Švédska cirkev

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Logo Švédskej cirkvi
Spievaná omša s ordináciou nových kňazov a diakonov v Štokholme.

Švédska cirkev[1] (švéd. Svenska kyrkan) je luteránska cirkev a najväčšia cirkev na území Švédska. Do roku 2000 bola štátnou cirkvou. Formálne sa ku nej hlási 5,6 milióna osôb, čo predstavuje 52,8 % obyvateľov Švédska.[2] Švédska cirkev má 13 diecéz.

Švédska cirkev sa hlási k Biblii, Apoštolskému, Nicejsko-carihradskému, Athanaziánskemu a Augsburskému vyznaniu a k Malému Lutherovmu katechizmu ako aj ostatným teologickým textom luteranizmu. Švédska cirkev zachováva ornáty, biskupské insígnie, hierarchické usporiadanie, kadidlo a iné.

Švédska cirkev ordinuje aj ženy do duchovnej služby a sobáši aj páry rovnakého pohlavia.[3] Je členom Spoločenstva Porvoo, Svetového luteránskeho zväzu, Konferencie európskych cirkví a Svetovej rady cirkví. Cirkev je v plnom sviatostnom spoločenstve s Utrechtskou úniou starokatolíckych cirkví. Uppsalským arcibiskupkom je v súčasnosti Martin Módeus.

Reformácia vo Švédsku[upraviť | upraviť zdroj]

Reformačné myšlienky priniesli do Švédska bratia Olaus a Laurentius Petriovci. Obaja študovali na univerzite vo Wittenbergu kde boli ovplyvnení Martinom Lutherom a Philippom Melanchthonom. Olaus dokončil magisterské štúdia v roku 1519 a s bratom sa vrátili do Švédska. Keď Gustáv I. v roku 1523 prevzal moc, obrátil sa na rímskeho pápeža so žiadosťou, aby sa arcibiskupom stal Johannes Magnus namiesto Gustáva Trolla. Kráľ sľúbil, že ostane verný cirkvi ak mu pápež vyhovie. Pápež však chcel, aby bol arcibiskupom Gustáv Troll. Kráľ proti tomu protestoval propagovaním reformátorov bratov Petriovcov a Laurentia Andreae a podporou reformačnej tlače. Bratia Petriovci pomohli pri preklade Biblie do švédčiny. Švédsko sa ako prvá krajina vyhlásila luteránskou.

Referencie[upraviť | upraviť zdroj]

  1. MORAVČÍKOVÁ, Michaela; CIPÁR, Marián. Cisárovo Cisárovi: ekonomické zabezpečenie cirkví a náboženských spoločností. Bratislava : Ústav pre vzťahy štátu a cirkví, 2001. Dostupné online. ISBN 978-80-968559-0-2. S. 34.
  2. Svenska kyrkan i siffror Svenska kyrkan
  3. Editorial Reuters. Swedish church to allow gay marriages. IN. Dostupné online [cit. 2018-01-06]. Archivované 2009-11-04 z originálu. (po anglicky)

Iné projekty[upraviť | upraviť zdroj]

Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]

Zdroj[upraviť | upraviť zdroj]

Tento článok je čiastočný alebo úplný preklad článkov Švédská církev na českej Wikipédii a Church of Sweden na anglickej Wikipédii.