Železničná trať Šanghaj – Kchun-ming

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Stanica Erdaoyan

Železničná trať Šanghaj – Kchun-ming, zvaná lokálne tiež Chu-Kchun (čín. 沪昆铁路, pchin-jin hùkūn tiělù), je elektrifikovaná a z väčšej časti dvojkoľajná železničná trať v Čínskej ľudovej republike, kde prepája východnú Čínu s juhozápadnou Čínou. Začína v Šanghaji a vedie cez provincie Če-ťiang, Ťiang-si, Chu-nan, Kuej-čou a Jün-nan, kde končí v hlavnom meste provincie, Kchun-ming, na tamojšej hlavnej stanici.

Celková dĺžka trate je 2 690 kilometrov, pričom dvojkoľajná je väčšia časť zo Šanghaja do Liou-pchan-šuej, jednokoľajná je zvyšný úsek z Liou-Pchan-šuej do Kchun-mingu, ktorý má dĺžku približne štyristo kilometrov. V úseku Šanghaj – Ču-čou je maximálna traťová rýchlosť 200 km/h, v úseku z Ču-čou do Chuaj-chua je maximum 120 km/h.

Dejiny[upraviť | upraviť zdroj]

Historicky sa trať skladá zo štyroch tratí vybudovaných v priebehu viac ako 70 rokov. Ako jediná trať sa začali označovať v roku 2006, kedy čínske ministerstvo železníc vykonalo rekonštrukciu niektorých úsekov a zvýšilo povolenú rýchlosť. Historické trate boli:

  • Trať Šanghaj – Chang-čou (zvaná Chu-chang, čín. 沪杭铁路, pchin-jin Hù​háng​ Tiĕlù) spájajúca Šanghaj s Chang-čou, hlavným mestom Če-ťiangu, ktorá bola vybudovaná v rokoch 1906-1909 a má dĺžku 189 kilometrov
  • Trať Chang-čou – Ču-čou (zvaná Če-kan, čín. 浙赣 铁路, pchin-jin Zhè​gàn​ Tiĕlù) spájajúca Chang-čou s Ču-čou v provincii Chu-nan, ktorá bola vybudovaná v rokoch 1899-1926 a má dĺžku 946 kilometrov
  • Trať Ču-čou – Kuej-jang (zvaná Siang-Čchien, čín. 湘黔 铁路, pchin-jin Xiāng​qián​ Tiĕlù) spájajúca Ču-čou s Kuej-jangom, hlavným mestom provincie Kuej-čou. Stavba tejto trati začala v roku 1937, ale bola v roku 1939 prerušená začiatkom Druhej čínsko-japonskej vojny. Na práce bolo nadviazané až v roku 1953 a trať bola dokončená v celej dĺžke 905 kilometrov až v roku 1975.
  • Trať Kuej-jang – Kchun-ming (zvaná Kuej-Kchun, čín. 贵 昆 铁路, pchin-jin Guìkūn Tiělù) o dĺžke 639 kilometrov, postavená v rokoch 1958-1970 a spájajúca Kuej-jang s Kchun-ming.

Zdroj[upraviť | upraviť zdroj]

Tento článok je čiastočný alebo úplný preklad článku Železniční trať Šanghaj – Kchun-ming na českej Wikipédii.