Židia v Kanade

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Židovská populácia v Kanade, 2001
5 najväčších židovských komunít v Kanade

Židia v Kanade tvoria štvrtú najväčšiu židovskú komunitu na svete.[1] Podľa kanadského sčítania ľudu z roku 2001 žije v Kanade 351 000 Židov.[2]

Židia, aj keď sú v Kanade minoritou, boli dôležití pri formovaní kanadskej identity a kultúry a ich prítomnosť tu začína príchodom prvých imigrantov potom čo Britské impérium zabralo takmer všetky francúzske kolonizované územia, zvané Nové Francúzsko, po Dohode z Paríža z roku 1763, ktorá ukončila Sedemročnú vojnu.

Na rozdiel napríklad od amerických Židov, ktorí sa považujú predovšetkým za Američanov, považujú kanadskí Židia sami seba predovšetkým za Židov. Aj sionizmus bol v Kanade omnoho silnejší ako v USA, naproti tomu antisionizmus sa tu takmer vôbec neprejavil.

Kanadskí Židia sa skôr podobajú britským Židom ako americkým, pretože drvivá väčšina synagóg je ortodoxných a len malá menšina je konzervatívnych a reformných.

Židovské obce tu zastupuje Kanadský židovský kongres (angl. Canadian Jewish Congress), založený roku 1919. Rôzne sionistické organizácie sú zoskupené v Kanadskom sionistickom kongrese (angl. Canadian Zionist Congress).

Veľký dôraz je kladený na židovské vzdelanie. Združenie hebrejských škol (angl. Associated Hebrew Schools), ktoré vzniklo na začiatku 20. storočia, bolo so svojimi 3000 žiakmi v roku 1982 jednou z najväčších židovských škôl na svete.

Populácia[upraviť | upraviť zdroj]

Najväčšie židovské komunity v Kanade sú:

Poradie Mesto Štát Počet Židov[3]
1 Toronto Ontário 175 000
2 Montreal Québec 100 000
3 Vancouver Britská Kolumbia 30 000
4 Winnipeg Manitoba 15 000
5 Ottawa Ontário 12 000
6 Calgary Alberta 7 500

Zdroj dát: 2001 Census Analysis The Jewish Community of Canada

Referencie[upraviť | upraviť zdroj]

Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]

Referencie[upraviť | upraviť zdroj]

Tento článok je čiastočný alebo úplný preklad článku Židé v Kanadě na českej Wikipédii.