Bušidó: Rozdiel medzi revíziami

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Smazaný obsah Přidaný obsah
Bez shrnutí editace
Mz (diskusia | príspevky)
Bez shrnutí editace
Riadok 1: Riadok 1:
'''Bušido''' ([[japončina|jap.]] 武士道, dosl. ''Cesta bojovníka'') je [[samuraj]]ský morálny kódex. Obsahuje základné princípy správania, ktorými sa každý samuraj riadil. Vznikol v [[17. storočie|17. storočí]].
'''Bušido''' (bushido) začiatkom 20. storočia opísal bušido [[samuraj]]ský profesor dr. Inazo

Nitobe ako príkaz ''byť spokojný s postavením v živote, prijímať situáciu, do
Do povedomia Západu sa bušido dostalo na začiatku [[20. storočie|20. storočia]] vďaka anglickej knihe [[Inazo Nitobe|Inaza Nitobeho]] ''Bushido - the Soul of Japan'' (dosl. ''Bušido - duša Japonska''; [[1899]]).
ktorej sme sa narodili, ako nezmeniteľnú a pracovať na sebe v rámci daných

možností, byť poddaný hlave rodiny, uctievať predkov a cvičiť sa vo vojenskom
Nitobe opísal bušido ako príkaz „''byť spokojný s postavením v živote, prijímať situáciu, do ktorej sme sa narodili, ako nezmeniteľnú a pracovať na sebe v rámci daných možností, byť poddaný hlave rodiny, uctievať predkov a cvičiť sa vo vojenskom umení pestovaním a disciplinovaním mysle i tela''“.
umení pestovaním a disciplinovaním mysle i tela''.


== Externé odkazy ==
== Externé odkazy ==

Verzia z 08:16, 30. máj 2007

Bušido (jap. 武士道, dosl. Cesta bojovníka) je samurajský morálny kódex. Obsahuje základné princípy správania, ktorými sa každý samuraj riadil. Vznikol v 17. storočí.

Do povedomia Západu sa bušido dostalo na začiatku 20. storočia vďaka anglickej knihe Inaza Nitobeho Bushido - the Soul of Japan (dosl. Bušido - duša Japonska; 1899).

Nitobe opísal bušido ako príkaz „byť spokojný s postavením v živote, prijímať situáciu, do ktorej sme sa narodili, ako nezmeniteľnú a pracovať na sebe v rámci daných možností, byť poddaný hlave rodiny, uctievať predkov a cvičiť sa vo vojenskom umení pestovaním a disciplinovaním mysle i tela“.

Externé odkazy

  • FILIT – zdroj, z ktorého pôvodne čerpal tento článok.