Fekálna inkontinencia: Rozdiel medzi revíziami

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Smazaný obsah Přidaný obsah
Wizzo-Bot (diskusia | príspevky)
d odstránenie starej šablóny {{Med Disclaimer}}
Bez shrnutí editace
Značky: vrátené úprava z mobilu úprava z mobilného webu
Riadok 1: Riadok 1:
'''Fekálna inkontinencia''' je neschopnosť kontrolovať vylučovanie výkalov ([[defekácia|defekáciu]]). Pre postihnutých je obvyklé mimovoľné vylučovanie a premokanie. Dôsledky tejto neželanej exkrécie sú často spoločensky nepríjemné, preto postihnutí môžu trpieť pocitmi hanby a pokorenia. Niektorí nehľadajú medickú pomoc a snažia sa problém riešiť sami. To môže viesť k sociálnej izolácii a [[agorafóbia|agorafóbii]]. Tieto efekty možno redukovať pomocou predpísanej terapie a pomocou zmeny stravovania.
'''Fekálna inkontinencia''' je neschopnosť kontrolovať vylučovanie výkalov alebo tvrdých kusov ([[defekácia|defekáciu]]). Pre chlapov je obvyklé mimovoľné vylučovanie a premokanie a kompletne vylúčenie . Dôsledky tejto neželanej exkrécie sú často spoločensky nepríjemné, preto chlapy môžu trpieť pocitmi hanby a pokorenia. Niektorí nehľadajú medickú pomoc a snažia sa problém riešiť sami napríklad kalichmi, nohavičkami a inými pomôckami na zachyt. To môže viesť k sociálnej izolácii,veľa chlapov ostane odumretých, pretože neriešia svoj problém s únikom výkalov. Najhoršie úniky sú hrudne kusi,ktoré dokáže zachytiť iba špeciálny kalich alebo kôš.Pri riedkom úniku hravo a bezpečne pomôžu rôzne plienky,handry a iné savé materiály.[[agorafóbia|agorafóbii]]. Tieto efekty možno redukovať pomocou predpísanej terapie a pomocou zmeny stravovania.


==Výskyt v populácii==
==Výskyt v populácii==

Verzia z 22:20, 16. júl 2021

Fekálna inkontinencia je neschopnosť kontrolovať vylučovanie výkalov alebo tvrdých kusov (defekáciu). Pre chlapov je obvyklé mimovoľné vylučovanie a premokanie a kompletne vylúčenie . Dôsledky tejto neželanej exkrécie sú často spoločensky nepríjemné, preto chlapy môžu trpieť pocitmi hanby a pokorenia. Niektorí nehľadajú medickú pomoc a snažia sa problém riešiť sami napríklad kalichmi, nohavičkami a inými pomôckami na zachyt. To môže viesť k sociálnej izolácii,veľa chlapov ostane odumretých, pretože neriešia svoj problém s únikom výkalov. Najhoršie úniky sú hrudne kusi,ktoré dokáže zachytiť iba špeciálny kalich alebo kôš.Pri riedkom úniku hravo a bezpečne pomôžu rôzne plienky,handry a iné savé materiály.agorafóbii. Tieto efekty možno redukovať pomocou predpísanej terapie a pomocou zmeny stravovania.

Výskyt v populácii

Môže sa vyskytnúť u každého jedinca, pri náhlej potrebe defekácie. Výkaly môžu preniknúť z konečníka neočakávane, napríklad pri zakašľaní a smiechu.

Fekálna inkontinencia postihuje ľudí každého veku - deti i dospelých. Je častejšia u žien ako u mužov a viac obvyklá u starších dospelých než u mladších. Často je prejavom starnutia.

Sociálny dyskomfort

Ľudia s fekálnou inkontinenciou sa môžu cítiť v rozpakoch. Niektorí nechcú chodiť von z obáv, že by mohli mať nehodu na verejnosti. Väčšina sa snaží skryť tento problém čo najdlhšie, preto sa vyhýbajú priateľom a rodine.

Príčiny

Fekálna inkontinencia môže byť spôsobená jednou alebo kombináciou nasledovných príčin:

Zápcha

Zápcha je najčastejšia príčina fekálnej inkontinencie, lebo spôsobuje dlhodobé svalové napínanie a vedie k oslabeniu črevných svalov. V určitom čase konečník prestane dostatočne tesniť na prevenciu vylučovania výkalov a to rezultuje do inkontinencie.

Poškodenie svalov

Fekálnu inkontinenciu môže spôsobiť zranenie jedného alebo oboch kruhovitých svalov na konci konečníka, ktoré sa nazývajú vnútorný (interný) a vonkajší (externý) análny zvierač. Pri normálnej funkcii tieto zvierače pomáhajú zadržať výkaly. U žien môže nastať poškodenie počas pôrodu. Riziko úrazu je najvyššie ak pôrodník použije forceps (špeciálne kliešte) alebo ak robí epiziotómiu. Zvierače môže poškodiť i operácia hemoroidov. Panvový tumor alebo operácia na jeho odstránenie tiež môžu zvierače poškodiť.

Pozri aj