Olybrius: Rozdiel medzi revíziami

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Smazaný obsah Přidaný obsah
Atomique (diskusia | príspevky)
d +kat
Atomique (diskusia | príspevky)
d +kat
Riadok 5: Riadok 5:




Olybrius sa narodil okolo r.[[420]] v senátorskej rímskej rodine Sexta Petronia Proba. Prísľubom jeho budúcej politickej kariéry bol sobáš s dcérou cisára Valentiniana III. Plicidiou. Keď v roku 455 Vandali pod vedením ich kráľa [[Geisericha]] vyplienili Rím a odviekli jeho manželku, jej sestru a matku, Olybrius musel odísť a najsť si útočisko v Konštantinopole (Byzantská ríša). Tu sa stal senátorom a v roku [[466]] konzulom. Medzitým sa udalosti v západorímskej ríši stávali stále kritickejšími. Už v minulosti stratila ríša rozsiahle územia v prospech Germánov. Cisári vládnuci obvykle v krátkom slede za sebov sa snažili zabrániť hroziacej katastrofe, ale ich snaha bola neúspešná. V roku 467 sa cisárom stal východný Riman [[Anthemius]]. Viedol boje s Vandalmi a s Vizigótmi a tiež neúspešne. Jeho postavenie sa stalo horším, keď sa proti nemu postavil veliteľ jeho vojsk [[Ricimer]]. Konflikt medzi nimi vyústil do občianskej vojny, v ktorej Ricimerové vojská obľahli Rím. Východorímsky cisár [[Lev I.]] sa rozhodol riešiť situáciu tým, že poslal Olybria na urovnanie konfliktu. Olybriovi bol naklonený aj Geiserich, ktorý bol s ním v príbuzenskom vsťahu.(Geiserichov syn [[Hunerich]] bol ženatý s Luciniou Eudociou, so sestrou Olybriovej manželky). Po trojmesačnom obliehaní sa vzbúrenci prebili do stredu mesta a cisára Anthemia popravili. Ricimer bol germánskeho pôvodu, nemohol sa stať rímskym cisárom, preto uvítal Olybria, ktorého korunovali za cisára. Senát súhlasil s korunováciou. Olybrius nevládol dlho, po niekoľkých mesiacoch [[23. októbra 472]] podľahol chorobe (vodnatieľke) a cisársky trón zostal na štyri mesiace neobsadený.
Olybrius sa narodil okolo roku [[420]] v senátorskej rímskej rodine Sexta Petronia Proba. Prísľubom jeho budúcej politickej kariéry bol sobáš s dcérou cisára Valentiniana III. Plicidiou. Keď v roku 455 Vandali pod vedením ich kráľa [[Geisericha]] vyplienili Rím a odviekli jeho manželku, jej sestru a matku, Olybrius musel odísť a najsť si útočisko v Konštantinopole (Byzantská ríša). Tu sa stal senátorom a v roku [[466]] konzulom. Medzitým sa udalosti v západorímskej ríši stávali stále kritickejšími. Už v minulosti stratila ríša rozsiahle územia v prospech Germánov. Cisári vládnuci obvykle v krátkom slede za sebov sa snažili zabrániť hroziacej katastrofe, ale ich snaha bola neúspešná. V roku 467 sa cisárom stal východný Riman [[Anthemius]]. Viedol boje s Vandalmi a s Vizigótmi a tiež neúspešne. Jeho postavenie sa stalo horším, keď sa proti nemu postavil veliteľ jeho vojsk [[Ricimer]]. Konflikt medzi nimi vyústil do občianskej vojny, v ktorej Ricimerové vojská obľahli Rím. Východorímsky cisár [[Lev I.]] sa rozhodol riešiť situáciu tým, že poslal Olybria na urovnanie konfliktu. Olybriovi bol naklonený aj Geiserich, ktorý bol s ním v príbuzenskom vsťahu.(Geiserichov syn [[Hunerich]] bol ženatý s Luciniou Eudociou, so sestrou Olybriovej manželky). Po trojmesačnom obliehaní sa vzbúrenci prebili do stredu mesta a cisára Anthemia popravili. Ricimer bol germánskeho pôvodu, nemohol sa stať rímskym cisárom, preto uvítal Olybria, ktorého korunovali za cisára. Senát súhlasil s korunováciou. Olybrius nevládol dlho, po niekoľkých mesiacoch [[23. októbra 472]] podľahol chorobe (vodnatieľke) a cisársky trón zostal na štyri mesiace neobsadený.


[[Kategória:Narodenia v 420]]
[[Kategória:Úmrtia v 472]]
[[Kategória:Rímski cisári]]
[[Kategória:Rímski cisári]]



Verzia z 09:58, 25. január 2007

Súbor:Olybrius.jpg
Solidus s vyobrazením cisára Olybria.

Flavius Anicius Olybrius alebo len Olybrius (* asi 420 – † 23. október 472) bol cisárom Západorímskej ríše od 11. júla do 23. októbra 472.



Olybrius sa narodil okolo roku 420 v senátorskej rímskej rodine Sexta Petronia Proba. Prísľubom jeho budúcej politickej kariéry bol sobáš s dcérou cisára Valentiniana III. Plicidiou. Keď v roku 455 Vandali pod vedením ich kráľa Geisericha vyplienili Rím a odviekli jeho manželku, jej sestru a matku, Olybrius musel odísť a najsť si útočisko v Konštantinopole (Byzantská ríša). Tu sa stal senátorom a v roku 466 konzulom. Medzitým sa udalosti v západorímskej ríši stávali stále kritickejšími. Už v minulosti stratila ríša rozsiahle územia v prospech Germánov. Cisári vládnuci obvykle v krátkom slede za sebov sa snažili zabrániť hroziacej katastrofe, ale ich snaha bola neúspešná. V roku 467 sa cisárom stal východný Riman Anthemius. Viedol boje s Vandalmi a s Vizigótmi a tiež neúspešne. Jeho postavenie sa stalo horším, keď sa proti nemu postavil veliteľ jeho vojsk Ricimer. Konflikt medzi nimi vyústil do občianskej vojny, v ktorej Ricimerové vojská obľahli Rím. Východorímsky cisár Lev I. sa rozhodol riešiť situáciu tým, že poslal Olybria na urovnanie konfliktu. Olybriovi bol naklonený aj Geiserich, ktorý bol s ním v príbuzenskom vsťahu.(Geiserichov syn Hunerich bol ženatý s Luciniou Eudociou, so sestrou Olybriovej manželky). Po trojmesačnom obliehaní sa vzbúrenci prebili do stredu mesta a cisára Anthemia popravili. Ricimer bol germánskeho pôvodu, nemohol sa stať rímskym cisárom, preto uvítal Olybria, ktorého korunovali za cisára. Senát súhlasil s korunováciou. Olybrius nevládol dlho, po niekoľkých mesiacoch 23. októbra 472 podľahol chorobe (vodnatieľke) a cisársky trón zostal na štyri mesiace neobsadený.