Žltuška lesklá

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Žltuška lesklá
Vedecká klasifikácia
Vedecký názov
Thalictrum lucidum
Linnaeus
Synonymá
Thalictrum angustifolium
Vedecká klasifikácia prevažne podľa tohto článku

Žltuška lesklá (Thalictrum lucidum) je jedným zo vzácnejších druhov žltušky, je to voľne rastúca rastlina s bledožltými kvetmi dosahujúca výšky aj cez 1 meter.

Rozšírenie[upraviť | upraviť zdroj]

Tento druh je rozšírený hlavne v strednej a východnej Európe. Jeho západná hranica prebieha Nemeckom a Rakúskom, severná pobrežím Baltského mora, južná Balkánskym polostrovom a Tureckom a na východe areál výskytu zasahuje do európskej časti Ruskej federácie.[1]

Na Slovensku je najčastejšie k nájdeniu na vlhkých aj zamokrených údolných lúkach, v lužných lesoch a pobrežných krovinách okolo vodných tokov, väčšinou však rastie len roztrúsene.

Opis[upraviť | upraviť zdroj]

Je to vytrvalá rastlina vyrastajúca z krátkeho, trsnatého podzemku, obnovovacie púčiky sa nachádzajú v úrovní povrchu zeme. Jej priama, pozdĺžne ryhovaná, štvorhranná dutá byľ, v hornej časti metlinato rozvetvená, vyrastá z listovej ružice a dorastá bežne do výšky asi 30 cm, za priaznivých podmienok môže byť aj s kvetom vysoká skoro 150 cm. Striedavo na nej vyrastá 7 až 10 listov ktoré sú bez palistov, prízemné a spodné sú so stopkou, horné prisadlé. Listy sú v obryse trojuholníkové a bývajú dvakrát alebo trikrát nepárne sperené. Lístky dolných listov sú obvykle čiarkovité, niekedy podlhovasto klinovité, na konci majú 2 až 3 zuby, lístky horných listov sú úzko kopijovité alebo úzko čiarkovité, po obvode hladké. Ich horná strana je lesklo tmavo zelená, spodná strana je šedastá a mierne chlpatá.

Drobné, radiálne symetrické, mierne vonné, vztýčené kvety sú zostavené do zväzočkov a tieto v široké, voľné chocholíky alebo metliny. Obojpohlavné kvety majú väčšinou 4 zelenožlté, skoro opadávajuce kališné lístky vajcovitého tvaru o dĺžke 4 až 5 mm, korunné lístky v kvetoch chýbajú. Ďalej kvet obsahuje 10 až 15 tyčiniek dlhších ako okvetie s dlhými vzpriamenými nitkami a peľnicami svetlo žlto sfarbenými a 5 až 10 piestikov so spodnými semenníkmi vajcovitého tvaru. Kvety, majúce vzhľad chlpatých guličiek, kvitnú v júni a júli. Kvety nemajú nektár, ale ponúkajú hmyzu dostatok peľu, môžu sa však opeľovať aj vetrom. Vajcovité rebrované nažky sú v pukajúcom plode s hviezdicovitým prierezom s prepážkami podľa počtu semenníkov.[2][3][4]

Referencie[upraviť | upraviť zdroj]

  1. GRIN Taxonomy for Plants: Thalictrum lucidum [online]. United States Department of Agriculture, USA, rev. 1997-01-24, [cit. 2011-10-20]. Dostupné online. (po anglicky)
  2. PRŮŠA, David. BOTANY.cz: Thalictrum lucidum [online]. BOTANY.cz, rev. 2007-07-02, [cit. 2011-10-20]. Dostupné online. (po česky)
  3. POLÍVKA, František. Názorná květena zemí koruny české: Thalictrum lucidum [online]. Wendys, Zdeněk Pazdera, [cit. 2011-10-20]. S. 563. Dostupné online. (po česky)
  4. Finland Nature and Species: Thalictrum lucidum [online]. Luono Porti Nature Gate, Helsinki, FI, [cit. 2011-10-20]. Dostupné online. (po fínsky)
  • Tento článok je čiastočný alebo úplný preklad článku Žluťucha lesklá na českej Wikipédii.

Iné projekty[upraviť | upraviť zdroj]