Irena Jakubcová: Rozdiel medzi revíziami

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Smazaný obsah Přidaný obsah
d pridaná Kategória:Slovenskí univerzitní profesori pomocou použitia HotCat
Riadok 35: Riadok 35:
[[Kategória:Slovenskí pediatri]]
[[Kategória:Slovenskí pediatri]]
[[Kategória:Slovenskí univerzitní profesori]]
[[Kategória:Slovenskí univerzitní profesori]]
[[Kategória:Vyučujúci na Lekárskej fakulte Univerzity Komenského v Bratislave]]

Verzia z 12:15, 28. jún 2021

Irena Jakubcová
slovenská lekárka a profesorka
Narodenie30. december 1910
Liptovský Peter, Slovensko
Úmrtie1995

Prof. Irena Jakubcová - Dérerová (* 30. december 1910, Liptovský Peter – † 1995)[1] bola slovenská lekárka, univerzitná profesorka, priekopníčka detskej kardiológie na Slovensku.

Narodila sa ako jedno z deviatich detí učiteľa. V rokoch 19291935 študovala na Lekárskej fakulte Univerzity Komenského v Bratislave. Po promóciách pracovala v sanatóriu pre detskú tuberkulózu v Lučivnej, odkiaľ odišla v roku 1936 do Prahy na detskú kliniku prof. J. Brdlíka a prof. Švejcara, kde sa venovala detskej medicíne. V roku 1939 sa vrátila späť na Slovensko. Pracovala ako praktická lekárka v Bratislave, po roku 1945 nastúpila na Detskú kliniku Lekárskej fakulty Univerzity Komenského v Bratislave. V roku 1948 absolvovala študijný pobyt v Štokholme. Po návrate založila na bratislavskej detskej klinike kardiologickú poradňu a poradňu porúch dospievania, a v spolupráci s pracovníkmi Povereníctva zdravotníctva aj Doliečovací ústav na Sliači. V rokoch 19521974 viedla ako prednostka I. detskú kliniku. V roku 1953 habilitovala na docentku a v roku 1962 bola menovaná za profesorku detskej kardiológie.

V roku 1946 založila Dojčenecký ústav v Bratislave, v ktorom niekoľko rokov dobrovoľne vykonávala lekársku starostlivosť a dozor. Neskôr sa stala členkou Slovenskej pediatrickej spoločnosti, výboru Slovenskej kardiologickej spoločnosti, vedeckej rady Výskumného ústavu detskej psychológie a psychopatológie. Bola zvolená aj za čestnú členku Poľskej pediatrickej asociácie a za riadnu členku Európskej kardiologickej pediatrickej spoločnosti.

Ocenenia

V roku 2005 jej prezident Ivan Gašparovič prepožičal štátne vyznamenanie Rad Ľudovíta Štúra I. triedy, in memoriam.

Referencie

  1. http://www.neoslovakia.sk/sk/mesta-a-obce/aktuality/osobnosti/osobnosti-obce-liptovsky-peter-ii_d184

Externé odkazy