Železničná trať Hrušovany u Brna – Židlochovice

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Hrušovany u Brna – Židlochovice
Trať Hrušovany u Brna – Židlochovice pred rekonštrukciou
Trať Hrušovany u Brna – Židlochovice pred rekonštrukciou
Základné informácie
PrevádzkovateľSŽDC
Dĺžka3,0
Parametre trate
Rozchod1 435 mm
Počet koľají1
Napájacia sústava25 kV, 50 Hz
Max. rýchlosť80 km/h
Priebeh trate
Straight track
smer Brno
Station on track
Hrušovany u Brna
Unknown route-map component "ABZgr"
smer Břeclav
Small arched bridge over water
Šatava
End station
Židlochovice

Železničná trať Hrušovany u Brna – Židlochovice je jednokoľajová regionálna dráha[1] o dĺžke 3,0 km. Sprevádzkovaná bola v roku 1895 ako miestna dráha Severnej dráhy cisára Ferdinanda.

História[upraviť | upraviť zdroj]

Stanica v Židlochoviciach na prelome 19. a 20. storočia

Trať bola postavená Severnou dráhou cisára Ferdinanda (KFNB) podľa koncesie vydanej 20. januára 1895, prevádzka na nej bol začatá 17. septembra toho istého roku. KFNB tak napojila stanicu Hrušovany (na svojej trati do Brna) s blízkou rafinériou cukru a neďaleké Židlochovice, kde sa nachádzal cukrovar firmy Robert & comp. Ten bol so židlochovickou stanicou spojený dva kilometre dlhou vlečkou. Na Hrušovansko-židlochovicku trať tiež nadväzovala úzkorozchodná železnička o dĺžke 21 km vedúcej do Měnína.

Samotná trať Hrušovany – Židlochovice slúžila nákladnej aj osobnej doprave, pričom osobné vlaky mali v Hrušovanoch nadväznosť na vlaky na hlavnej trati Brno – Břeclav. Dňa 1. januára 1906 bola trať spoločne s celou KFNB zoštátnená, prevádzku prevzali cisársky-kráľovskej štátnej dráhy, po roku 1918 Česko-slovenské štátne dráhy. Jazdná doba pred prvou svetovou vojnou bola 10 – 11 minút, denne bolo vypravovaných sedem párov zmiešaných vlakov. Za prvej republiky bola doba jazdy skrátená na 7 – 8 minút, počet spojov narastal a vrchole 16 párov osobných vlakov dosiahol na prelome 40. a 50. rokov 20. storočia. V neskorších rokoch tu jazdilo denne osem párov osobných vlakov. Osobná doprava na trati bola zastavená 2. júna 1979. Naďalej tu fungovala slabá nákladná doprava. Od 15.12.2019 tu začali po rekonštrukcií opäť premávať pravidelné vlaky.


Referencie[upraviť | upraviť zdroj]

  1. http://www.szdc.cz/soubory/prohlaseni-o-draze/2014/priloha-b-2014.pdf Archivované 2013-12-07 na Wayback Machine Výběr základních údajů o dráze celostátní a drahách regionálních vydaný SŽDC pro období platnosti jízdního řádu 2014