Železný pas

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Znak

Železný pas (sindarsky Angrenost alebo Nan Curunír (čarodejníci údolia) je vo fiktívnom Tolkienovom svete Stredozemi oblasť na južnom konci Hmlistých hôr. Bolo to ohraničené miesto v údolí, v ktorého strede stála veža Orthank, ktorej najznámejší správca a neskôr uzurpátor bol Saruman.

Geografia[upraviť | upraviť zdroj]

Železný pas sa nachádza na južnom úpätí Hmlistých hôr a tvorí významné strategické opevnené miesto v Rohanskej bráne, priechode medzi Hmlistými a Bielymi horami. Neďaleko od Železného pásu pramení rieka Želíz, ktorá zásobovala toto miesto vodou. Bol situovaný vnútri údolia a bol postupne opevňovaný. Vnútri kruhovitej hradby stála veža Orthank.

História[upraviť | upraviť zdroj]

Železný pas bol postavený Númenorejcami v Druhom veku. Pôvodne slúžil ako sídlo pre strážcov Gondoru a pozorovateľa hviezd, ale po príchode čarodejníkov bol odovzdaný do správcovstva ich vodcovi Sarumanovi.

Saruman počas svojho pobytu Železný pas opevňoval a zhromažďoval v ňom svoje vojsko, ktoré použil počas Vojny o Prsteň. V tomto období bol Železný pas rozkopaný, stromy vyrúbané a namiesto nich boli postavené pece a kováčne. Vojsko bolo porazené počas Bitky o Helmov žľab a Železný pas bol zničený Entami. Po vojne bol pas zverený entom pre znovuobnovenie stromov a parku.

Orthank[upraviť | upraviť zdroj]

Orthank bola veža uprostred Železného pásu. Bola vybudovaná dávnymi staviteľmi z Númenoru z čiernej, tvrdej a lesklej skaly, ktorá mala na vrcholku štyri trčiace rohy s úzkym priestorom medzi nimi, kde mohol stať človek päťsto stôp nad planinou a pozorovať okolie.

Vnútri veže bolo veľa komnát, ktoré slúžili ako k ubytovaniu správcov veže a návštev, tak k uschovaniu vzácnych pokladov. Najznámejším a posledným správcom veže bol Saruman Biely.

Názov Orthank mohol znamenať buď quenijsky tesákovou horu, alebo tiež v reči Marky prešibanú myseľ.

Pozri aj[upraviť | upraviť zdroj]

Zdroj[upraviť | upraviť zdroj]

Tento článok je čiastočný alebo úplný preklad článku Železný pas na českej Wikipédii.