Ken Kesey: Rozdiel medzi revíziami

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Smazaný obsah Přidaný obsah
Otm (diskusia | príspevky)
d ktg, typo
Otm (diskusia | príspevky)
dBez shrnutí editace
Riadok 1: Riadok 1:
'''Ken Kesey''' vlastným menom '''Kenneth Elton Kesey''' (17.september 1935 – 10.november 2001) bol americkým spisovateľom, známy hlavne románom ''Bol som dlho preč'' (:en:One Flew Over the Cuckoo's Nest).
'''Ken Kesey''' vlastným menom '''Kenneth Elton Kesey''' (17.september 1935 – 10.november 2001) bol americkým spisovateľom, známy hlavne románom ''Bol som dlho preč'' ([[:en:One Flew Over the Cuckoo's Nest]]).


Bol spojivom medzi beatnickou generáciou 50-tých rokov a kultúrou hippies 60-tých rokov 20.storočia.
Bol spojivom medzi beatnickou generáciou 50-tých rokov a kultúrou hippies 60-tých rokov 20.storočia.

Verzia z 19:11, 15. máj 2007

Ken Kesey vlastným menom Kenneth Elton Kesey (17.september 1935 – 10.november 2001) bol americkým spisovateľom, známy hlavne románom Bol som dlho preč (en:One Flew Over the Cuckoo's Nest).

Bol spojivom medzi beatnickou generáciou 50-tých rokov a kultúrou hippies 60-tých rokov 20.storočia.

"I was too young to be a beatnik, and too old to be a hippie," povedal Kasey v roku 1999 v interview s Robertom K. Elderom.


Diel

Vyhoďme ho z kola von(1962) - román o vzbure jednotlivca proti mašinérii spoločenského systému. Kniha bola v roku 1975 sfilmovaná Milošom Formanom. Román je o robotníkovi menom Randle McMurphy, ktorý se rozhodne predstierať šialenstvo, aby sa dostal z pracovnej farmy a aby ho previezli do štátneho sanatória pre duševne chorých.

Tak mi niekedy napadá - dva roky po prvom románe vyšiel Keseymu v roku 1964 román druhý - Tak mi niekedy napadá. Objavuje sa v ňom opäť téma romantického superhrdinu - Kesey príbeh zasadil do svojho rodného kraja, do štátu Oregon, a s talentom skvelého fabulátora predkladá osudy svojráznej drevorubačskej rodiny Stamperovcov, v ktorej sa chce každý presadiť po svojom. Sám Kesey prehlasoval, že tak dobrú knihu ako túto už nikdy nenapíše.

Bol dom dlho preč - čitatelia si Keseyho román asi navždy pamätajú vďaka vynikajúcemu filmu Miloša Formana Prelet nad kukučím hniezdom. Príbehom autor výrazne inovoval typickú situáciu modernej americkej prózy, v ktorej je hrdina síce zabitý, ale zostáva neporazený. Rozprávač, psychická obeť druhej svetovej vojny, Poloindián Broom Bromden rekapituluje posledné mesiace svojho dlhodobého pobytu na psychiatrickej klinike v Oregone. Spomína na tridsaťpäťročného tuláka a hazardného hráča McMurphyho, ktorý sa na kliniku dostal pre výtržnosti. Svojou živelnosťou a chuťou žiť McMurphy (vo filme Jack Nicholson) rozvracia zabehnutý chod inštitúcie.

Skrinka s démonom - kniha je voľným kompilátom na sebe voľne nadväzujúcích poviedok, básní, denníkových poznámok a rozhovorov, ktorých témou sú väčšinou 60.roky a to, čo z nich ostalo. Začína Keseyovým prepustením z väzenia, pokračuje popisom cesty do Mexika, životom na vlastnej dobytkárskej farme. Kniha končí vyliečením udalosti, ktorou končí aj celá jedna generácia - smrťou Johna Lennona.