Štátny znak Maďarska

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Štátny znak Maďarska

Štátny znak Maďarska bol prijatý 3. júla 1990 ako identický so znakom Uhorska používaným pred rokom 1918. V priebehu roka 1990 ešte prešiel drobnou úpravou do súčasnej podoby. Je to prepolený štít obsahujúci kombináciu tzv. nového znaku a tzv. starého znaku; štít ma na vrchu svätoštefanskú korunu, ktorá má na na vrchole šikmý kríž. Podrobnosti pozri v článku Znak Uhorska.

Historický vývoj znaku[upraviť | upraviť zdroj]

Uhorsko[upraviť | upraviť zdroj]

Pozri Znak Uhorska

Maďarsko[upraviť | upraviť zdroj]

Po rozpade Rakúsko-Uhorska v roku 1918 používalo novovzniknuté Maďarsko tento znak od novembra 1918 do augusta 1919, čiže aj počas krátkodobej existencie Maďarskej republiky rád.
Komunistická Maďarská republika rád z dôvodu svojej krátkodobej existencie neriešila podobu štátneho znaku a ani žiadny oficiálne nezaviedla, ale niektoré orgány často používali na svojich pečatiach päťcípu červenú hviezdu.
Po páde Maďarskej republiky rád vznikla Maďarská republika, ktorá existovala iba krátkodobo a od konca roka 1919 používala štátny znak držaný anjelmi, ktorý následne oficiálne používalo aj Maďarské kráľovstvo až do konca druhej svetovej vojny.
S územnými ziskmi Maďarského kráľovstva po roku 1938 sa v rokoch 1938 – 1945, najmä na vojnových vlajkách, používal znak Krajín svätoštefanskej koruny z roku 1915.
Znak nacistického maďarského štátu pod vedením Šípových krížov používaný v roku 1945.
Po druhej svetovej vojne v rokoch 19451946 používalo Maďarské kráľovstvo pod vládou Národného Frontu Kiscímer, ale bez svätoštefanskej koruny. Znak teda mohol mať podobu čisto poleného štítu alebo Košutovho znaku.
V rokoch 19461949 používala Druhá maďarská republika Košutov znak.
V období rokov 19491956 platil tzv. Rákosiho znak (Rákosi-címer). Mal v strede zlatý klas skrížený s kladivom pod veľkou päťramennou hviezdou. Pozadie bolo modré, ohraničené vencom z obilných klasov a stuhou v maďarských farbách dole. Tento znak bol aj v strede štátnej vlajky. Po Maďarskom povstaní v roku 1956 bol odstránený.
Košutov znak sa posledný raz používal pri Maďarskom povstaní v roku 1956.
Od roku 1957 bol štátnym znakom tzv. Kádárov znak (Kádár-címer), štít bol delený na tri vodorovné pruhy s farbami trikolóry. Nad štítom bola červená päťramenná zlato lemovaná hviezda, z ktorej vychádzali za štít zlaté lúče. Okolo boli zlaté obilné klasy ovinuté z ľavej strany stuhou v národných farbách a z pravej strany červenou stuhou.
Po páde komunizmu bol 3. júla 1990 prijatý štátny znak identický so znakom Uhorska používaným pred rokom 1918.
V priebehu roka 1990 štátny znak ešte prešiel drobnou úpravou do súčasnej podoby.

Iné projekty[upraviť | upraviť zdroj]

Zdroj[upraviť | upraviť zdroj]

Tento článok je čiastočný alebo úplný preklad článku Magyarország címere na maďarskej Wikipédii.