Štátna cesta 1 (Maďarsko)

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
1
1
Štátna cesta 1
C 1
C 1
Základné údaje
Správca Magyar Közút Kht.
(štát) 
Výstavba 50. roky 19. storočia 
Celková dĺžka 171 km 
v prevádzke 171 km
Štát Maďarsko Maďarsko
Župa Budapešť, Peštianska župa
Stoličnobelehradská župa
Komárňansko-ostrihomská župa
Rábsko-mošonsko-šopronská župa 
Cesta 1 pri obchodných centrách v Budapešti
Cesta 1 pri obchodných centrách v Budapešti
Cesta 1 pri obchodných centrách v Budapešti

Štátna cesta 1 (maď. 1-es főút, slov. aj Hlavná cesta 1) je maďarská 171 kilometrov dlhá hlavná cesta (resp. cesta I. triedy, maď. elsőrendű főút). Začína v hlavnom meste Budapešť, prechádza mestami Tatabánya, Komárom, Győr a končí na rakúskej štátnej hranici pri obci Hegyeshalom. Na rakúskej strane na ňu nadväzuje spolková cesta 10.

História[upraviť | upraviť zdroj]

Cesta bola vystavaná v 50. rokoch 19. storočia ako súčasť štátnej dopravnej cesty Budapešť-Viedeň (maď. Budapest-Bécs állami közlekedési út). Išlo o prašnú cestu, ktorá postačovala vtedajším podmienkam a hustote dopravy. Neskôr však, v súvislosti so vznikom automobilu, vznikli úvahy o jej prebudovaní na betónovú, resp. bezprašnú komunikáciu. Plány však narušila prvá svetová vojna a ťažká hospodárska situácia krajiny počas hospodárskej krízy v 20. rokoch. Výstavba betónovej cesty sa začala až po konsolidácií ekonomiky Maďarska na prelome 20. a 30. rokov.

Druhá svetová vojna a ustupujúca nemecká armáda zanechali túto cestu v katastrofálnom stave. Po ukončení vojny boli vystavané dočasné mosty a vykonané najnutnejšie úpravy, aby bola doprava po nej vôbec možná. Koncom 40. rokov sa začala generálna rekonštrukcia cesty, ktorá bola ukončená v roku 1953.

Až do 70. rokov bola štátna cesta 1 hlavnou tepnou na trase Budapešť-Viedeň. Jej funkciu postupne prebrala diaľnica M1, ktorá bola dokončená v roku 1996.

Pozri aj[upraviť | upraviť zdroj]

Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]