Sedadlo (automobil): Rozdiel medzi revíziami

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Smazaný obsah Přidaný obsah
d Preklad
d urgentne upraviť
Riadok 1: Riadok 1:
{{urgentne upraviť|20190528}}
Autosedačka je sedadlo používané v automobiloch. Väčšina autosedačiek je vyrobená z lacného, ​​ale odolného materiálu, aby vydržala dlhodobé používanie. Najbežnejším materiálom je polyester.
Autosedačka je sedadlo používané v automobiloch. Väčšina autosedačiek je vyrobená z lacného, ​​ale odolného materiálu, aby vydržala dlhodobé používanie. Najbežnejším materiálom je polyester.



Verzia z 14:02, 28. máj 2019

Autosedačka je sedadlo používané v automobiloch. Väčšina autosedačiek je vyrobená z lacného, ​​ale odolného materiálu, aby vydržala dlhodobé používanie. Najbežnejším materiálom je polyester.

Anatomycké a lavicové autosedačky

Lavicová sedačka pre troch pasažierov

Anatomycké sedadlo je samostatné sedadlo s tvarovanou plošinou, ktoré je určené pre jednu osobu. Anatomycké sedadlo je rozdielne od lavicovej sedačky, ktorá je plochá a určená pre sedenie až troch osôb. Jednotlivé anatomycké sedadlá majú zvyčajne zaoblené zadné časti a môžu ponúkať rôzne nastavenia, ktoré umožňujú komfort pre cestujúcich.

Sklápacie autosedačky

Sklápacia autosedačka 1921

Staršie cestovné vozidlá mali skladacie sedadlá, ktoré ponúkali ďalšiu kapacitu pre cestujúcich. [1] Niektoré staršie automobily boli k dispozícii s vonkajším sedadlom, ktoré sa sklopilo do čalúneného sedadla pre jedného alebo dvoch cestujúcich. Niektoré modely sedanov ponúkajú sklopné zadné sedadlá (napr. Chevrolet Corvair), aby získali nákladný priestor, keď nie sú obsadené cestujúcimi. Sklápacie sedadlo predného spolujazdca bolo funkciou na vozidle Chrysler PT Cruiser, aby sa vo vnútri vozidla zmestili dlhšie predmety, ako napríklad 8-stopový (2,4 m) rebrík.[2]

Ergonómia

Nastaviteľné mechanizmy na sedadlách umožňujú užívateľovi zmeniť tvar operadla sedadla v bedrovej oblasti. Niektoré sedadlá sú dostatočne dlhé, aby redukovali nátlak na stavce chrbtice.

Bezpečnosť

Národný zákon o bezpečnosti dopravy a motorových vozidlách prijatý v USA v roku 1966 zaviedol štandardy pevnosti automobilových sedadiel. Tieto zahŕňali požiadavky na správne ukotvenie a konštrukciu zostáv sedadiel automobilových vozidiel. Niektoré štúdie ukázali, že vodiči majú averziu voči prenášaniu plnej kapacity cestujúcich kvôli obavám z nedostatočného videnia cez zadné okno. [3] Bočné airbagy sa často montujú priamo do boku sedadla. Takto vybavené sedadlá by nemali byť zakryté, čo by bránilo fungovaniu airbagu.

Elektrické sedadlá

Prispôsobenie sedadla v automobile Lincoln Town Car. Ovládacie prvky sedadla sa nachádzajú na paneloch dverí vedľa ovládačov sedadla. Nad nastaveniami sedadla sú nastavenia ovládania pamäte, ktoré tiež nastavujú zrkadlá a pedále. Niektoré systémy autosedačiek sú vybavené automatickým ovládaním s batériovým ovládaním, aby sa nastavilo, ako sedadlo sedí vo vozidle.

Vo vhodne vybavených vozidlách je možné nastaviť elektrické sedadlá a zrkadlá. Niektoré vozidlá umožňujú vodičovi (vodičom) uložiť nastavenia do pamäte (pamäťové sedadlo) na neskoršie vyvolanie stlačením tlačidla. Väčšina systémov umožňuje používateľom ukladať viac ako jednu sadu úprav. To umožňuje viacerým vodičom ukladať si svoje nastavenia pohodlia, alebo jedného vodiča na ukladanie niekoľkých rôznych pozícií. Niektoré vozidlá si zapamätajú nastavenia uložené v pamäti so špecificky očíslovaným diaľkovým ovládačom na diaľku, pričom pri odomknutí vozidla (napr. Kláves # 1 nastaví sedadlá do polohy č. 1, atď.).

Prevedenia autosedačiek

  • 2 miestne autá,
  • 4 miestne autá,
  • 5 miestne autá,
  • 6 miestne autá,
  • 7 miestne autá,
  • 9 miestne autá.

[4]

Kryty na autosedačky

Kryty na autosedačkách sú doplnky, ktoré chránia pôvodné čalúnenie sedadla pred opotrebovaním a pridávajú vlastný vzhľad interiéru vozidla. Môžu pomôcť zachovať hodnotu vozidla a maximalizovať pohodlie vodiča a cestujúcich. [5]

Konštrukcia autosedačky

Časti autosedačky:

Zložené autosedačky formujú posteľ 1954
Zložené autosedačky pre urýchlenie východu 1960
  • Operadlo,
  • Operadlo s bedrovou opierkou,
  • Opierka hlavy,
  • Základňa sedadla,
  • Trať sedadla.

Dodatočné časti:

  • Uhol operadla,
  • Predná a zadná poloha,
  • Uhol opierky hlavy,
  • Úroveň opierky hlavy,
  • Bedrová poloha,
  • Hĺbka sedadla,
  • Výška sedadla.

Horná časť operadla sedadla môže byť naklonená dopredu pre optimálnu, individuálnu podporu ramien Variabilná opierka hlavy po stranách, Vyhrievanie sedadla.

Klimatizácia a ventilácia

Niektoré vozidlá majú možnosť ovládania klimatizácie sedadla (t. J. Vyhrievania sedadlami) a ventilácie. Vetranie bolo zavedené v roku 1997 spoločnosťou Saab a vykurovanie spoločnosťou Cadillac v roku 1966.

Referencie

  1. Recent Developments in Body Design. Horseless Age: The Automobile Trade Magazine, 11 February 1914, s. 264. Dostupné online [cit. 2014-09-07].
  2. CULLEN, Cheryl Dangel; HALLER, Lynn. Design Secrets: Products 2. [s.l.] : Rockport Publishers. Dostupné online. ISBN 9781610596572. S. 14.
  3. Vitito, Christopher J. "For a motor vehicle, boat, or aircraft." U.S. Patent No. 5,775,762. 7 Jul. 1998.
  4. 7 miestne autá [online]. Hyundai Slovensko, 28 May 2019, [cit. 2019-05-28]. Dostupné online.
  5. How to Maintain Car Value - Retain Car Worth and Slow Car Depreciation | Kelley Blue Book [online]. . Dostupné online.

Zdroj

Tento článok je čiastočný alebo úplný preklad článku Car seat na anglickej Wikipédii.