Železný polmesiac

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Železný polmesiac

Železný polmesiac, známy aj ako Gallipolská hviezda, bol osmanské vojnové vyznamenanie. Založil ho 1. marca 1915 sultán Mehmed V. Vyznamenanie sa udeľovalo za udatnosť v boji tureckým vojakom a ich spojencom, účastníkom predovšetkým na bojoch na osmanskom území. Vyznamenanie zaniklo s pádom Osmanskej ríše v roku 1922, ale už od podpísania prímeria s dohodovým silami 31. októbra 1918 nebolo udelené.

Vzhľad vyznamenanie[upraviť | upraviť zdroj]

Odznakom je červeno smaltovaná päťramenná hviezda so strieborným lemom, zakončená guľôčkami. Uprostred je položený strieborný polmesiac otvorenou stranou nahor. V jeho vnútri je tughra – iniciály sultána – Mehmeta V. a letopočet 1333 (islamského kalendára, teda 1915 gregoriánskeho). Existuje niekoľko variant hviezd, ktoré sa líšia svojou veľkosťou (53 – 68 mm) alebo materiálom (bronz, pocínovaná oceľ, striebro, železo, hliník, mosadz).

Stuha červená s bielymi postrannými pruhmi pre vojakov. Pre nevojakov sú farby obrátene.

K vyznamenaniu patrili aj spony, ktoré mali tvar strieborného rovnobežníka. V ňom bol červený arabský nápis kampane, ktorej sa vyznamenaný zúčastnil (boli to napr. tieto – bitka o Gallipoli, bitka o Gazu, suezská ofenzíva, obliehanie Kutu).

Literatúra[upraviť | upraviť zdroj]

Zdroj[upraviť | upraviť zdroj]

Tento článok je čiastočný alebo úplný preklad článku Železný půlměsíc na českej Wikipédii.