Parlament Českej republiky

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Verzia z 14:36, 19. január 2019, ktorú vytvoril MmichaelDr. (diskusia | príspevky) (→‎Úvodná sekcia: +štát, +moc)
Parlament Českej republiky
čes. Parlament České republiky
ŠtátČesko Česko
Moczákonodarná (legislatíva)
Typdvojkomorový parlament
Komory
Horná komoraSenát
Dolná komoraPoslanecká snemovňa
Vedenie
Predseda senátu     Jaroslav Kubera (ODS)
Predseda snemovne     Radek Vondráček (ANO)
Zloženie
Senát
Počet senátorov81
Politické subjektyKoalícia (20)
     ČSSD (13)
     ANO (7)

Opozícia (61)

     ODS (18)
     STAN (18)
     KDU-ČSL (15)
     SEN 21 (6)

     nezávislí (2)
     S.cz (1)
     „OSN“ (1)
Poslanecká snemovňa
Počet poslancov200
Politické subjektyKoalícia (93)
     ANO (78)
     ČSSD (15)

Podporovaná (15)

     KSČM (15)

Opozícia (92)

     ODS (25)
     PIRÁTI (22)
     SPD (22)
     KDU-ČSL (10)
     TOP 09 (7)
     STAN (6)
Voľby
Posledné voľby
Senát
1. kolo:
5. – 6. 10. 2018
2. kolo:
12. – 13. 10. 2018
Posledné voľby
Poslanecká snemovňa
20. – 21. 10. 2017
Miesto zasadania
Valdštejnský palác, Malá Strana, Praha
Senát
Thunovský palác, Malá Strana, Praha
Poslanecká snemovňa
Externé odkazy
Web stránkyhttps://www.senat.cz/
http://www.psp.cz
Wikimedia CommonsParlament Českej republiky
(multimediálne súbory)
Zasadacia sála Senátu
Zasadacia sála Poslaneckej snemovne

Parlament Českej republiky je dvojkomorový zákonodarný zbor Českej republiky. Tvorí ho poslanecká snemovňa (dolná komora) a senát (horná komora).

Poslanecká snemovňa Parlamentu Českej republiky vznikla 1. januára 1993 premenovaním Českej národnej rady. Poslanecká snemovňa je tvorená 200 poslancami volenými na štyri roky pomerným volebným systémom.

Senát Parlamentu Českej republiky sa prvýkrát naplnil až po voľbách na jeseň roku 1996. Senát tvorí 81 senátorov volených na šesť rokov väčšinovým volebným systémom, každé dva roky sa vymení tretina Senátu. Senát je nerozpustiteľný.

Predchodcovia

Na území dnešného Česka v minulosti pôsobili rôzne druhy snemov, a to český, moravský a sliezský krajinský snem, rakúsky Ríšsky snem a rôzne československé parlamenty. (Národné zhromaždenie)

História

Parlament Českej republiky vznikol na základne dočasného ustanovenia čl. 106 odst. 1 Ústavy Českej republiky 1/1993 Sb. dňom nadobudnutia účinnosti Ústavy, teda k 1. januáru 1993, z Českej národnej rady, ktorá sa stala Poslaneckou sněmovňou pre volebné obdobie do 6. júna 1996.

Čl. 106 odst. 1 Ústavy Českej republiky stanovil, že pokiaľ nie je zvolený Senát, tak funkcie Senátu Dočasný Senát, ktorý sa zriadi spôsobom, ktorý ustanoví zákon, pričom do nadobudnutia účinnosti takého zákona vykonáva funkcie Senátu Poslanecká snemovňa. Dočasný Senát však nebol nikdy zriadený a Poslanecká snemovňa vykonávala funkcie Senátu až do jesene 1996, kedy sa voľbami naplnil riadny Senát. V prvých voľbách do Senátu bolo zvolených všetkých 81 senátorov naraz, avšak len tretina z nich na celé šesťročné funkčné obdobie, ostatné dve tretiny senátorov mali skrátené funkčné obdobie na dve alebo jednu tretinu riadneho funkčného obdobia.

Ústavné právomoci

Štruktúru a právomoci parlamentu, spôsob jeho rozhodovania a spôsob volieb jeho členov a podmienky ich mandátov ustanovila Ústava Českej republiky č. 1/1993 Sb., prijatá Českou národnou radou. Niektoré podrobnosti ustanovil zákon č. 247/1995 Sb., o voľbách do Parlamentu Českej republiky.

Parlament Českej republiky:

  • vykonáva zákonodarnú moc
  • má právo meniť Ústavu Českej republiky
  • ratifikuje medzinárodné zmluvy
  • vyslovuje dôveru alebo nedôveru vláde (len Poslanecká snemovňa)
  • schvaľuje rozpočet vlády na nasledujúci rok a prejednáva štátny záverečný účet minulého roku (len Poslanecká snemovňa)
  • pre vyštrenie vecí verejného záujmu môže zriadiť vyšetrovaciu komisiu (len Poslanecká snemovňa)
  • rozhoduje o vyhlásení vojnového stavu v prípade napadnutia alebo plnení medzinárodných záväzkov a rozhoduje o účasti Českej republiky v obranných systémoch NATO
  • vyslovuje súhlas s vyslaním armády mimo územie štátu, tak ako aj s pobytom cudzích vojsk na území Českej republiky (ak nerozhodne vláda)
  • vysloveju súhlas s vymenovaním sudcov Ústavného súdu Českej republiky (len Senát)

Sídlo a kancelárie

22. septembra 1992 prijala Česká národná rada zákon č. 465/1992 Sb., o sídle Českej národnej rady, účinný od 15. októbra 1992. Tento zákon ako sídlo ČNR vymedzil komplex budov čp. 176, 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16, 6, 7, 8 a 518 na Malej Strane v Prahe a zároveň v § 3 vyhlásil celý tento komplex za národnú kultúrnu pamiatku a zaviazal vládu, aby vydala nariadenie, ktorým sa stanoví spôsob ochrany. Vláda tak učinila svojím nariadením č. 118/1993 Sb.

Potom stanovil sídlo parlamentu, teda obidvoch jeho komôr, ich orgánov, senátorov, poslancov, Kancelárie Senátu a Kancelárie Poslaneckej snemovne zákon č. 59/1996 Sb., o sídle Parlamentu Českej republiky, ktorý taktiež celý komplex prehlásil za národnú kulturnu pamiatku. Ten istý zákon tiež ustanovil Kanceláriu Senátu a Kanceláriu Poslaneckej snemovne ako štátne rozpočtové organizácie.

Sídlom Senátu je areál Valdštejnského paláca spolu s Valdštejnskou záhradou, Valdštejnskou jazdiarňou a tiež Kolovratským palácom a Malým Fürstenberským palácom.

Sídlo Poslaneckej snemovne sa nachádza v troch blokoch domov a palácov v oblasti medzi Malostranským a Valdštejnským námestím, okolo ulíc Sněmovní a Thunovská. K sídlu patrí najmä Thunovský palác, kde zasadá plénum, ďalej k sídlu patrí dom čp. 1 na severnej strane Malostranského námestia, Palác Smiřižických, Šternberský palác a tiež domy čp. 518 a čp. 8.

Zdroj

Tento článok je čiastočný alebo úplný preklad článku Parlament České republiky na českej Wikipédii.

Informácie v infoboxe sú sčasti alebo úplne prebrané z infoboxu článku Parlament České republiky zverejneného na českej Wikipédii.

Externé odkazy