Viktor I.: Rozdiel medzi revíziami

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Smazaný obsah Přidaný obsah
Thijs!bot (diskusia | príspevky)
d robot Pridal: hr:Viktor I.
Thijs!bot (diskusia | príspevky)
Riadok 63: Riadok 63:
[[ro:Papa Victor I]]
[[ro:Papa Victor I]]
[[ru:Виктор I (папа римский)]]
[[ru:Виктор I (папа римский)]]
[[sr:Свети Виктор I]]
[[sv:Viktor I]]
[[sv:Viktor I]]

Verzia z 17:41, 7. január 2007

Šablóna:Biografia pápeža Viktor I. († 199) bol 14. pápežom v Ríme od 189 až do svojej smrti v roku 199. Jeho meno znamená po latinsky víťaz. Bol rázny pápež a stal sa známy latinizovaním rímskej cirkvi, v ktorej sa ešte vtedy prejavoval výrazný grécky vplyv. Pochádzal údajne zo severnej Afriky. Jeho katolícky pamätný deň je 28. júl.

Stanovenie dátumu Veľkej noci

Meno tohoto pápeža je spojené najmä so spornou otázkou termínu slávenia Veľkej noci. Už od pápeža Aniceta to bola horúca téma na diskusie. Cirkvi z Malej Ázie zachovávali tradíciu sv. apoštola Jána a podľa nej slávili Paschu v deň 14. nisana (podľa židovského kalendára). Inde bolo zvykom sláviť Veľkú noc až v nedeľu po prvom jarnom mesačnom splne. Nejasné sú pohnútky tohoto sporu. Či už to bol záujem o zjednotenie, alebo úsilie o zamedzenie slávenia Paschy. Druhá menovaná možnosť sa zdá najpravdepodobnejšia, aby sa v tomto čase ešte mladá kresťanská cirkev jasne dištancovala od jej židovského pôvodu. Viktor zvolal v mnohých obciach synody, na ktorých sa väčšina miestnych cirkví rozhodla pre veľkonočné slávenie v nedeľu po prvom jarnom splne. Maloázijskí biskupi na čele s efezským Polykratom sa však tvrdošijne odmietli pridať k ostatným.

Viktor vylúčil tieto obce z cirkvi, čím vyvolal veľké rozhorčenie. Toto vylúčenie je pokladané za prvý autoritatívny zásah pápežstva. Na príhovor viacerých biskupov, najmä Ireneja (Irenaeus) z Lyonu od svojho rozhodnutia ustúpil, najmä pre to, aby sa vyhol nebezpečenstvu schizmy.

Theodotus z Byzancie

Veľmi rázne sa postavil Viktor I. proti učeniu Monarchianizmu, podľa neho nie je Kristus Bohom, len v ňom prebýva božia sila. Exkomunikoval Theodota z Byzancie obchodníka a vodcu tejto skupiny a spisovateľa Florina.

Pozri aj



Predchodca:
Eleutér
Pápežský znak Pápež
Viktor I.
(zoznam)
Pápežský znak Nástupca:
Zeferinus