Sobrance (okres): Rozdiel medzi revíziami

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Smazaný obsah Přidaný obsah
{{Okresy Košického kraja}}
Thijs!bot (diskusia | príspevky)
d robot Pridal: pt:Sobrance (distrito)
Riadok 56: Riadok 56:
[[it:Distretto di Sobrance]]
[[it:Distretto di Sobrance]]
[[pl:Powiat Sobrance]]
[[pl:Powiat Sobrance]]
[[pt:Sobrance (distrito)]]

Verzia z 07:49, 22. máj 2007

Sobrance
okres
Poloha okresu Sobrance v Košickom kraji (klikacia mapa)Okres SobranceOkres MichalovceOkres TrebišovOkres Košice-okolieOkres Košice-okolieOkres Košice IOkres Košice IIOkres Košice IIIOkres Košice IVOkres GelnicaOkres Spišská Nová VesOkres Rožňava
Poloha okresu Sobrance v Košickom kraji (klikacia mapa)
Poloha okresu Sobrance na mape Košického kraja
Štát Slovensko Slovensko
Kraj Košický kraj
Rozloha 538,17 km² (53 817 ha) [1]
Obyvateľstvo 22 226 (31. december 2023) [2]
Hustota 41,3 obyv./km²
Časové pásmo SEČ (UTC+1)
 - letný čas SELČ (UTC+2)
Tel. predvoľba 057
EČV SO [3]
Kód okresu 809
Členenie -
Mestá 1
Obce 46
Commons: Sobrance District
Štatistika: statistics.sk
Portál, ktorého súčasťou je táto stránka:
Slovenský portál

Okres Sobrance sa nachádza na juhovýchodnom Slovensku v regióne Zemplín.

Geografická charakteristika

Juhozápadná, úrodná časť okresu spadajúca do Východoslovenskej nížine je prekrásnym zlatožltým rovinatým obilným morom zúrodnenej krajiny s očarujúcou ornitologickou rezerváciou sťahovavého vtáctva ( Národná prírodná rezervácia Senné - Rybníky ), ktorého výskyt na území svedčí o zdravom a ekologicky nenarušenom regióne tu hraničiacom s okresom Michalovce. Severnú časť územia obopínajú svojim horstvom Západné Karpaty, Vihorlatské vrchy s vyhliadkovým Sninským kameňom ( 1005 m n. m. ) s krásnym výhľadom do hraničiacich okresov Humenné a Snina na okresné mesto Sobrance, ale aj na perlu Vihorlatu „Morské oko“ - prírodné horské jazero s priezračnou vodou, ktoré je domovom raka riečneho. Pod ním ležiace malebné obce Remetské Hámre, Vyšné Remety a dedinka Vyšná Rybnica s krásnou vodnou nádržou a pstruhovým hospodárstvom tvoria krásnu panorámu oblasti. Východnú časť tvorí hranica s Ukrajinou o celkovej dĺžke 35,7 km.

Životné prostredie

Okres Sobrance, aj keď nepatrí svojou rozlohou k veľkým okresom, má na svojím území bohatú sieť chránených území rôznych kategórií. Štátnu správu v chránených územiach vykonáva Okresný úrad Sobrance, odbor životného prostredia - úsek štátnej správy ochrany prírody a krajiny a Krajský úrad Košice, odbor životného prostredia. Odbornú správu vykonáva Slovenská agentúra životného prostredia, Centrum ochrany prírody a krajiny Banská Bystrica, stredisko Košice a Správa Chránenej krajinnej oblasti Vihorlat. Táto organizácia zároveň spracováva návrhy na vyhlásenie nových chránených území.

V súčasnom období je v okrese Sobrance vyhlásených 12 chránených území a je vypracovaný a podaný ďalší návrh na vyhlásenie nového chráneného územia.

Hospodárstvo okresu

Cesty I. triedy 21,402 km

Cesty II. triedy 29,493 km

Cesty III. triedy 128,966 km

  1. Registre obnovenej evidencie pozemkov [online]. Bratislava: ÚGKK SR, [cit. 2011-12-31]. Dostupné online.
  2. Počet obyvateľov podľa pohlavia – obce (ročne) [online]. Bratislava: Štatistický úrad SR, rev. 2024-03-28, [cit. 2024-04-10]. Dostupné online.
  3. Vyhláška Ministerstva vnútra Slovenskej republiky č. 9/2009 Z. z., ktorou sa vykonáva zákon o cestnej premávke a o zmene a doplnení niektorých zákonov : § 36 ods. 2 [online]. Bratislava: Ministerstvo spravodlivosti SR, 2008-12-20, [cit. 2020-08-30]. Dostupné online.