Štátny znak Česka

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Veľký štátny znak
Malý štátny znak

Štátny znak Česka sa používa už od roku 1990 a má dve varianty: malý štátny znak a veľký štátny znak. Ich súčasná podoba, ako aj spôsoby použitia sú stanovené ústavným zákonom číslo 3/1993 Zb. prijatým 17. decembra 1992. Veľký štátny znak aj malý štátny znak patria medzi štátne symboly Českej republiky.

Veľký štátny znak[upraviť | upraviť zdroj]

Veľký štátny znak tvorí štvrtený štít. V prvom a štvrtom[p 1] poli je historický znak Čiech - strieborný dvojchvostý lev v skoku so zlatou zbrojou a zlatou korunou na červenom poli. V druhom poli sa nachádza znak Moravy - orlica strieborno-červeno šachovaná so zlatou zbrojou a korunou na modrom poli. V treťom poli je znak Sliezska - čierna orlica so strieborným perisoniem (polmesiacom), uprostred s krížikom, ukončeným trojlístkami, so zlatou korunou a červenou zbrojou na zlatom podklade.

Veľký štátny znak reprezentuje spojenie všetkých historických krajín štátu. Autorom návrhu i výtvarného prevedenia je heraldik Jiří Louda. Veľký štátny znak slúži k vonkajšej reprezentácii štátu a na označenie budov, v ktorých sídlia orgány štátnej správy, štátne úrady a pod. Jeho originál je v tejto chvíli (od roku 2006) stratený.[1]

Oficiálny popis[upraviť | upraviť zdroj]

Oficiálny popis veľkého štátneho znaku:[2]

Veľký štátny znak tvorí štvrtený štít, v ktorého prvom a štvrtom červenom poli je strieborný dvojchvostý lev v skoku so zlatou korunou a zlatou zbrojou. V druhom modrom poli je strieborno-červeno šachovaná orlica so zlatou korunou a zlatou zbrojou. V treťom zlatom poli je čierna orlica so strieborným polmesiacom zakončeným ďatelinovými trojlístkami a uprostred s křížkom, so zlatou korunou a červenou zbrojou.

Malý štátny znak[upraviť | upraviť zdroj]

Malý štátny znak je tvorený červeným poľom, na ktorom je umiestnený historický znak Čiech: strieborný dvojchvostý lev v skoku so zlatou zbrojou a zlatou korunou. Je malým štátnym znakom od roku 1990 najprv ako znak Českej republiky v rámci ČSFR. Dnes je používaný na miestach, kde dochádza k rozhodnutiu zo štátnej moci. Napr. na pečiatkach a pečatidlách úradov štátnej správy a samosprávy alebo na tabuliach označujúcich pamätné stromy. Malý štátny znak sa tiež používa na označenie sídiel orgánov, ktoré boli poverené výkonom štátnej moci - súdy, exekútori, hygienické stanice a pod.

Oficiálny popis[upraviť | upraviť zdroj]

Oficiálny popis malého štátneho znaku:[2]

Malý štátny znak tvorí červený štít, v ktorom je strieborný dvojchvostý lev v skoku so zlatou korunou a zlatou zbrojou.

Dvojchvostý lev[upraviť | upraviť zdroj]

Český lev, pôvodne jednochvostý, nahradil v 12. storočí plamennú orlicu sv. Václava. Druhý chvost bol ku levovi v znaku pridaný zrejme ako odmena za pomoc, ktorú poskytol cisárovi Přemysl Otakar I. v boji proti Sasom, presvedčivým dôkazom je však až pečať, ktorú používal Přemysl Otakar II.[3] Heraldika však všeobecne chápe zdvojenosť nepárových orgánov (chvost alebo hlava) erbových zvierat ako znak mužského pohlavia vyobrazeného zvieraťa.[4]

Galéria[upraviť | upraviť zdroj]

Poznámky[upraviť | upraviť zdroj]

  1. Podľa predkladateľov návrhu sa v tomto prípade jedná o opakovanie symbolu hlavného z troch celkov, ktoré odpovedá európskym heraldickým pravidlám (pozri snemovný tisk návrhu zákona na webe Poslaneckej snemovne Parlamentu ČR); podľa Správy Pražského hradu však štvrté pole znázorňuje republiku ako celok (pozri popis štátnych symbolov na webe Pražského hradu).

Referencie[upraviť | upraviť zdroj]

  1. Poslanci mají bojovku, hledají ztracený originál státního znaku. Novinky.cz. Dostupné online [cit. 2018-02-04]. (po česky)
  2. a b Zákon o štátnych symboloch Českej republiky [online]. [Cit. 2018-02-11]. Dostupné online. Archivované 2013-10-29 z originálu.
  3. LOUDA, Jiří. Království české: erby a rodokmeny vladnoucích rodů … Havířov : Petr P.Pavlík, 1996. s. 22-23. ISBN 80-85574-09-8.
  4. Proč má český lev dva ocasy?. Český rozhlas, 2014-10-01. Dostupné online [cit. 2015-11-18]. Archivované 2015-11-19 z originálu.

Iné projekty[upraviť | upraviť zdroj]

Pozri aj[upraviť | upraviť zdroj]

Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]