Sicílska mafia: Rozdiel medzi revíziami

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Smazaný obsah Přidaný obsah
ani toto sa netýka talianskej mafie
Značka: odstránenie sekcie
Bez shrnutí editace
Značka: odstránenie sekcie
Riadok 28: Riadok 28:
* Giovane D'Onore – mimoriadny člen, obvykle niekto nie talianskeho pôvodu
* Giovane D'Onore – mimoriadny člen, obvykle niekto nie talianskeho pôvodu
* Principiante – začiatočník, zelenáč, zaúča sa
* Principiante – začiatočník, zelenáč, zaúča sa

== Referencie ==
<references />


== Externé odkazy ==
== Externé odkazy ==

Verzia z 13:26, 9. júl 2021

Symbol rozcestia O iných významoch výrazu Sicílska mafia pozri Sicílska mafia (rozlišovacia stránka).

Mafia je tajný spolok, ktorý sa vyvinul v 19. storočí v období napoleonských vojen na Sicílii pôvodne s cieľom oslobodiť a zjednotiť Taliansko. V súčasnosti sa týmto názvom často označujú organizované zločinecké a teroristické skupiny všeobecne. Jej členovia dodržujú sľub mlčanlivosti zvaný omertà.

Pôvod názvu

Niektoré pramene uvádzajú, že slovo mafia pochádza z mahias, v preklade arogancia, opovážlivosť, chvastavosť. Mahias však môže znamenať aj odvaha alebo smelosť.

Ďalšia možnosť je odvodenie od maffia alebo mafia, ktoré v starej taliančine znamenajú bieda, chudoba. Tieto výrazy sa používali hlavne v Toskánsku. V starej toskánčine existovalo aj slovo malfusso, v preklade zločinec.

Ďalšia možnosť je mafia od slova ´´ma´´ - moja ´´fia´´ - dcéra čo pochádza z Talianska kde zavraždili dcéru mužovi, ktorý sa následne pomstil. Mafiánske pravidlo krv za krv.

Začiatky

V 19. storočí čelili obyvatelia Sicílie stálemu útlaku a potrebovali ochranu. Nakoľko sa k tejto situácii oficiálne orgány vtedy stavali ľahostajne, vznikla skupina miestnych obyvateľov, ktorí vzali spravodlivosť do svojich rúk. Vznikol tak zárodok lokálneho mimoštátneho a teda aj mimozákonného systému riadenia spravodlivosti a majetkových vzťahov, ktorý sa považuje za predchodcu organizácie, ktorá sa neskôr začala nazývať mafiou.

Charles „Lucky“ Luciano, jeden z najznámejších amerických bossov

Odnož mafie sa objavila na konci 19. storočia na východnom pobreží Spojených štátov spolu s vlnou talianskych imigrantov. Členovia mafie mohli byť len muži. Moc mafie v Spojených štátoch vyvrcholila v priebehu 20. storočia, keď vyšetrovanie FBI v 70. a 80. rokoch jej vplyv znížilo. O jej oslabenie sa pokúša tiež Interpol. Napriek úpadku mafie sa jej reputácia zakorenila v americkej kultúre, predovšetkým vo filmoch, seriáloch a dokonca v reklame. Aj po úpadku zostala mafia jednou z najmocnejších kriminálnych organizácií v Spojených štátoch. Ovláda kriminálne podsvetie predovšetkým v Chicagu a New Yorku. Od ostatných foriem zločinu sa mafia odlišuje nie len svojou štruktúrou ale aj infiltráciou do štátu – mafia má svojich členov, alebo svojich ľudí na miestach štátnych úradníkov, politikov, sudcov, aj v polícii. Vďaka tomu sa jej darí nielen presadzovať svoje záujmy, ale taktiež sa jej darí kryť svoju činnosť.

Medzi aktivity mafie patrí napríklad obchod s drogami, obchod s alkoholom (vďaka prohibícii v USA v rokoch 19141933 došlo k výraznému vzostupu moci a kapitálu mafie), organizovaná prostitúcia a kontrola pornopriemyslu, hazardné hry (hlavne v minulosti), obchod so zbraňami, pašeráctvo a vydieranie.

Tradičné hodnosti mafie

  • Capo di Tutti Capi – Boss všetkých Bossov
  • Capo di Capi Re – titul udeľovaný rešpektovanému staršiemu alebo vyslúžilému členovi, člen na dôchodku, "Kráľ Boss Bossov"
  • Capo Crimine – "Boss zločinu", známy ako Don – hlava zločineckej rodiny
  • Capo Bastone – "Hlava klubu", známy ako Underboss – zástupca, druhý v poradí po Capo Crimine
  • Consigliere – poradca, väčšinou aj právnik
  • Caporegime – "Hlava režimu", kapitán – velí "crew" zloženú z približne 10 Sgarriste (vojakov)
  • Sgarrista alebo Soldato – "Vojak" – udelený členovi, ktorý slúži v prvom rade ako pechota
  • Picciotto – "Malý muž" – člen s nízkou hodnosťou, ktorý slúži ako vymáhač
  • Giovane D'Onore – mimoriadny člen, obvykle niekto nie talianskeho pôvodu
  • Principiante – začiatočník, zelenáč, zaúča sa

Externé odkazy

  • FILIT – zdroj, z ktorého pôvodne čerpal tento článok.