Štadión San Mamés

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
San Mamés

Základné údaje
PolohaBilbao, Španielsko
Otvorený21. august 1913
MajiteľAthletic Club
Cena výstavby50 000 pesiet
ArchitektManuel Maria Smith
Kapacita39 750
Kluby
Athletic Club

Estadio San Mamés (slovensky: štadión San Mamés) je futbalový štadión v Bilbau, Baskicko, Španielsko. Tento štadión je domovským stánkom Athletic Club, ktorý má prezývku Los leones de San Mamés-Bilboko leoiak (slovensky: Levy zo San Mamés - Baskické levy). Táto prezývka je odvodená od udalosti, ktorá sa spája s kostolom San Mamés (slovensky: Svätý Mamés) blízko, ktorého bol postavený štadión klubu. Podľa legendy bol raný kresťan, ktorý sa volal Mamés, hodený Rimanmi levom, ktoré ho odmietli zožrať. Mamés bol neskôr vyhlásený za svätého. Štadión Athletica nesie rovnaké meno ako blízky kostol, San Mamés, ale je tiež nazývaný La Catedral (slovensky: Katedrála).

História[upraviť | upraviť zdroj]

Základný kameň štadióna bol položený 20. januára 1913 počas úradovania prezidenta Alejandra de la Sota. O sedem mesiacov neskôr, v auguste toho istého roku, bol štadión slávnostne otvorený. Kapacita tohto štadióna bola 7 000 miest, z toho 3 000 na sedenie. Prvý zápas na novom štadióne sa odohral 21. augusta 1913 medzi Athleticom a Racingom of Irún so zmierlivým výsledkom 1-1. Seve Zuazo mal česť urobiť prvý výkop a Pichichi bol autorom prvého gólu Rojiblanco (slovensky: červeno-bielych) v Katedrále.

Začiatkom päťdesiatych rokov došlo na štadióne k zásadným zmenám. Na hlavnej tribúne bolo vybudované jedno celé nové poschodie bez akýchkoľvek oporných stĺpov a nad ním sa čnel dominantný oblúk, ktorí sa stal od sezóny 1952/53 symbolom štadióna.

V roku 1957 bola vybudovaná južná tribúna, v roku 1961 severná, v roku 1964 bolo nainštalované osvetlenie a v roku 1972 bola postavená východná tribúna. Ďalšie zásadné zmeny prebehli pred majstrovstvami sveta vo futbale v roku 1982. Od tohto obdobia je štadión v podstate taký istý ako dnes.

San Mamés Barria[upraviť | upraviť zdroj]

Bližšie informácie v hlavnom článku: Štadión San Mamés Barria

San Mamés Barria (slovensky: Nový San Mamés) je dočasný názov pre nový plánovaný futbalový štadión v Bilbau, Baskicko, Španielsko. Tento štadión má byť novým domovom futbalového klubu Athletic Club a má nahradiť súčasný štadión San Mamés.

Galéria[upraviť | upraviť zdroj]

Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]