Julia Louis-Dreyfusová: Rozdiel medzi revíziami

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Smazaný obsah Přidaný obsah
Michal62606 (diskusia | príspevky)
oceneie
Michal62606 (diskusia | príspevky)
Bez shrnutí editace
Riadok 19: Riadok 19:
}}
}}


'''Julia Scarlett E Louis-Dreyfus Hall''' (* [[13. január]] [[1961]], [[New York (mesto)|New York City]], [[New York (mesto)|New York]], [[Spojené štáty|USA]]) je americká filmová a televízna [[Herec|herečka]], [[Spevák|speváčka]] a [[Producent|producentka]]. Drží rekord v najväčšom počte získaných ocenení [[Primetime Emmy Award|Primetime Emmy]].
'''Julia Scarlett E Louis-Dreyfus Hall''' (* [[13. január]] [[1961]], [[New York (mesto)|New York City]], [[New York (mesto)|New York]], [[Spojené štáty|USA]]) je americká filmová a televízna [[Herec|herečka]], [[Spevák|speváčka]] a [[Producent (umenie)|producentka]].


== Životopis ==
== Životopis ==
Riadok 47: Riadok 47:
V januári 2020 Louis-Dreyfusová podpísal viacročnú dohodu so spoločnosťou [[Apple TV|Apple TV +]]. V rámci dohody bude rozvíjať nové projekty pre Apple TV + ako výkonný producent a hviezda.
V januári 2020 Louis-Dreyfusová podpísal viacročnú dohodu so spoločnosťou [[Apple TV|Apple TV +]]. V rámci dohody bude rozvíjať nové projekty pre Apple TV + ako výkonný producent a hviezda.


== Osobný život ==
== Súkromný život ==
Louis Dreyfusová má z matkinej strany nevlastná sestra, [[Lauren Bowles]], ktorá je tiež herečkou. Má tiež dve nevlastné sestry z otcovej strany: Phoebe a Emmu, ktorá zomrela v auguste [[2018]]. [[Robert Louis-Dreyfus]] (1946–2009), jeden z jej bratrancov, bol bývalým generálnym riaditeľom [[Adidas]] a majiteľom futbalového klubu [[Olympique de Marseille]].
Louis Dreyfusová má z matkinej strany nevlastná sestra, [[Lauren Bowles]], ktorá je tiež herečkou. Má tiež dve nevlastné sestry z otcovej strany: Phoebe a Emmu, ktorá zomrela v auguste [[2018]]. [[Robert Louis-Dreyfus]] (1946–2009), jeden z jej bratrancov, bol bývalým generálnym riaditeľom [[Adidas]] a majiteľom futbalového klubu [[Olympique de Marseille]].


Riadok 54: Riadok 54:
Medzi jej obľúbené herečky patria [[Lucille Ballová|Lucille Ball]], [[Mary Tyler Mooreová|Mary Tyler Moore]], [[Madeline Kahn]], [[Teri Garr]], [[Valerie Harper]] a [[Cloris Leachmanová|Cloris Leachman]].
Medzi jej obľúbené herečky patria [[Lucille Ballová|Lucille Ball]], [[Mary Tyler Mooreová|Mary Tyler Moore]], [[Madeline Kahn]], [[Teri Garr]], [[Valerie Harper]] a [[Cloris Leachmanová|Cloris Leachman]].


28. septembra [[2017]] Louis-Dreyfusová prostredníctvom sociálnej siete [[Twitter]], oznámila, že jej bola zistená [[rakovina prsníka]]. Dňa 18. októbra 2018 v show Jimmyho Kimmela povedala, že rakovina ustúpila.
28. septembra [[2017]] Louis-Dreyfusová prostredníctvom sociálnej siete [[Twitter]], oznámila, že jej bola zistená [[rakovina prsníka]]. Dňa 18. októbra [[2018]] v show [[Jimmy Kimmel|Jimmyho Kimmela]] povedala, že rakovina ustúpila.


== Iné projekty ==
== Iné projekty ==

Verzia z 08:08, 13. apríl 2021

Julia Louis-Dreyfusová
Celé menoJulia Scarlett E Louis-Dreyfus Hall
Narodenie 13. január 1961 (63 rokov)
New York, New York, USA
Povolanieherečka, speváčka, producentka
Roky pôsobenia1982 – súčasnosť
ManželBrad Hall (1987-)
Deti2

Julia Scarlett E Louis-Dreyfus Hall (* 13. január 1961, New York City, New York, USA) je americká filmová a televízna herečka, speváčka a producentka.

Životopis

Jej matkou bola Judith (rodená LeFeverová) a jej otcom bol miliardár Gérardem Louis-Dreyfus, ktorí bol členom spoločnosti Louis Dreyfus Company. Jej rodinná história siaha až do roku 1856.

V roku 1962, rok po narodení Louis-Dreyfusovej, sa jej rodičia rozviedli. Po presťahovaní do Washingtonu, D.C., keď mala štyri roky, sa jej matka vydala za L. Thompsona Bowlesa, dekana lekárskej fakulty Univerzity Georga Washingtona. Počas jej detstva ju jej matka občas vzala na Unitariánske bohoslužby. Dreyfusová strávila svoje detstvo v niekoľkých štátoch a krajinách v súvislosti s prácou jej nevlastného otca s projektom HOPE vrátane Kolumbie a Tuniska. V roku 1979 absolvovala školu Holton-Arms School v Bethesde v Marylande.

Louis-Dreyfusová navštevovala Northwestern University v Evanstone, Illinois, kde bola členkou Delta Gamma sorority. Vyštudovala divadlo a účinkovala na Waa Mu Show, študentskej improvizácii a náčrte komediálnej revue, predtým, ako odišla počas svojho juniorského roku, aby sa zamestnala v Saturday Night Live. Neskôr v roku 2007 získala čestný doktorát umenia na Severozápadnej univerzite.

Kariéra

V rámci svojho komediálneho tréningu sa Louis-Dreyfusová objavila v jednej z najznámejších chicagských improvizačných divadelných skupín, medzi ktorých patrili komediálny herci ako Allan Arkin, Steve Carell, Stephen Colbert, Tina Fey, Amy Poehler, Shelley Long, John Belushi, Dan Aykroyd, Bill Murray, John Candy, Chris Farley, Bob Odenkirk a mnoho ďalších, ktorí sa stali úspešnými komikmi a ikonami popkultúry. Bolo to jej vystúpenie v spoločnosti The Practical Theatre na ich „výročie 50. výročia zlatých 50. rokov“, čo viedlo k tomu, že bola požiadaná, aby sa zapojila do obsadenia Saturday Night Live, kde pôsobila v rokoch 1982 - 1985. Vystupovala spolu s niekoľkými hercami, ktorí sa neskôr dostali do väčšieho podvedomia, napríklad Eddie Murphy, Jim Belushi, Billy Crystal a Martin Short.

Na začiatku 90. rokov sa Louis-Dreyfusová preslávila úlohou Elaine Benesovej v seriály Seinfeld. Svoju rolu hrala počas všetkých 9 sérií a objavila sa vo všetkých epizódach okrem troch. Jednou z epizód, v ktorých sa neobjavila, bola pilotná epizóda „The Seinfeld Chronicles“, pretože jej postava pôvodne nemala byť súčasťou série. Až po prvej epizóde vedúci predstavitelia NBC cítili, že predstavenie je príliš zamerané na mužov, a požadovalo, aby tvorcovia Larry David a Jerry Seinfeld pridali k obsadeniu ženu.

Počas svojho pôsobenia v seriály Senfield sa objavila aj v niekoľkých filmoch, vrátane Father´s Day, spolu s Robinom Williamsom a stretla sa na natáčani s hercom Robinom Williamsom aj druhý krát, vo filme nominovaného na Oscara, Deconstructing Harry, kde si zahral aj Woody Allen.

Jej hlas bolo možné počuť aj v jednom diely seriálu Simpsonovci. V roku 2005 získala Louis-Dreyfusová hlavnú úlohu v seriály The New Adventures of Old Christine.

Louis-Dreyfusová od roku 2012 stvárnila postavu Seliny Meyerovej, v televíznom seriály Veep. Louis Dreyfusová sa podieľala na seriály nielen ako herečka ale aj ako producentka. V rámci prípravy svojej úlohy sa Louis-Dreyfusová rozprávala s dvoma bývalými viceprezidentmi vrátane Al Gora, senátorov, rečníkov, vedúcich štábov rôznych kancelárií a plánovačov. Za svoju rolu v seriály získala po sebe šesť cien Emmy (od roku 2012 do roku 2017) v kategórií Cena Primetime Emmy pre vynikajúci hlavnú herečku v komediálnom seriály.

Louis-Dreyfusová prepožičal svoj hlas animovanému filmu Planes v roku 2013 v úlohe Rochelle. Za svoj filmový debut vo filme Enough Said, získala pozitívnu cenu kritikov a film za zaradil medzi najlepšie recenzované filmy roku 2013. Webová stránka Rotten Tomatoes dáva filmu skóre 96% na základe 152 recenzií, z ktorých mnohí oceňujú výkon Louis-Dreyfusovej. Získala množstvo nominácií za najlepšiu herečku za svoju úlohu vo filme pri odovzdávaní cien, vrátane ocenení Zlatý glóbus, Satelite a podobne.

16. apríla 2016 hostila po tretíkrát Saturday Night Live s hudobným hosťom Nickom Jonasom.

V roku 2020 Louis-Dreyfusová hrala v komédií Downhill po boku herca Willa Ferella. Film mal premiéru na filmovom festivale Sundance 2020 a bol uvedený do kín 14. februára.

V januári 2020 Louis-Dreyfusová podpísal viacročnú dohodu so spoločnosťou Apple TV +. V rámci dohody bude rozvíjať nové projekty pre Apple TV + ako výkonný producent a hviezda.

Súkromný život

Louis Dreyfusová má z matkinej strany nevlastná sestra, Lauren Bowles, ktorá je tiež herečkou. Má tiež dve nevlastné sestry z otcovej strany: Phoebe a Emmu, ktorá zomrela v auguste 2018. Robert Louis-Dreyfus (1946–2009), jeden z jej bratrancov, bol bývalým generálnym riaditeľom Adidas a majiteľom futbalového klubu Olympique de Marseille.

Za svojho manžela Brada Halla, sa vydala v roku 1987 a majú spolu dvoch synov: Henryho (* 1992) a Charles (* 1997). V roku 2007 Louis-Dreyfusová získala čestný doktorát - doktor umenia.

Medzi jej obľúbené herečky patria Lucille Ball, Mary Tyler Moore, Madeline Kahn, Teri Garr, Valerie Harper a Cloris Leachman.

28. septembra 2017 Louis-Dreyfusová prostredníctvom sociálnej siete Twitter, oznámila, že jej bola zistená rakovina prsníka. Dňa 18. októbra 2018 v show Jimmyho Kimmela povedala, že rakovina ustúpila.

Iné projekty

Zdroj

Tento článok je čiastočný alebo úplný preklad článku Julia Louis-Dreyfus na anglickej Wikipédii.