2008 v kozmonautike

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie

Objavenie vodného ľadu na Marse
Fakty
Lety na obežnú dráhu
Prvý15. január
Posledný25. december
Úspešné66
Neúspešné2
Čiastočne úspešné1
Katalogizované67
Národné prvenstvá
SatelitVenezuela
Vietnam
KozmonautKórejská republika
Rakety
Prvé štartyAriane 5ES
Dlhý pochod 3C
PSLV-XL
Zenit-3SLB
Pilotované lety
Orbitálne7
Počet kozmonautov37

V roku 2008 sa v kozmonautike udiali niektoré významné udalosti, vrátane prvého preletu sondy okolo planéty Merkúr od roku 1975, objavenia vodného ľadu na Marse sondou Phoenix, ktorá pristála v máji, prvého čínskeho výstupu do otvoreného vesmíru v septembri a štartu prvej indickej lunárnej sondy v októbri.

Podľa medzinárodne akceptovanej definície je každý let, ktorý prekročí tzv. Kármánovu čiaru (100 km nad hladinou mora), vesmírny. Prvý zaznamenaný štart vesmírneho letu v roku 2008 sa uskutočnil 11. januára, keď raketa Black Brant odštartovala na suborbitálny let z White Sands, s nákladom LIDOS (ultrafialová astronómia).[1] Po tomto lete nasledoval 15. januára prvý orbitálny, spoločnosti Sea Launch rakety Zenit-3SL s komunikačným satelitom Thuraya 3.[2] Pre Sea Launch to bol prvý let po explózii rakety Zenit-3SL na štartovacej rampe z januára 2007 pri pokuse vyniesť satelit NSS-8.

Štvrtý let rakety Falcon 1 s družicou RatSat

V roku 2008 absolvovalo svoj prvý let päť nosných rakiet; Ariane 5ES, Dlhý pochod 3C, Zenit-3SLB, PSLV-XL a operačná verzia rakety Falcon 1 s vylepšeným motorom Merlin-1C.[3] Všetky boli odvodené z existujúcich nosných rakiet. Svoje prvé lety zaznamenali aj strely Blue Sparrow a Sajjil. Nosná raketa ATK taktiež odštartovala na svoj jediný let, ktorý však musela pozemná kontrola prerušiť riadeným zničením rakety po tom, ako sa vychýlila z kurzu. V novembri bola odstavená základná verzia rakety Proton M v prospech vylepšeného variantu, ktorý prvýkrát vzlietol v roku 2007.

V roku 2008 bol úspešne vypustený prvý vietnamský a venezuelský satelit, Vinasat-1 resp. Venesat-1, kým neúspešný štart iránskej rakety bol označený za prvý pokus tejto krajiny o dosiahnutie obežnej dráhy. V septembri sa na štvrtý pokus podarilo spoločnosti SpaceX úspešne dosiahnuť obežnú dráhu s prvou súkromne vyvinutou a financovanou nosnou raketou Falcon 1. Predchádzajúce tri neúspešné pokusy sa uskutočnili v rokoch 2006, 2007 a auguste 2008.

Prvá indická lunárna sonda Čandraján-1

22. októbra vypustila India svoju prvú lunárnu sondu Čandraján-1, ktorá sa na orbitu Mesiaca dostala 8. novembra. 16. novembra bola uvoľnená sonda Moon Impact Probe, ktorá riadene dopadla na mesačný povrch. Aj keď v roku 2008 už nebola vypustená žiadna ďalšia kozmická sonda, ktorá by sa dostala za geocentrickú obežnú dráhu, bolo zaznamenaných niekoľko zaujímavých udalostí kozmických sond, ktoré boli vypustené v predchádzajúcich rokoch. Sonda MESSENGER uskutočnila v januári a októbri dva prelety ponad Merkúr a stala sa tak prvou sondou od čias Marinera 10 v roku 1975. Cassini pokračovala v preletoch okolo mesiacov Saturna, vrátane niekoľkých blízkych nad Enceladom, jeden dokonca vo vzdialenosti iba 25 kilometrov.[4] V septembri sonda Rosetta minula planétku 2867 Šteins. 25. mája sonda Phoenix pristála v Green Valley na Marse, kde objavila vodný ľad.[5] Phoenix prekonala plánovanú 90dňovú životnosť a svoju činnosť ukončila 10. novembra. Sonda Ulysses, vypustená v roku 1990, skončila v roku 2008 svoju činnosť.[6]

V roku 2008 odštartovalo sedem pilotovaných letov, jeden čínsky, dva ruské a štyri americké. V apríli sa Ji So-jon stal prvým kórejským kozmonautom, keď odštartoval na palube Sojuzu TMA-12. Rovnakou loďou cestoval aj Sergej Volkov, prvý kozmonaut druhej generácie. Ji sa vrátil na Zem na palube lode Sojuz TMA-11, ktorej návrat sa takmer skončil katastrofou kvôli zlyhaniu oddelenia návratového a servisného modulu, ktorý vyústil do balistickej trajektórie.[7] V septembri Čína uskutočnila svoj tretí pilotovaný let, Šenčou 7, počas ktorého Čaj Č’-kang a Liou Po-ming uskutočnili prvý čínsky výstup do otvoreného vesmíru.[8] Sojuz TMA-13, ktorý odštartoval v októbri, bol stý let programu Sojuz s ľudskou posádkou.[9]

Jules Verne approaches the ISS

Budovanie Medzinárodnej vesmírnej stanice pokračovalo európskym vedeckým modulom Columbus, ktorý vo februári vyniesol raketoplán Atlantis pri misii STS-122. V marci odštartovala európska nákladná kozmická loď Jules Verne Automated Transfer Vehicle, ktorá na ISS priviezla zásoby a palivo. V tom istom mesiaci odštartova aj raketoplán Endeavour na misiu STS-123 s prvou časťou japonského vedeckého modulu Kibó, logistickým modulom. STS-123 bol posledný let programu Spacelab. Nákladný modul SpaceLab bol použitý pre kanadský manipulačný systém Dextre. Druhá a základná časť japonského modulu bola vynesená pri misii STS-124, raketoplánu Discovery v máji. V novembri raketoplán Endeavour odštartoval na logistickú misiu STS-126 s viacúčelovým modulom Leonardo.

14. marca nosná raketa Proton M s urýchľovacím stupňom Briz-M vyniesla družicu AMC-14. O niekoľko hodín neskôr, 15. marca, motor stupňa Briz-M predčasne zhasol[10] a zanechal satelit na strednej obežnej dráhe okolo Zeme. Po krátkej diskusii[11] bol satelit pomocou vlastných manévrovacích motorov navedený na geosynchrónnu dráhu za cenu použitia veľkého množstva paliva a tým skrátenia operačnej životnosti satelitu.

3. augusta spoločnosť SpaceX uskutočnila tretí štart rakety Falcon 1. Kvôli zvyškovému ťahu vylepšeného motora Merlin-1C, ktorý bol použitý po prvýkrát, prvý stupeň rakety počas separácie narazil do druhého, čo spôsobilo zlyhanie celého pokusu. Satelity Trailblazer, PreSat a NanoSail-D ako aj pohrebná kapsula obsahujúca popol niekoľkých stoviek ľudí vrátane astronauta Gordona Coopera, herca Jamesa Doohana, scenáristu a režiséra Johna Lucasa a plánovača misií Apollo Mareta Westa boli pri pokuse zničené.[12]

16. augusta Irán uskutočnil pokusný štart rakety Safir, ktorý bol oficiálne označený za úspešný, aj keď zlyhal druhý stupeň. Cieľ toho letu nie je celkom jasný, keďže pred štartom bolo oznámené, že pôjde o pokus dostať satelit Omid na obežnú dráhu, ale po štarte bolo oznámené, že raketa vyniesla maketu družice.[13] Iné zdroje uvádzajú, že malo ísť iba o suborbitálny testovací let rakety.[14] Ak to bol pokus o orbitálny let, tak to bol prvý iránsky pokus vypustiť družicu.

Nosná raketa ATK vypustená na suborbitálny let v auguste

V roku 2008 bolo uskutočnených celkovo 69 orbitálnych štartov, z ktorých 67 dosiahlo obežnú dráhu a dva boli neúspešne, ak za neúspešný rátame aj štart iránskej rakety.[3] To je o jeden pokus a o dva úspešné štarty viac ako v roku 2007, čo potvrdzuje trend zvyšovania úspešnosti štartov od roku 2006. Posledný štart sa uskutočnil 25. decembra, keď odštartovala raketa Proton-M s troma satelitmi pre systém GLONASS.

Štart strely SM-3, ktorá mala zničiť USA-193

V roku 2008 sa uskutočnilo množstvo štartov sondážnych rakiet a balistických striel. 21. februára bola strela RIM-161 Standard Missile 3 použitá ako prodružicová zbraň na zničenie družice USA-193. USA-193 bola americká špionážna družica, ktorá zlyhala hneď po štarte v roku 2006.[15][16]

Čína uskutočnila dvanásť štartov na obežnú dráhu oproti plánovaným pätnástim. Európa mala v pláne sedem štartov rakety Ariane 5 a prvý štart rakety Vega, ale oneskorenie nákladu posunulo jeden štart Ariane 5 do roku 2009 a štart rakety Vega bol odložený kvôli oneskoreniu vývoja. India plánovala päť až sedem štartov, ale uskutočnila iba tri, najmä kvôli oneskoreniu štartu sondy Čandrayán-1. Japonsko plánovalo v roku 2008 tri štarty, z ktorých uskutočnilo jeden, raketa H-IIA vo februári vyniesla satelit WINDS. Rusko uskutočnilo dvadsaťšesť štartov, do ktorých sa nerátajú štarty medzinárodných programov Sea a Land, ktorých bolo šesť. Štrnásť štartov uskutočnili Spojené štáty, ktoré pôvodne mali v pláne oveľa viac štartov, ale technické problémy s viacerými raketami, najmä s Atlas V, Delta II a Falcon 1, spôsobili celý rad odkladov. Problémy Atlasu v kombinácii s odkladmi štartov NRO L-26 na rakete Delta IV, vyústili do iba dvoch z plánovaných desiatich EELV štartov.[3][17] Dva s plánovaných šiestich štartov raketoplánov boli presunuté do roku 2009, jeden kvôli problémom s dodaním externej nádrže a druhý kvôli kritickej chybe na hlavnom systéme Hubblovho vesmírneho ďalekohľadu, ku ktorému let smeroval. Izrael neplánoval a ani neuskutočnil žiadny vesmírny let.

Štarty[upraviť | upraviť zdroj]

Dátum/Čas (UTC) Raketa Kozmodróm Prevádzkovateľ
Náklad Operátor Obežná dráha Funkcia Stav/Koniec (UTC) Výsledok
Poznámky

Január[upraviť | upraviť zdroj]

11. január
05:32[1]
KanadaBlack Brant IX USAWhite Sands LC-36 USANASA
USALIDOS JHU suborbitálny let UV astronómia 05:42 úspešný
Apogeum: 315 km
15. január
11:49[2]
UkrajinaZenit-3SL NórskoOcean Odyssey Sea Launch
USAThuraya 3 Thuraya geostacionárna Telekomunikačná na orbite v prevádzke
17. január[18] IzraelJericho III IzraelPalmachim IzraelIzraelské vzdušné sily
Izraelské vzdušné sily suborbitálny let Test strely 17. január úspešný
18. január
07:30[19]
KanadaBlack Brant XII NórskoAndøya USANASA
USASCIFER-2 Cornell/Dartmouth suborbitálny let Ionosferická 18. január úspešný
Apogeum: 1460 km
21. január
03:45[2]
IndiaPSLV-CA IndiaSatish Dhawan FLP IndiaISRO
IzraelTecSAR (Polaris) IAI nízka obežná dráha Zeme Radarové snímkovanie na orbite v prevádzke
25. január[20] PakistanShaheen-I PakistanSonmiani PakistanPakistanská armáda
Pakistanská armáda suborbitálny let Test strely 25. január úspešný
28. január
00:18[2]
RuskoProton-M/Briz-M KazachstanBajkonur Rampa 200/39 RuskoRoskosmos
RuskoExspress AM-33 RSCC geostacionárna Telekomunikačná na orbite v prevádzke
31. január
19:14[21]
BrazíliaUSAVS-30-Orion NórskoAndøya NemeckoNórskoDLR/Andøya
Spojené kráľovstvoHotPay-2 Leeds suborbitálny let Ionosferická 31. január úspešný
Apogeum: 380,6 km

Február[upraviť | upraviť zdroj]

4. február[22] IránSafir IránSemnan IránISA
IránKavoshgar-1 ISA suborbitálny let Test 4. február úspešný
5. február
13:02:54[2]
RuskoSojuz-U KazachstanBajknur Rampa 1/5 RuskoRoskosmos
RuskoProgress M-63 Roskosmos Low Earth (ISS) Logistický 7. apríl
11:50[23]
úspešný
ISS let 28P
6. február
09:14:40[24]
JaponskoS-310 JaponskoUčinoura JaponskoJAXA
JAXA suborbitálny let Ionosferická 6. február úspešný
7. február
11:30[25]
BrazíliaVSB-30 ŠvédskoEsrange NemeckoEurópska únia DLR/ESA
NemeckoEurópska únia TEXUS-44 DLR/ESA suborbitálny let Mikrogravitácia 7. február úspešný
Apogeum: 264 km
7. február
19:45:30[2]
USAraketoplán Atlantis USAKennedy LC-39A USAUnited Space Alliance
USASTS-122 NASA nízka orbita Zeme (ISS) budovanie ISS 20. február úspešný
Columbus ESA nízka orbita Zeme (ISS) modul ISS na orbite v prevádzke
pilotovaný let so siedmimi astronautmi
11. február
11:34[2]
RuskoProton-M/Briz-M KazachstanBajkonur Site 200/39 RuskoUSAInternational Launch Services
NórskoThor-5 Telenor geostacionárna Telekomunikačná na orbite v prevádzke
21. február
03:26[26]
USARIM-161 Standard Missile 3 USAUSS Lake Erie USAUS Navy/MDA
USAASAT MDA suborbitálny let Zásah družice na orbite úspešný
Zničenie družice USA-193 [15]
21. február
06:15[25]
BrazíliaVSB-30 ŠvédskoEsrange NemeckoEurópska únia DLR/ESA
NemeckoEurópska únia TEXUS-45 DLR/ESA suborbitálny let Mikrogravitácia 21. február úspešný
23. február
08:55[2]
JaponskoH-IIA 2024 JaponskoTanegašima LA-Y JaponskoMitsubishi
JaponskoWINDS (Kizuna) JAXA/NICT geostacionárna Telekomuniokačná
Technologická
na orbite v prevádzke
26. február
07:28[27]
IndiaK-15 Sagarika IndiaINS Kalinga IndiaIndické námorníctvo
Indian Navy suborbitálny let Test strely 26. február úspešný

Marec[upraviť | upraviť zdroj]

9. marec
04:03:07[2]
Európska únia Ariane 5ES FrancúzskoKourou ELA-3 FrancúzskoArianespace
Európska únia Jules Verne ATV ESA Low Earth (ISS) Logistics 29. september úspešný
Maiden flight of Ariane 5ES and ATV
11. marec
06:28:14[2]
USAraketoplán Endeavour USAKennedy LC-39A USAUnited Space Alliance
USASTS-123 NASA nízka orbita Zeme (ISS) budovanie ISS 27. marec úspešný
USASpacelab MD002[28] NASA nízka orbita Zeme (STS/ISS) Logistický úspešný
JEM ELM-PF JAXA nízka orbita Zeme (ISS) modul ISS na orbite v prevádzke
Dextre (SPDM) MDA Corporation nízka orbita Zeme (ISS) modul ISS na orbite v prevádzke
Pilotovaný let so siedmimi astronautmi
Posledný let programu Spacelab, kontajner bol použitý na prevoz manipulátora Dextre[28]
13. marec
10:02[2]
USAAtlas V 411 USAVandenberg SLC-3E USAUnited Launch Alliance
USAUSA-200 (Prowler)[29] NRO Molnija[29] ELINT[29] na orbite v prevádzke
NRO štart 28, prvý štart Atlas V z Vandenberg AFB
14. marec
23:18:55[2][33]
RuskoProton-M/Briz-M KazachstanBajkonur Site 200/39 RuskoUSAInternational Launch Services
USAAMC-14 SES Americom geostacionárna Telekomunikačná na orbite v prevádzke
čiastočné zlyhanie[3]
Zlyhanie vrchného stupňa počas druhého zážihu spôsobilo zlú obežnú dráhu[10][30]
Prebehol základný pokus o záchranu, ktorý bol prerušený kvôli právnym otázkam.[11][31] Po vyriešení problémov bol pokus obnovený.[32]
15. marec
06:10[34]
USADelta II 7925-9.5 USACape Canaveral LC-17A USAUnited Launch Alliance
USAUSA-201 (GPS IIR-19/M6)[35] US Air Force stredná orbita Zeme Navigačná na orbite v prevádzke
80. úspešný štart Delta II bez prerušenia.[34]
19. marec
22:47:59[36]
UkrajinaZenit-3SL NórskoOcean Odyssey Sea Launch
USADirecTV-11 DirecTV geostacionárna Telekomunikačná na orbite v prevádzke
23. marec
04:45[37]
IndiaAgni 1 IndiaIntegrated Test Range LC-4[37] IndiaIndická armáda
SFC/DRDO suborbitálny let Test strely 23. marec úspešný
27. marec
17:15[38]
RuskoKosmos-3M RuskoPleseck Rampa 132/1 NemeckoCOSMOS International
NemeckoSAR-Lupe 4 Bundeswehr nízka orbita, polárna Radarové snímkovanie na orbite v prevádzke
28. marec BrazíliaVSB-30 NórskoAndøya NórskoAndøya
NórskoMini-DUSTY 14 Andøya suborbitálny let Ionosferická 28. marec úspešný

Apríl[upraviť | upraviť zdroj]

2. apríl
08:01[39]
USALGM-30G Minuteman III USAVandenberg LF-09 USAUS Air Force
USAGT-196GM US Air Force suborbitálny let Test strely 2. apríl úspešný
preletela 6759 km [39]
8. apríl
11:16:39[23][41]
RuskoSojuz-FG KazachstanBajkonur Site 1/5 RuskoRoskosmos
RuskoSojuz TMA-12 Roskosmos Low Earth (ISS) ISS Expedícia 17[41] 24. október úspešný
Pilotovaný let s troma kozmonautmi, vrátane prvého Juhokórejčana vo vesmíre[23] a prvého kozmonauta druhej generácie[40]
Pripojená 10. apríla o 12:57 GMT[41]
14. apríl
16:58[42]
KanadaBlack Brant IX USAWhite Sands LC-36 USANASA
USASEE UCB LASP suborbitálny UV astrómia[43] na orbite úspešný
14. apríl
20:12:00[44]
USAAtlas V 421 USACape Canaveral LC-41 USAUnited Launch Alliance
USAICO G1 ICO geostacionárna Telekomunikačná na orbite v prevádzke
Najťažší komerčný satelit na geostacionárnej dráhe.
Najťažší satelit vynesený raketou Atlas.[44]
15. apríl IzraelBlue Sparrow IzraelF-15 Eagle, Izrael IzraelIzraelské letecké sily
Izraelské letecké sily suborbitálny let Testovací let 15. apríl úspešný
prvý let Blue Sparrow
16. apríl
17:01[45]
USAPegasus-XL Marshallove ostrovy USAStargazer, Kwajalein USAOrbital Sciences
USAC/NOFS STP/NASA nízka orbita Zeme Elektrodynamika na orbite v prevádzke
18. apríl
22:17[46]
Európska únia Ariane 5ECA FrancúzskoKourou ELA-3 FrancúzskoArianespace
VietnamVinasat-1 VNPT geostacionárna Telekomunikačná na orbite v prevádzke
BrazíliaStar One C2 Star One geostacionárna Telekomunikačná na orbite v prevádzke
Prvý vietnamský satelit
19. apríl[47][48] PakistanShaheen-II PakistanSonmiani PakistanArmy of Pakistan[49]
Pakistanská armáda[49] suborbitálny let Test strely 19. apríl úspešný
21. apríl[50] PakistanShaheen-II PakistanSonmiani PakistanPakistanská armáda
Pakistanská armáda suborbitálny let Test strely 21. apríl úspešný
25. apríl
15:35[51]
ČínaDlhý pochod 3C ČínaSi-čchang LA-2 ČínaCNSA
ČínaTianlian-1 CNSA geostacionárna Telekomunikačná na orbite v prevádzke
prvý let rakety Dlhý pochod 3C
26. apríl
22:16:02[52]
RuskoSojuz-FG/Fregat KazachstanBajkonur Rampa 31/6 Európska únia RuskoStarsem
Európska únia GIOVE-B ESA stredná orbita Zeme Navigačná
Technologická
na orbite v prevádzke
28. apríl
03:53:51[54][55]
IndiaPSLV-C IndiaSatish Dhawan SLP IndiaISRO
IndiaCartosat-2A[56] ISRO nízka orbita Zeme Diaľkový prieskum Zeme na orbite v prevádzke
IndiaTWSAT[56] ISRO nízka orbita Zeme Diaľkový prieskum Zeme na orbite v prevádzke
KanadaCanX-2[57] UTIAS nízka orbita Zeme Technologická[57] na orbite v prevádzke
JaponskoCute-1.7+APD II[58] Tokodai nízka orbita Zeme Technologická na orbite v prevádzke
HolandskoDelfi-C3[59] Delft nízka orbita Zeme Technologická na orbite v prevádzke
DánskoAAUSAT-II[60] Aalborg nízka orbita Zeme Radiácia[60] na orbite v prevádzke
NemeckoCOMPASS-1[61] Aachen nízka orbita Zeme Diaľkový prieskum Zeme
Technologická
na orbite v prevádzke
JaponskoSEEDS-2[62] Nihon nízka orbita Zeme Technologická na orbite v prevádzke
KanadaCanX-6[63] UTIAS/COM DEV nízka orbita Zeme Technologická na orbite v prevádzke
NemeckoRUBIN-8[64] OHB System nízka orbita Zeme Technologická na orbite v prevádzke
V3etky družice okrem CartoSat, TWSAT a RUBIN boli typu CubeSat, odštartovali pod označením NSL-4, okrem CanX-6, ktorá mala označenie NSL-5.[53]
RUBIN-8 plánovane ostala spojená s horným stupňom
28. apríl
05:00[66]
UkrajinaZenit-3SLB KazachstanBajkonur Rampa 45/1 Land Launch
IzraelAMOS-3 (AMOS-60) SCL geostacionárna Telekomunikačná na orbite v prevádzke
Prvý let spoločnosti Land Launch a prvý let rakety Zenit-3SLB.
Dosiahla nesprávnu obežnú dráhu kvôli nedostatočnému výkonu rakety.[65] Dráha bola upravená pomocou korekčných motorov družice bez dopadu na jej životnosť.

Máj[upraviť | upraviť zdroj]

1. máj
05:30[67][68]
KanadaBlack Brant IX USAWhite Sands LC-36 USANASA
JHU suborbitálny let UV astronómia na orbite úspešný
7. máj
04:26[69][70]
IndiaAgni-III IndiaIntegrated Test Range LC-4 IndiaIndická armáda
SFC/DRDO suborbitálny let Test strely na orbite úspešný
8. máj USAUGM-133 Trident II USAUSS Nebraska USAUS Navy
US Navy suborbitálny let Test strely 8. máj úspešný
8. máj USAUGM-133 Trident II USAUSS Nebraska USAUS Navy
US Navy suborbitálny let Test strely 8. máj úspešný
14. máj
20:22:54[71][72]
RuskoSojuz-U KazachstanBajkonur Site 1/5 RuskoRoskosmos
RuskoProgress M-64 Roskosmos n9zka orbita Zeme (ISS) Logistický 8. september[73] úspešný
ISS let 29P
15. máj
04:00[75][76][74]
BrazíliaVSB-30 ŠvédskoEsrange ŠvédskoNemeckoSSC/DLR
ŠvédskoEurópska únia MASER-11 SSC/ESA suborbitálny let Microgravitácia 15. máj úspešný[74]
Apogeum: 252 km[74]
21. máj
09:43[77]
UkrajinaZenit-3SL NórskoOcean Odyssey Sea Launch
Galaxy 18 Intelsat geostacionárna Telekomunikačná na orbite v prevádzke
22. máj
10:04[79][80]
USALGM-30G Minuteman III USAVandenberg LF-10 USAUS Air Force
USAGT-197GM US Air Force/NNSA[79] suborbitálny let Test strely 22. máj úspešný
Test rakety dlhého doletu[78]
23. máj
05:00[81]
IndiaPrithvi IndiaIntegrated Test Range IndiaIndická armáda
Indická armáda[81] suborbitálny let Test strely 23. máj úspešný
Používateľský test[81]
23. máj
15:20:09[82]
RuskoRokot/Briz-KM RuskoPleseck Rampa 133/3[66] RuskoRVSN
RuskoKosmos-2437 (Rodnik)[83] VKS nízka orbita Zeme Telekomunikačná na orbite v prevádzke
RuskoKosmos-2439 (Rodnik)[83] VKS nízka orbita Zeme Telekomunikačná na orbite v prevádzke
RuskoJubilejnij NPO PM[84] nízka orbita Zeme Technologická na orbite v prevádzke
27. máj
03:02[85]
ČínaDlhý pochod 4C ČínaTchaj-jüan LA-1 ČínaCNSA
ČínaFeng Yun 3A CMA slnkosynchrónna Meteorologická[86] na orbite v prevádzke
29. máj ČínaTszyuylan-2 ČínaP629 Submarine, Žlté more ČínaPLAN
PLAN suborbitálny let Test strely 29. máj úspešný
31. máj
21:02:12[87][88]
USASpace Shuttle Discovery USAKennedy LC-39A USAUnited Space Alliance
USASTS-124 NASA nízka orbita Zeme (ISS) budovanie ISS 14. jún úspešný
JaponskoJEM-PM JAXA nízka orbita Zeme (ISS) modul ISS na orbite v prevádzke
Pilotovaný let so siedmimi astronautmi

Jún[upraviť | upraviť zdroj]

5. jún
18:13
USATR-SRBM USAUSS Tripoli, Kauai USAUS Navy/MDA
MDA suborbitálny let cieľ AEGIS 5. jún úspešný
Zničená pri vstupe do atmosféry strelou SM-2
9. jún
12:15[89]
ČínaDlhý pochod 3B[90] ČínaSi-čchang LA-2 ČínaCNSA
ČínaChinasat 9[91] CNPT geostacionárna Telekomunikačná na orbite v prevádzke
11. jún
16:05[92]
USADelta II 7920H-10C USACape Canaveral LC-17B USAUnited Launch Alliance
USAFGST[93] (GLAST)[94] NASA n9zka orbita Zeme Gama astronómia na orbite v prevádzke
12. jún
22:05:02[95]
Európska únia Ariane 5ECA FrancúzskoKourou ELA-3 FrancúzskoArianespace
Spojené kráľovstvoSkynet 5C MoD geostacionárna Telekomunikačná na orbite v prevádzke
TureckoTurksat 3A Turksat geostacionárna Telekomunikačná na orbite v prevádzke
13. jún USAMRT USABarking Sands USAUS Navy/MDA
MDA suborbitálny let cieľ AEGIS 13. jún úspešný
Použitá na simulovaný test, nezasiahnutá
13. jún USAMRT USABarking Sands USAUS Navy/MDA
MDA suborbitálny let cieľ AEGIS 13. jún úspešný
Použitá na simulovaný test, nezasiahnutá
19. jún
06:36
[96][97]
RuskoKosmos-3M RuskoKapustin Jar Rampa 107 NemeckoCOSMOS International
USAOrbcomm CDS-3 Orbcomm nízka orbita Zeme Telekomunikačná na orbite v prevádzke
USAOrbcomm QL-1 Orbcomm nízka orbita Zeme Telekomunikačná na orbite v prevádzke
USAOrbcomm QL-2 Orbcomm nízka orbita Zeme Telekomunikačná na orbite v prevádzke
USAOrbcomm QL-3 Orbcomm nízka orbita Zeme Telekomunikačná na orbite v prevádzke
USAOrbcomm QL-4 Orbcomm nízka orbita Zeme Telekomunikačná na orbite v prevádzke
USAOrbcomm QL-5 Orbcomm nízka orbita Zeme Telekomunikačná na orbite v prevádzke
20. jún
07:46:25[96]
USADelta II 7320 USAVandenberg SLC-2W USAUnited Launch Alliance
USAJason-2 (OSTM) NASA nízka orbita Zeme Oceánografická na orbite v prevádzke
26. jún
02:16[98]
USATRBM USAC-17, Tichý oceán USAUS Air Force
MDA suborbitálny let cieľ THAAD 26. jún úspešný
Zasiahnutá po vstupe do atmosféry raketou THAAD vypustenou z KMR o 02:22 GMT.[98][99][100]
26. jún
19:57[101][102]
KanadaBlack Brant XI USAWallops Island USANASA
MDA[102] suborbitálny let Technologická 26. jún úspešný
26. jún
23:59[103]
RuskoProton-K/DM-3[32] KazachstanBajkonur Rampa 81/24 RuskoRVSN
RuskoKosmos-2440 (Prognoz)[32] VKS geostacionárna obrana proti raketám[32] na orbite v prevádzke
30. jún[104] USANike-Orion NórskoAndøya NórskoAndøya
NórskoNemeckoECOMA 2008-1 Andøya/DLR suborbitálny let Aeronomická 30. jún úspešný

Júl[upraviť | upraviť zdroj]

7. júl
21:30[104]
USANike-Orion NórskoAndøya NórskoAndøya
NórskoNemeckoECOMA 2008-2 Andøya/DLR suborbitálny let Aeronomomická 7. júl úspešný
Apogeum: 125 km
7. júl
21:47[105]
Európska únia Ariane 5ECA FrancúzskoKourou ELA-3 FrancúzskoArianespace
Saudská ArábiaBadr-6 Arabsat geostacionárna Telekomuinikačná na orbite v prevádzke
BermudyProtoStar-1[106] ProtoStar geostacionárna Telekomunikačná na orbite v prevádzke
9. júl[108] IránShahab-3[107] IránStrait of Hormuz[108] IránIRG
IRG suborbitálny let Test strely 9. júl úspešný
Časť cvičenia Great Prophet III[107]
9. júl[108] IránShahab-2[109] IránStrait of Hormuz[108] IránIRG
IRG suborbitálny let Test strely 9. júl úspešný
Časť cvičenia Graet Prophet III,[107] typ strely nepotvrdený
9. júl[108] IránShahab-1[109] IránStrait of Hormuz[108] IránIRG
IRG suborbitálny let Test strely 9. júl úspešný
Časť cvičenia Great Prophet III,[107] typ strely nepotvrdený
10. júl[110] IránShahab-3 IránStrait of Hormuz IránIRG
IRG suborbitálny let Test strely 10. júl úspešný
Časť cvičenia Great Prophet III,[107] typ strely nepotvrdený
12. júl
10:46[104]
USANike-Orion NórskoAndøya[104] NórskoAndøya
NórskoNemeckoECOMA 2008-3 Andøya/DLR suborbitálny let Aeronomická[104] 12. júl úspešný
Apogeum: 123 km[104]
14. júl
10:10[111]
USATerrier-Orion[112] USAWallops Island LP-1 USANASA
USASubTEC-II Andøya/DLR suborbitálny let Technologická 14. júl úspešný
16. júl
05:20:59
[113][114]
UkrajinaZenit-3SL NórskoOcean Odyssey Šablóna:UNSea Launch
USAEchostar 11 Echostar geostacionárna Telekomunikačná na orbite v prevádzke
18. júl
22:47[115]
USAUGM-27 Polaris (STARS) USAKodiak Island USAUS Air Force
USAFTX-03 MDA suborbitálny let Cieľ 18. júl úspešný[116]
Test radaru, strela nebola zasiahnutá
22. júl
02:40:09
[117][118][119]
RuskoKosmos-3M RuskoPleseck Rampa 132/1 NemeckoCOSMOS International[117]
NemeckoSAR-Lupe 5 Bundeswehr nízka orbita Zeme, polárna Radarové snímkovanie na orbite v prevádzke
26. júl
18:31[121]
RuskoSoyuz-2.1b RuskoPleseck Rampa 43/4 RuskoRVSN
RuskoKosmos-2441 (Persona)[121] VKS slnkosynchrónna Optické snímkovanie na orbite zlyhanie
Strata sondy v dôsledku zlyhania elektroniky[120]

August[upraviť | upraviť zdroj]

1. august[122] RuskoR-29 RuskoRFS Ryazan, Barentsovo more[122] RuskoVMF
VMF suborbitálny let Test strely 1. august úspešný[122]
2. august
08:30[123][124]
JaponskoS-520 JaponskoUčinoura JaponskoJAXA
JAXA/Teikyo suborbitálny let Microgravitačná 2. august úspešný
Apogeum: 293 km
3. august
03:34[125][131]
USAFalcon 1 Marshallove ostrovy Omelek USA SpaceX
USATrailblazer ORS/MDA Plánovaná: nízka orbita Zeme Technologická ~T+140 seconds[132] Zlyhanie[132]
USAPreSat[133] Santa Clara/NASA[133][134] Plánovaná: nízka orbita Zeme Biologická
USANanoSail-D[133] Santa Clara/NASA[133][135] Plánovaná: nízka orbita Zeme Slnečná plachetnica
USAExplorers[136] Celestis Plánovaná: nízka orbita Zeme Vesmírny pohreb
Prvý stupeň narazil do druhého v dôsledku zvyškového ťahu[125][126]Družice PreSat a Nanosail a ostatný náklad vrátane popola astronauta Coopera,[127] herca Doohana,[128] scenáristu a režiséra Lucasa,[129] a plánovača misií Apollo Mareta Westa[130] boli zničené.
13. august
08:01[138]
USALGM-30G Minuteman III USAVandenberg USAUS Air Force
USAGT-195GM US Air Force suborbitálny let Test strely 13. august úspešný[138]
Preletela okolo 6790 km.[137]
14. august
20:44[96]
Európska únia Ariane 5ECA FrancúzskoKourou ELA-3 FrancúzskoArianespace
JaponskoSuperbird 7 SCC geostacionárna Telekomunikačná na orbite v prevádzke
USAAMC-21 SES Americom geostacionárna Telekomunikačná na orbite v prevádzke
16. august
19:32[139]
IránSafir[140] IránSemnan IránISA
IránDemoSat[141] ISA Plánovaná: nízka orbita Zeme[139] Testovací let 16. august Zlyhanie[139]
Označená za prvý iránsky pokus o dosiahnutie obežnej dráhy. Oficiálne úspešná, aj keď na orbite nepribudol žiadny objekt.[139] Neoficiálne správy hovorili o zlyhaní druhého stupňa.[139] Let bol tiež označený za suborbitálny alebo za pokus o vypustenie družice Omid.
18. august
22:43[142][143][144]
RuskoProton-M/Briz-M Enhanced KazachstanBajkonur Rampa 200/39[144] RuskoUSAInternational Launch Services
Spojené kráľovstvoInmarsat-4 F3[145] Inmarsat geostacionárna Telekomunikačná na orbite v prevádzke
22. august
09:10[147]
USAALV USAMARS LP-0B USAAlliant Techsystems
USASOAREX VI NASA suborbitálny let Technology na orbite Launch failure
USAHy-BoLT NASA suborbitálny let Aerodynamics
Jediný let ALV, zničený RSO[146]
25. august[148] USAUGM-133 Trident II USA USS Louisiana, Tichý oceán USAUS Navy
US Navy suborbitálny let Test strely 25. august úspešný
25. august[148] USAUGM-133 Trident II USA USS Louisiana, Tichý oceán USAUS Navy
US Navy suborbitálny let Test strely 25. august úspešný
28. august[149] RuskoRT-2PM Topol (RS-12M) RuskoPleseck RuskoRVSN
RVSN suborbitálny let Test strely 28. august úspešný
29. august
07:15[150]
UkrajinaDnepr-1 KazachstanBajkonur Rampa 109/95 RuskoISC Kosmotras
NemeckoTachys (RapidEye-1)[151] RapidEye nízka orbita Zeme Snímkovanie na orbite v prevádzke
NemeckoMati (RapidEye-2)[151] RapidEye nízka orbita Zeme Snímkovanie na orbite v prevádzke
NemeckoChoma (RapidEye-3)[151] RapidEye nízka orbita Zeme Snímkovanie na orbite v prevádzke
NemeckoChoros (RapidEye-4)[151] RapidEye nízka orbita Zeme Snímkovanie na orbite v prevádzke
NemeckoTrochia (RapidEye-5)[151] RapidEye nízka orbita Zeme Snímkovanie na orbite v prevádzke

September[upraviť | upraviť zdroj]

6. september
03:25[152]
ČínaDlhý pochod 2C ČínaTaiyuan LA-1 ČínaCNSA
ČínaHuan Jing 1A CNSA Sun-synchronous Remote sensing na orbite v prevádzke
ČínaHuan Jing 1B CNSA Sun-synchronous Remote sensing na orbite v prevádzke
6. september
18:50:57[153]
USADelta II 7420 USAVandenberg SLC-2W USAUnited Launch Alliance
USAGeoEye 1 (Orbview 5) GeoEye Sun-synchronous Imaging na orbite v prevádzke
10. september
19:50:02[73]
RuskoSoyuz-U KazachstanBaikonur Site 1/5 RuskoRoskosmos
RuskoProgress M-65 Roskosmos Low Earth (ISS) Logistics 7. december úspešný
ISS flight 30P
18. september
02:05[154]
USAKauai USAMDA
MDA suborbitálny let Target 18. september Launch failure[154]
Two THAAD intercept launches cancelled.[154]
18. september
14:45[155]
RuskoRSM-56 Bulava (R-30) RuskoRFS Dmitri Donskoi, White Sea[156] RuskoVMF
VMF suborbitálny let Test strely na orbite úspešný
19. september
21:48[151][157]
RuskoProton-M/Briz-M KazachstanBaikonur Site 200/39 RuskoUSAInternational Launch Services
KanadaNimiq-4[158] Telesat Canada Geosynchronous Communication na orbite v prevádzke
24. september
06:57[159]
USAChimera[159] (Minuteman/Minotaur II) USAVandenberg LF-06 USAOrbital Sciences
USANFIRE 2b MDA suborbitálny let Target 24. september úspešný
Tracked by NFIRE satellite
24. september
09:28[160]
UkrajinaZenit-3SL NórskoOcean Odyssey Šablóna:UNSea Launch
Šablóna:UNGalaxy 19 Intelsat Geosynchronous Communication na orbite v prevádzke
25. september
08:49:37
[151][161]
RuskoProton-M/DM-2[162] KazachstanBaikonur Site 81/24 RuskoRVSN
RuskoKosmos-2442 (GLONASS)[151][163] VKS Medium Earth Navigation[164] na orbite v prevádzke
RuskoKosmos-2443 (GLONASS)[151][163] VKS Medium Earth Navigation[164] na orbite v prevádzke
RuskoKosmos-2444 (GLONASS)[151][163] VKS Medium Earth Navigation[164] na orbite v prevádzke
25. september
13:10[151][166]
ČínaDlhý pochod 2F ČínaJiuquan LA-4/SLS-1 ČínaCNSA
ČínaShenzhou 7 CNSA Low Earth Manned flight 28. september
09:37:40[165]
úspešný
ČínaBan Xing[165] CNSA Low Earth Technology na orbite v prevádzke
ČínaShenzhou 7-GC[165] CNSA Low Earth Technology na orbite v prevádzke
Manned flight with three yǔhángyuán, crew conducted first Chinese EVA
Ban Xing deployed from Shenzhou on 27. september at 11:27 GMT, GC separated on 28. september at 08:48 to begin independent mission[165]
28. september
23:15[168]
USAFalcon 1 Marshallove ostrovy Omelek USASpaceX
USARatSat[165] SpaceX Low Earth DemoSat na orbite úspešný[168][167]
Launched boilerplate payload. First privately funded and developed liquid fuelled rocket to reach orbit[167]

Október[upraviť | upraviť zdroj]

1. október
06:37:16
UkrajinaDnepr-1 RuskoDombarovskiy RuskoISC Kosmotras
ThajskoTHEOS GISTDA Low Earth Remote sensing na orbite v prevádzke
11. október[169] RuskoR-29RMU Sineva RuskoRFS Tula, Barents Sea RuskoVMF
VMF suborbitálny let Test strely 11. október úspešný
Long-range test[169]
12. október
07:01[170]
RuskoSoyuz-FG KazachstanBaikonur Site 1/5 RuskoRoskosmos
RuskoSoyuz TMA-13[171] Roskosmos Low Earth (ISS) ISS Expedition 18 na orbite v prevádzke
Manned flight with three cosmonauts, including a space tourist. 100th flight of the Soyuz programme to be manned at some point in its mission[9]
12. október
07:24[172]
RuskoRT-2PM Topol (RS-12M) RuskoPlesetsk RuskoRVSN
RVSN suborbitálny let Test strely na orbite úspešný
12. október[173] RuskoR-29R Vysota RuskoRFS Zelenograd, Sea of Okhotsk[173] RuskoVMF
VMF suborbitálny let Test strely 12. október úspešný
12. október[173] RuskoR-29RM Shtil RuskoRFS Yekaterinburg, Barents Sea[173] RuskoVMF
VMF suborbitálny let Test strely 12. október úspešný
19. október
17:47:23[174]
USAPegasus-XL/Star-27 Marshallove ostrovy USAStargazer, Kwajalein Atoll USAOrbital Sciences
IBEX NASA High Earth Solar na orbite v prevádzke
20. október
08:39[175]
KanadaBlack Brant IX USAWhite Sands LC-36 USANASA
NRL suborbitálny let UV Astronomy[176] na orbite úspešný
22. október
00:52:11[178]
IndiaPSLV-XL IndiaSatish Dhawan SLP IndiaISRO
IndiaChandrayaan-1[179] ISRO Selenocentric Lunar orbiter na orbite v prevádzke
IndiaMIP ISRO Selenocentric Lunar impactor 14. november úspešný
First Indian lunar spacecraft,[177] Maiden flight of PSLV-XL
22. október
09:10[180]
RuskoRS-18 UR-100N KazachstanBaikonur RuskoRVSN
RVSN suborbitálny let Test strely 22. október úspešný
22. október
12:30[181]
USANike-Orion ŠvédskoEsrange ŠvédskoNemeckoEuroLaunch
ŠvédskoNemeckoREXUS-4 SSC/DLR suborbitálny let Student research 22. október úspešný
Apogeum: 175 km
25. október
01:15[183]
ČínaDlhý pochod 4B ČínaTaiyuan LA-2[182] ČínaCNSA
Čína Shi Jian 6E CNSA Low Earth Scientific na orbite v prevádzke
Čína Shi Jian 6F CNSA Low Earth Scientific na orbite v prevádzke
First launch from Taiyuan LA-2[182]
25. október
02:28[184]
USADelta II 7420-10 USAVandenberg SLC-2W USAUnited Launch Alliance
TalianskoCOSMO-3 ASI/CONAE[185] Sun-synchronous Radar imaging na orbite v prevádzke
29. október
16:53:53[186]
ČínaDlhý pochod 3B ČínaXichang LA-3 ČínaCNSA
VenezuelaVenesat-1 VMoST Geosynchronous Communication na orbite v prevádzke
First Venezuelan satellite[186]

November[upraviť | upraviť zdroj]

1. november[187] USABarking Sands USAUS Navy
US Navy suborbitálny let Target 1. november úspešný
Intercepted by SM-3 missile, part of Pacific Blitz exercise[187]
1. november[187] USARIM-161 Standard Missile 3 USA USS Paul Hamilton, Pacific Ocean[187] USAUS Navy
US Navy[187] suborbitálny let Intercept test 1. november úspešný
Intercepted target missile, part of Pacific Blitz exercise[187]
1. november[187] USABarking Sands USAUS Navy
US Navy suborbitálny let Target 1. november úspešný
Intercept by SM-3 missile failed. Part of Pacific Blitz exercise[187]
1. november[187] USARIM-161 Standard Missile 3 USA USS Hopper, Tichý oceán[187] USA US Navy
US Navy[187] suborbitálny let Intercept test 1. november Spacecraft failure
Chyba snímača zapríčinila zlyhanie zastavenia cieľovej rakety.[187] Súčasť cvičenia Pacific Blitz[187]
5. november
00:15[188]
ČínaDlhý pochod 2D[189] ČínaJiuquan LA-4/SLS-2[190] ČínaCNSA
ČínaChuang Xin 1B CNSA Low Earth Weather na orbite v prevádzke
ČínaShiyan Weixing 3[190] CNSA Low Earth Technology na orbite v prevádzke
5. november
09:00[191]
USALGM-30G Minuteman III USAVandenberg USAUS Air Force
USAGT-198GM US Air Force suborbitálny let Test strely 5. november úspešný
Travelled 6740 km downrange[191]
5. november
20:44
RuskoProton-M/Briz-M KazachstanBaikonur Site 200/39 RuskoUSAInternational Launch Services
LuxemburskoAstra 1M SES Astra Geosynchronous Communication na orbite v prevádzke
Final flight of standard Proton-M
12. november
05:56[192]
IndiaShaurya[193] IndiaIntegrated Test Range LC-3[194] IndiaDRDO
Indian Army suborbitálny let Test strely 12. november úspešný
12. november[195] IránSajjil IránIrán IránIRGC AF
IRGC AF suborbitálny let Test strely 12. november úspešný
Maiden flight of Sajjil missile
13. november
09:06[196]
FrancúzskoM51 FrancúzskoCEL FrancúzskoFOST
FOST suborbitálny let Test strely 13. november úspešný
14. november
15:50[197]
RuskoSoyuz-U RuskoPlesetsk Site 16/2 RuskoRVSN
RuskoKosmos-2445 (Kobal't-M) VKS Low Earth Optical imaging na orbite v prevádzke
14. november KanadaBlack Brant IX USAWhite Sands LC-36 USANASA
NRL[198] suborbitálny let Solar[198] 14. november úspešný
15. november
00:55:39[199]
USASpace Shuttle Endeavour[200] USAKennedy LC-39A USAUnited Space Alliance
USASTS-126[201] NASA Low Earth (ISS) ISS Assembly 30. november úspešný
TalianskoUSALeonardo MPLM ASI/NASA Low Earth (ISS) Logistics úspešný
USAPSSC US Air Force Low Earth Technology na orbite v prevádzke
Manned flight with seven astronauts, PSSC deployed from Shuttle at 20:33 GMT on 29. november
19. november
02:18[202][203]
USABarking Sands USAUS Navy
US Navy/JMSDF suborbitálny let Target 19. november úspešný
Intercept by SM-3 missile failed
19. november
02:21[203]
USARIM-161 Standard Missile 3 JaponskoJDS Chōkai, Tichý oceán JaponskoJMSDF
JMSDF suborbitálny let Interceptor 19. november Spacecraft failure
Infrared sensor fault, failed to intercept target[204]
26. november
12:38:27[205]
RuskoSoyuz-U KazachstanBaikonur Site 1/5 RuskoRoskosmos
RuskoProgress M-01M Roskosmos Low Earth (ISS) Logistics 8. február 2009 úspešný
First flight of modernised Progress spacecraft, Kurs anomaly necessitated manual docking.
ISS flight 31P
26. november
13:24[206]
RuskoRS-24 Yars RuskoPlesetsk RuskoRVSN
RVSN suborbitálny let Test strely 26. november úspešný
26. november[207] IránIran IránISA
IránKavoshgar-2 ISA suborbitálny let Test flight 26. november úspešný
Payload recovered by parachute
28. november[208] RuskoRSM-56 Bulava (R-30) RuskoRFS Dmitri Donskoi, White Sea[209] RuskoVMF
VMF suborbitálny let Test strely 28. november úspešný

December[upraviť | upraviť zdroj]

1. december
04:42[210]
ČínaDlhý pochod 2D ČínaJiuquan LA-4/SLS-2 ČínaCNSA
ČínaYaogan-4 CNSA Sun-synchronous Remote sensing na orbite v prevádzke
2. december
05:00[211]
RuskoMolniya-M/2BL[212] RuskoPlesetsk Site 16/2 RuskoRVSN
RuskoKosmos-2446 (Oko) VKS Molniya Missile defence na orbite v prevádzke
5. december
10:35:10[213]
BrazíliaUSAVS-30-Orion NórskoSvalRak NórskoAndøya
NórskoICI-2[214] Oslo suborbitálny let Auroral na orbite úspešný
Apogeum: 330 km[213]
5. december
20:04[216]
USAUGM-27 Polaris (STARS) USAKodiak Island USAUS Air Force
USAFTG-05 MDA suborbitálny let Target na orbite Partial spacecraft failure
Decoy target failed to deploy[215], intercepted by GBI
5. december
20:21[216]
USAGround Based Interceptor USAVandenberg USAUS Air Force
USAFTG-05 MDA suborbitálny let Target na orbite úspešný
Intercepted Polaris
10. december
13:43:00[217]
RuskoProton-M/Briz-M Enhanced KazachstanBaikonur Site 200/39 RuskoUSAInternational Launch Services
KanadaCiel-2[96] Ciel[218] Geosynchronous Communication na orbite v prevádzke
15. december
03:22[219]
ČínaDlhý pochod 4B ČínaTaiyuan LA-2 ČínaCNSA
ČínaYaogan-5 CNSA Sun-synchronous Remote sensing na orbite v prevádzke
20. december
22:35[220]
Európska únia Ariane 5ECA FrancúzskoKourou ELA-3 FrancúzskoArianespace
FrancúzskoHot Bird 9[96] Eutelsat Geosynchronous Communication na orbite v prevádzke
FrancúzskoEutelsat W2M[96] Eutelsat Geosynchronous Communication na orbite Spacecraft failure[221]
23. december
00:54[222]
ČínaDlhý pochod 3A ČínaXichang LA-2 ČínaCNSA
ČínaFeng Yun 2E CMA Geosynchronous Weather na orbite v prevádzke
23. december
03:00[224]
RuskoRSM-56 Bulava[225] RuskoRFS Dmitry Donskoi[223] ČínaVMF
VMF suborbitálny let Test strely 23. december Launch failure
Self-destruct system activated after missile went off course[223]
25. december
10:43[226]
RuskoProton-M/DM-2 Enhanced KazachstanBaikonur Site 81/24 RuskoRVSN
RuskoKosmos-2447 (GLONASS) VKS Medium Earth Navigation na orbite v prevádzke
RuskoKosmos-2448 (GLONASS) VKS Medium Earth Navigation na orbite v prevádzke
RuskoKosmos-2449 (GLONASS) VKS Medium Earth Navigation na orbite v prevádzke
First flight of Proton-M Enhanced with DM-2 upper stage, last orbital launch from Baikonur to be conducted by the Russian military

Referencie[upraviť | upraviť zdroj]

  1. a b 36.243 UG McCandliss/Johns Hopkins University [online]. NASA Sounding Rockets Office, 2008-01-11, [cit. 2008-03-15]. Dostupné online. Archivované 2008-05-11 z originálu. (po anglicky)
  2. a b c d e f g h i j k l MCDOWELL, Dr. Jonathan. Issue 593 [online]. Jonathan's Space Report, 2008-03-14, [cit. 2008-03-15]. Dostupné online. Archivované 2008-10-30 z originálu. (po anglicky)
  3. a b c d KREBS, Gunter. Orbital Launches of 2008 [online]. Gunter's Space Page, 2008-03-15, [cit. 2008-06-18]. Dostupné online. (po anglicky)
  4. BALDWIN, Emily. Cassini prepares for double flyby of Enceladus [online]. Astronomy Now, [cit. 2009-01-04]. Dostupné online. Archivované 2010-10-28 z originálu. (po anglicky)
  5. NASA Phoenix Mars Lander Confirms Frozen Water [online]. NASA, 2008-06-20, [cit. 2009-01-04]. Dostupné online. Archivované 2008-07-01 z originálu. (po anglicky)
  6. Ulysses [online]. ESA, [cit. 2009-01-04]. Dostupné online. (po anglicky)
  7. HARWOOD, William. Whitson describes rough Soyuz entry and landing [online]. Spaceflight Now, 2008-05-02, [cit. 2009-01-04]. Dostupné online. (po anglicky)
  8. CLARK, Stephen. China accomplishes its first spacewalk [online]. Spaceflight Now, 2008-09-27, [cit. 2009-01-04]. Dostupné online. (po anglicky)
  9. a b PEARLMAN, Robert Z.. The 100th Soyuz flight that (maybe) isn't [online]. collectSPACE, [cit. 2008-10-12]. Dostupné online. (po anglicky)
  10. a b SLIMMER, Fran. ILS Declares Proton Launch Anomaly [online]. International Launch Services, 2008-03-14, [cit. 2008-03-15]. Dostupné online. (po anglicky)
  11. a b Boeing Patent Shuts Down AMC-14 Lunar Flyby Salvage Attempt [online]. Space-Travel.com, 2008-04-10, [cit. 2008-04-11]. Dostupné online. (po anglicky)
  12. Participants [online]. Celestis, [cit. 2009-01-04]. (The Explorers Flight.) Dostupné online. (po anglicky)
  13. US concern over Iran rocket launch [online]. Perth Now, 2008-08-18, [cit. 2009-01-04]. Dostupné online. (po anglicky)[nefunkčný odkaz]
  14. Iran tests rocket for future launch of satellite [online]. Fox News, 2008-08-17, [cit. 2009-01-04]. Dostupné online. (po anglicky)
  15. a b U.S. to launch missile at broken satellite [online]. MSNBC, 2008-02-14, [cit. 2008-03-15]. MSNBC Dostupné online. (po anglicky)
  16. US Missile hits 'toxic satellite' [online]. BBC News, 2008-02-21, [cit. 2008-03-15]. Dostupné online. (po anglicky)
  17. HALVORSON, Todd. Lofty Launch Goals Set for 2008 [online]. Space.com, 2008-01-02, [cit. 2009-01-03]. Dostupné online. (po anglicky)
  18. Israel test-fires ballistic missile after Iran warning [online]. SpaceWar.com, 2008-01-17, [cit. 2008-03-15]. Dostupné online. (po anglicky)
  19. 40.021 UE Kintner/Cornell University [online]. NASA Sounding Rockets Office, 2008-01-18, [cit. 2008-03-15]. Dostupné online. Archivované 2008-10-11 z originálu. (po anglicky)
  20. Outside View: Pakistan tests its IRBM [online]. SpaceWar.com, 2008-01-28, [cit. 2008-03-15]. Dostupné online. (po anglicky)
  21. HotPay2 Soars into the Skies Above Andøya [online]. Andøya Rocket Range, 2008-01-31, [cit. 2008-03-15]. Dostupné online. Archivované 2008-06-08 z originálu. (po anglicky)
  22. Iranians inaugurate space project [online]. BBC News, 2008-02-04, [cit. 2008-03-15]. Dostupné online. (po anglicky)
  23. a b c BERGIN, Chris. Soyuz TMA-12 launches Expedition 17 and first South Korean [online]. NASASpaceflight.com, 2008-04-08, [cit. 2008-04-08]. Dostupné online. (po anglicky)
  24. Sounding Rockets [online]. JAXA, 2008-02-06, [cit. 2008-03-15]. Dostupné online. Archivované 2007-08-26 z originálu. (po anglicky)
  25. a b List of all launches [online]. Swedish Space Corporation, 2008-02-21, [cit. 2008-03-15]. Dostupné online. (po anglicky)
  26. Navy Hits Satellite With Heat-Seeking Missile [online]. Space.com, 2008-02-21, [cit. 2008-03-15]. Dostupné online. (po anglicky)
  27. India successfully tests undersea missile [online]. The Indian, 2008-02-27, [cit. 2008-11-15]. Dostupné online. Archivované 2008-02-28 z originálu. (po anglicky)
  28. a b Space shuttle to return pallet full of history [online]. collectSPACE, 2008-03-18, [cit. 2008-03-18]. Dostupné online. (po anglicky)
  29. a b c KREBS, Gunter. Trumpet F/O [online]. Gunter's Space Page, 2008-03-13, [cit. 2008-03-17]. Dostupné online. (po anglicky)
  30. Starts Main [online]. Roskosmos, 2008-03-14, [cit. 2008-03-17]. Dostupné online. (po rusky)
  31. ROBERTS, Mark. SES AMERICOM Declares AMC-14 Satellite A Total Loss [online]. SES Americom, 2008-04-11, [cit. 2008-04-11]. Dostupné online. (po anglicky)
  32. a b c d MCDOWELL, Dr. Jonathan. Issue 597 [online]. Jonathan's Space Report, 2008-06-27, [cit. 2008-07-23]. Dostupné online. Archivované 2011-09-28 z originálu. (po anglicky)
  33. ILS Communications Team. We Have Lift Off [online]. International Launch Services, 2008-03-17, [cit. 2008-03-14]. Dostupné online. (po anglicky)
  34. a b RAY, Justin. Delta D332 Mission Status Center [online]. Spaceflight Now, 2008-03-15, [cit. 2008-03-17]. Dostupné online. (po anglicky)
  35. KREBS, Gunter. Navstar-2RM (GPS-2RM) [online]. Gunter's Space Page, 2008-03-15, [cit. 2008-03-17]. Dostupné online. (po anglicky)
  36. BERGIN, Chris. Sea Launch Zenit 3SL lofts DIRECTV 11 [online]. NASASpaceflight.com, 2008-03-19, [cit. 2008-03-19]. Dostupné online. (po anglicky)
  37. a b India successfully test-fires Agni-1 missile [online]. The Times of India, 2008-03-23, [cit. 2008-03-23]. Dostupné online. (po anglicky)
  38. MCDOWELL, Dr. Jonathan. Issue 594 [online]. Jonathan's Space Report, 2008-03-29, [cit. 2008-11-15]. Dostupné online. Archivované 2011-09-28 z originálu. (po anglicky)
  39. a b 30th Space Wing Public Affairs. Missile successfully launches from Vandenberg [online]. US Air Force, 2008-04-02, [cit. 2008-04-02]. Dostupné online. (po anglicky)
  40. HARWOOD, William. Station's next resident crew launches into orbit [online]. Spaceflight Now, 2008-04-08, [cit. 2008-04-10]. Dostupné online. (po anglicky)
  41. a b c RAY, Justin. Mission Status Center [online]. Spaceflight Now, 2008-04-10, [cit. 2008-11-15]. Dostupné online. (po anglicky)
  42. PAYNE, B.. SR-WS BLACK BRANT IX 36.240 [online]. NASA Wallops Flight Facility, 2008-04-14, [cit. 2008-04-19]. Dostupné online. Archivované 2012-02-19 z originálu. (po anglicky)
  43. 36.240 UE WOODS/UNIVERSITY OF COLORADO [online]. NASA Sounding Rockets Office, 2008-04-14, [cit. 2008-04-19]. Dostupné online. Archivované 2008-05-11 z originálu. (po anglicky)
  44. a b Atlas 5 rocket puts up mobile communications satellite [online]. Spaceflight Now, 2008-04-14, [cit. 2008-04-17]. Dostupné online. (po anglicky)
  45. RAY, Justin. Satellite launched to forecast communication outages [online]. Spaceflight Now, 2008-04-16, [cit. 2008-04-17]. Dostupné online. (po anglicky)
  46. BAALKE, Ron. Space Calendar [online]. NASA JPL, 2008-03-16, [cit. 2008-03-17]. Dostupné online. (po anglicky)
  47. AHMAD, Munir. Pakistan test fires long-range missile [online]. Associated Press, 2008-04-19, [cit. 2008-04-19]. Dostupné online. (po anglicky)
  48. Pak test-fires N-capable Shaheen-II [online]. Press Trust of India, 2008-04-19, [cit. 2008-04-19]. Dostupné online. (po anglicky)
  49. a b Pakistan tests nuclear-capable missile: army [online]. AFP, 2008-04-19, [cit. 2008-04-19]. Dostupné online. Archivované 2008-04-29 z originálu. (po anglicky)
  50. Pakistan tests nuclear capable missile again: army [online]. SpaceWar.com, 2008-04-21, [cit. 2008-04-23]. Dostupné online. (po anglicky)
  51. LIANG, Yan. China blasts off first data relay satellite [online]. Xinhau, 2008-04-25, [cit. 2008-04-25]. Dostupné online. (po anglicky)
  52. Europe launches sat-nav tester [online]. BBC News, 2008-04-26, [cit. 2008-04-28]. Dostupné online. (po anglicky)
  53. Nanosatellite Launch Service 4 [online]. UTIAS, 2008-04-10, [cit. 2008-04-14]. Dostupné online. Archivované 2008-04-05 z originálu. (po anglicky)
  54. Latest from SFL [online]. UTIAS, 2008-04-28, [cit. 2008-04-28]. Dostupné online. (po anglicky)
  55. Indian rocket blasts into space carrying 10 satellites [online]. AFP, 2008-03-28, [cit. 2008-04-28]. Dostupné online. Archivované 2008-05-02 z originálu. (po anglicky)
  56. a b Earth Observation System [online]. ISRO, [cit. 2008-03-17]. Dostupné online. (po anglicky)
  57. a b CanX-2 Mission Objectives [online]. UTIAS/SFL, [cit. 2008-03-17]. Dostupné online. Archivované 2008-03-12 z originálu. (po anglicky)
  58. Cute-1.7 + APD II Project [online]. Tokyo Institute of Technology, 2007-07-20, [cit. 2008-03-17]. Dostupné online. (po anglicky)
  59. Delfi-C3 - Home [online]. Delft University of Technology, 2008-03-10, [cit. 2008-03-17]. Dostupné online. (po anglicky)
  60. a b AAUSAT-II Launch Info - HomePage [online]. Aalborg University, 2008-03-10, [cit. 2008-03-17]. Dostupné online. (po anglicky)
  61. COMPASS-1 [online]. Aachen University, [cit. 2008-03-17]. Dostupné online. (po anglicky)
  62. CubeSat Project Official Web Site [online]. Nihon University, 2008-01-22, [cit. 2008-03-17]. Dostupné online. (po anglicky)
  63. CANX-6 - NTS [online]. UTIAS/SFL, [cit. 2008-04-14]. Dostupné online. Archivované 2008-07-04 z originálu. (po anglicky)
  64. RubinX [online]. OHB System, [cit. 2008-04-14]. Dostupné online. Archivované 2008-05-02 z originálu. (po anglicky)
  65. Израиль корит Роскосмос за невыполненные обязательства [online]. Izvestia, 2008-05-06, [cit. 2008-05-09]. Dostupné online. (po rusky)
  66. a b MCDOWELL, Dr. Jonathan. Issue 596 [online]. Jonathan's Space Report, 2008-05-27, [cit. 2008-11-15]. Dostupné online. Archivované 2011-09-28 z originálu. (po anglicky)
  67. 36.223 UH McCammon/University of Wisconsin [online]. NASA Sounding Rockets Office, 2008-05-01, [cit. 2008-05-01]. Dostupné online. Archivované 2008-05-11 z originálu. (po anglicky)
  68. SCOTT, Jay. SR-WS Black Brant IX 36.223 [online]. NASA Wallops Flight Facility, 2008-05-01, [cit. 2008-05-01]. Dostupné online. Archivované 2012-02-19 z originálu. (po anglicky)
  69. Agni-III to be launched on May 7 [online]. The Hindu, 2008-05-05, [cit. 2008-05-07]. Dostupné online.
  70. Agni-III_missile_test-fired [online]. The Economic Times, 2008-05-07, [cit. 2008-05-07]. Dostupné online. (po anglicky)
  71. La nave 'Progress' será lanzada el día 14 con tres toneladas de 'carga vital' [online]. adn.es, [cit. 2008-05-13]. Dostupné online. (po španielsky)
  72. JUSTIN RAY. Cargo ship begins flight to the space station [online]. Spaceflight Now, 2008-05-14, [cit. 2008-05-15]. Dostupné online. (po anglicky)
  73. a b RAY, Justin. Cargo ship begins trek to the space station [online]. Spaceflight Now, 2008-09-10, [cit. 2008-09-10]. Dostupné online. (po anglicky)
  74. a b c Sounding rocket MASER 11 launched [online]. Swedish Space Corporation, [cit. 2008-05-15]. Dostupné online. (po anglicky)
  75. MASER 11 [online]. Swedish Space Corporation, [cit. 2008-05-14]. Dostupné online. (po anglicky)
  76. MASER-11 Press Kit [online]. Swedish Space Corporation, [cit. 2008-05-12]. Dostupné online. (po anglicky)
  77. BERGIN, Chris. Sea Launch Zenit 3SL launches with Galaxy 18 [online]. NASASpaceflight.com, 2008-05-21, [cit. 2008-05-21]. Dostupné online. (po anglicky)
  78. LIANG, Yan. Pentagon claims success in new missile test [online]. Xinhua, 2008-05-22, [cit. 2008-05-22]. Dostupné online. (po anglicky)
  79. a b Unarmed missile successfully tested, hits target [online]. Associated Press, 2008-05-22, [cit. 2008-05-22]. Dostupné online. (po anglicky)
  80. RAYMOND, Geoffroy (2nd Lt), 30th Space Wing Public Affairs Missile successfully launches from Vandenberg [online]. Air Force Space Command/Vandenberg Air Force Base, 2008-05-22, [cit. 2008-05-22]. Dostupné online. Archivované 2008-05-31 z originálu. (po anglicky)
  81. a b c India tests ballistic missile: official [online]. Spacewar.com, 2008-05-23, [cit. 2008-06-28]. Dostupné online. (po anglicky)
  82. Успешный старт космического аппарата «Юбилейный" [online]. Russian Federal Space Agency, 2008-05-23, [cit. 2008-05-23]. Dostupné online. (po rusky)
  83. a b PODVIG, Pavel. Cosmos-2437, -2438, and -2439 are not Gonets-M [online]. Russian Strategic Nuclear Forces, 2008-06-19, [cit. 2008-09-27]. Dostupné online. (po rusky)
  84. Спутник малого класса "Юбилейный" доставлен на космодром "Плесецк" [online]. RIA Novosti, 2008-01-22, [cit. 2009-03-18]. Dostupné online. (po rusky)
  85. BARBOSA, Rui C.. China launches first of new generation polar orbiting satellites [online]. NASASpaceflight.com, 2008-05-27, [cit. 2008-05-27]. Dostupné online.
  86. YAO, Amber. China launches 2nd Olympic weather satellite [online]. Xinhua, 2008-05-27, [cit. 2008-05-27]. Dostupné online. (po anglicky)
  87. BERGIN, Chris. LIVE: Discovery launches after clean countdown [online]. NASASpaceflight.com, 2008-05-31, [cit. 2008-05-31]. Dostupné online. (po anglicky)
  88. RAY, Justin. STS-124 Mission Status Center [online]. Spaceflight Now, 2008-05-31, [cit. 2008-05-31]. Dostupné online. (po anglicky)
  89. YUXIA, Jiang. China launches French-built satellite [online]. Xinhua, 2008-06-09, [cit. 2008-06-09]. Dostupné online. (po anglicky)
  90. BARBOSA, Rui C.. CZ-3B Chang Zheng-3B launches ChinaSat-9 [online]. NASASpaceflight.com, 2008-06-09, [cit. 2008-06-09]. Dostupné online. (po anglicky)
  91. 中星9号发射倒计时:直播卫星“7星计划”出炉 [online]. Sina, 2008-05-22, [cit. 2008-05-22]. Dostupné online. (po čínsky)
  92. BERGIN, Chris. LIVE: Delta II-H launches with NASA's GLAST telescope [online]. NASASpaceflight.com, 2008-06-11, [cit. 2008-06-11]. Dostupné online. (po anglicky)
  93. HARRINGTON, J.D.. NASA Renames Observatory for Fermi, Reveals Entire Gamma-Ray Sky [online]. NASA, 2008-08-26, [cit. 2008-08-27]. Dostupné online. (po anglicky)
  94. GLAST Mission Coverage - Latest News [online]. [Cit. 2008-06-05]. Dostupné online. (po anglicky)
  95. BERGIN, Chris. LIVE: Ariane 5 ECA launches with Turksat 3A and Skynet 5C [online]. NASASpaceflight.com, 2008-06-12, [cit. 2008-06-13]. Dostupné online. (po anglicky)
  96. a b c d e f Spaceflight Now - Tracking Station - Launch Log [online]. [Cit. 2008-08-28]. Dostupné online.
  97. Russian Rocket to Place Six U.S. Telecom Satellites into Orbit [online]. redOrbit, 2008-06-09, [cit. 2008-06-12]. Dostupné online. (po anglicky)
  98. a b ROGERS, Pam. Successful Missile Defense Intercept Test Takes Place off Hawaii [online]. US Missile Defense Agency, 2008-06-25, [cit. 2008-06-28]. Dostupné online. Archivované 2009-07-13 z originálu. (po anglicky)
  99. ELLISON, Riki. 29th Missile Defense Intercept Achieved [online]. Earth Times, 2008-06-26, [cit. 2008-06-26]. Dostupné online. Archivované 2008-10-12 z originálu. (po anglicky)
  100. US military shoots down separating missile in test [online]. Associated Press, 2008-06-26, [cit. 2008-06-26]. Dostupné online. (po anglicky)
  101. Sounding Rockets Program Office [online]. NASA, 2008-06-26, [cit. 2008-06-28]. Dostupné online. (po anglicky)
  102. a b LEHNER, Rick. Missile Defense Data Collection Experiment Successfully Completed [online]. US Missile Defense Agency, 2008-06-27, [cit. 2008-06-28]. Dostupné online. Archivované 2008-08-19 z originálu. (po anglicky)
  103. Rocket launched to carry military satellite to orbit [online]. ITAR-TASS, 2008-06-27, [cit. 2008-06-27]. Dostupné online. (po anglicky)
  104. a b c d e f ECOMA 2008 [online]. Andøya Rocket Range, 2008-06-30, [cit. 2008-07-01]. Dostupné online. Archivované 2009-02-26 z originálu. (po anglicky)
  105. DAVID, Rene. Ariane 5 ECA launches with ProtoStar-1/BADR-6 [online]. NASASpaceflight.com, 2008-07-07, [cit. 2008-07-08]. Dostupné online. (po anglicky)
  106. About Us [online]. ProtoStar, [cit. 2008-07-04]. Dostupné online. (po anglicky)
  107. a b c d e Iran test-fires Shahab-3 long-range missile [online]. RIA Novosti, 2008-07-09, [cit. 2008-07-09]. Dostupné online. (po anglicky)
  108. a b c d e f COWELL, Alan. Iran reportedly test-fires 9 missiles [online]. International Herald Tribune, 2008-07-09, [cit. 2008-07-09]. Dostupné online. (po anglicky)
  109. a b Iran Test-Fires more Missiles [online]. FARS, 2008-07-10, [cit. 2008-07-10]. Dostupné online. (po anglicky)
  110. Iran Tests More Missiles; U.S. Issues Warning [online]. NPR, 2008-07-10, [cit. 2008-07-10]. Dostupné online. (po anglicky)
  111. 41.075 GT SMITH/NASA Wallops Flight Facility [online]. NASA Wallops Flight Facility, 2008-07-14, [cit. 2008-07-15]. Dostupné online. Archivované 2009-02-10 z originálu. (po anglicky)
  112. SR-SubTec-II 41.075 [online]. NASA Wallops Flight Facility, [cit. 2008-07-08]. Dostupné online. (po anglicky)[nefunkčný odkaz]
  113. BERGIN, Chris. Sea Launch Zenit-3SL successfully lofts EchoStar 11 [online]. NASASpaceflight.com, 2008-07-16, [cit. 2008-07-16]. Dostupné online. (po anglicky)
  114. RAY, Justin. Sea Launch boosts relay satellite for DISH Network [online]. Spaceflight Now, 2008-07-16, [cit. 2008-07-16]. Dostupné online. (po anglicky)
  115. US fires long-range missile in test [online]. The Age, 2008-07-19, [cit. 2008-07-19]. Dostupné online. (po anglicky)
  116. U.S. missile defense sensor test called successful [online]. Associated Press, 2008-07-19, [cit. 2008-10-29]. Dostupné online. (po anglicky)
  117. a b Russia puts fifth German spy satellite into orbit [online]. RIA Novostidate=2008-07-22, [cit. 2008-07-22]. Dostupné online. (po anglicky)
  118. Уточненные данные по запуску космических аппаратов в июле 2008 года [online]. Russian Ministry of Foreign Affairs, [cit. 2008-07-17]. Dostupné online. (po rusky)
  119. Germany’s first satellite-based reconnaissance system now completed - SAR-Lupe 5 successfully launched [online]. The Space Fellowship, 2008-07-22, [cit. 2008-07-22]. Dostupné online. (po anglicky)
  120. Шпион на связь не вышел [online]. Российская газета, [cit. 2009-02-11]. Dostupné online. (po rusky)
  121. a b MCDOWELL, Dr. Jonathan. Issue 598 [online]. Jonathan's Space Report, 2008-08-12, [cit. 2008-08-23]. Dostupné online. Archivované 2011-09-28 z originálu. (po anglicky)
  122. a b c Russian nuclear sub test-fires ballistic missile in Barents Sea [online]. RIA Novosti, 2008-08-01, [cit. 2008-08-02]. Dostupné online. (po anglicky)
  123. S-520-24号機打上げ成功! [online]. JAXA, [cit. 2008-08-02]. Dostupné online. (po japonsky)
  124. S-520-24号機 発表文 [online]. JAXA, 2008-08-02, [cit. 2008-08-02]. Dostupné online. (po japonsky)
  125. a b RAY, Justin. Mission Status Center [online]. Spaceflight Now, 2008-08-06, [cit. 2008-11-15]. Dostupné online.
  126. MURPHY, Diane. Statement by Elon Musk, CEO and CTO, SpaceX [online]. Business Wire, 2008-08-07, [cit. 2008-08-07]. Dostupné online. (po anglicky)
  127. L. Gordon Cooper, Jr. [online]. Space Services Incorporated (Celestis), [cit. 2008-05-21]. Dostupné online. (po anglicky)
  128. James M. Doohan [online]. Space Services Incorporated (Celestis), [cit. 2008-05-21]. Dostupné online. (po anglicky)
  129. John Meredyth Lucas [online]. Space Services Incorporated (Celestis), [cit. 2008-05-21]. Dostupné online. (po anglicky)
  130. Mareta N. West [online]. Space Services Incorporated (Celestis), [cit. 2008-05-21]. Dostupné online. (po anglicky)
  131. Kwajalein Atoll and Rockets [online]. 2008-07-28, [cit. 2008-07-29]. Dostupné online. (po anglicky)
  132. a b DAVIS, Matt. SpaceX Falcon I FAILS during first stage flight [online]. NASASpaceflight.com, 2008-08-03, [cit. 2008-08-03]. Dostupné online. (po anglicky)
  133. a b c d WALLIO, Ralph. Amateur Radio Information and Support for CubeSats [online]. WØRPK, 2008-06-20, [cit. 2008-06-21]. Dostupné online. (po anglicky)
  134. PreSat [online]. Twitter, 2008-06-25, [cit. 2008-06-30]. Dostupné online. (po anglicky)
  135. NanoSail-D [online]. NASA, 2008-06-22, [cit. 2008-06-23]. Dostupné online. (po anglicky)
  136. The Explorers Flight [online]. Space Services Incorporated (Celestis), [cit. 2008-06-05]. Dostupné online. (po anglicky)
  137. 2008-08-13, [cit. 2009-03-18]. Dostupné online. (po anglicky)
  138. a b 2008-08-13. Dostupné online. (po anglicky)
  139. a b c d e MCDOWELL, Dr. Jonathan. Issue 599 [online]. Jonathan's Space Report, 2008-09-04, [cit. 2008-09-11]. Dostupné online. Archivované 2009-02-08 z originálu. (po anglicky)
  140. Iran says launches first home-built satellite [online]. AFP, 2008-08-17, [cit. 2008-08-17]. Dostupné online. Archivované 2008-08-21 z originálu. (po anglicky)
  141. Iran says it has put first dummy satellite in orbit [online]. FOCUS Information Agency, 2008-08-17, [cit. 2008-08-17]. Dostupné online. (po anglicky)
  142. ILS Proton Successfully Launches Inmarsat-4 F3 Satellite [online]. International Launch Services, 2008-08-19, [cit. 2008-08-19]. Dostupné online. (po anglicky)
  143. На Байконуре продолжается подготовка к запуску ракеты-носителя "Протон-М" с космическим аппаратом Inmarsat 4F3 [online]. Kazakhstan Today, 2008-08-11, [cit. 2008-08-11]. Dostupné online. Archivované 2011-07-22 z originálu. (po rusky)
  144. a b Media Advisory -ILS Proton to launch Inmarsat-4 F3 satellite [online]. International Launch Services, 2008-08-13, [cit. 2008-08-15]. Dostupné online. (po anglicky)
  145. Mission Control: Inmarsat-4 F3 [online]. International Launch Services, [cit. 2008-08-05]. Dostupné online. (po anglicky)
  146. MORRING, Frank. HyBolt Launch Fails [online]. Aviation Week, 2008-08-25, [cit. 2008-08-27]. Dostupné online. Archivované 2011-05-21 z originálu. (po anglicky)
  147. CLAYTON, Cindy. Rocket explodes shortly after launch at Wallops Island [online]. Pilot Online, 2008-08-22, [cit. 2008-08-22]. Dostupné online. (po anglicky)
  148. a b FISHER, Lynn, Papp, Jack Lockheed Martin-Built Trident II D5 Missile Achieves 124 Successful Test Launches In A Row [online]. Lockheed Martin, 2008-08-26, [cit. 2008-08-27]. Dostupné online. Archivované 2008-10-16 z originálu. (po anglicky)
  149. BALDWIN, Chris. Russia long-range Test strely a success [online]. Reuters, 2008-08-28, [cit. 2008-08-28]. Dostupné online. (po anglicky)
  150. NICE, Audrey. RapidEye constellation launched successfully [online]. Ballard Communications Management, 2008-08-29, [cit. 2008-08-29]. Dostupné online. Archivované 2006-09-30 z originálu. (po anglicky)
  151. a b c d e f g h i j k MCDOWELL, Dr. Jonathan. Issue 600 [online]. Jonathan's Space Report, 2008-09-26, [cit. 2008-09-29]. Dostupné online. Archivované 2011-09-28 z originálu. (po anglicky)
  152. China launches two natural disaster monitoring satellites [online]. Xinhua, 2008-09-06, [cit. 2008-09-06]. Dostupné online.
  153. RAY, Justin. Mission Status Center [online]. Spaceflight Now, 2008-09-06, [cit. 2008-09-06]. Dostupné online.
  154. a b c Missile Defense Test Conducted [online]. Missile Defense Agency, 2008-09-17, [cit. 2008-09-18]. Dostupné online. Archivované 2008-10-01 z originálu.
  155. Russian submarine launches Bulava missile [online]. ITAR-TASS, 2008-09-18, [cit. 2008-09-18]. Dostupné online.
  156. Russia test fires new missile [online]. Channel 4 News, 2008-09-18, [cit. 2008-09-18]. Dostupné online.
  157. Nimiq-4 Mission Control [online]. International Launch Services, [cit. 2008-09-18]. Dostupné online.
  158. ZAK, Anatoly. Space exploration in 2008 [online]. Russian Space Web, [cit. 2008-08-27]. Dostupné online.
  159. a b GEOFFROY, Lt. Raymond. Vandenberg supports missile defense tracking test [online]. US Air Force, 2008-09-24, [cit. 2008-09-24]. Dostupné online.
  160. BERGIN, Chris. Sea Launch Zenit-3SL lifts off with Galaxy 19 [online]. NASASpaceflight.com, 2008-09-24, [cit. 2008-09-24]. Dostupné online. [nefunkčný odkaz]
  161. Уточненные данные по запуску космических аппаратов в сентябре 2008 года [online]. Russian Ministry of Foreign Affairs, 2008-09-22, [cit. 2008-09-22]. Dostupné online.
  162. Glonass-M Satellites are under Ground Control [online]. Roscosmos, 2008-09-25, [cit. 2008-09-25]. Dostupné online.
  163. a b c Начало эксплуатации спутников серии "Глонасс-К" переносится с 2009 на 2010 год [online]. ARMS-TASS, 2008-07-17, [cit. 2008-07-18]. Dostupné online.
  164. a b c Три спутника ГЛОНАСС будут запущены 28 сентября - представитель ИСС [online]. RIA Novosti, 2008-09-19, [cit. 2008-09-19]. Dostupné online.
  165. a b c d e MCDOWELL, Dr. Jonathan. Issue 601 [online]. Jonathan's Space Report, 2008-10-12, [cit. 2008-10-22]. Dostupné online. Archivované 2011-09-28 z originálu.
  166. 神七首选9月25日晚9时10分左右发 射 [online]. Sina, 2008-09-12, [cit. 2008-09-12]. Dostupné online.
  167. a b COWING, Keith. SpaceX Update - ORBIT [online]. SpaceRef, 2008-09-28, [cit. 2008-09-29]. Dostupné online. [nefunkčný odkaz]
  168. a b RAY, Justin. Mission Status Center [online]. Spaceflight Now, 2008-09-28, [cit. 2008-09-28]. Dostupné online.
  169. a b Russian submarine conducts full-range test of Sineva ICBM [online]. RIA Novosti, 2008-10-11, [cit. 2008-10-11]. Dostupné online.
  170. BERGIN, Chris. Soyuz TMA-13 launches trio on journey to the ISS [online]. NASASpaceflight.com, 2008-10-11, [cit. 2008-10-12]. Dostupné online.
  171. ISS On-Orbit Status 08/09/08 [online]. NASA Office of Space Operations, 2008-08-09, [cit. 2008-08-11]. Dostupné online. Archivované 2009-01-09 z originálu.
  172. Russia's Medvedev observes test launch of Topol ICBM -2 [online]. RIA Novosti, 2008-10-12, [cit. 2008-10-12]. Dostupné online.
  173. a b c d Russia tests long-range ballistic missiles: reports [online]. Hindustan Times, 2008-10-12, [cit. 2008-10-12]. Dostupné online. Archivované 2013-01-03 z originálu.
  174. RAY, Justin. Mission Status Center [online]. Spaceflight Now, 2008-10-19, [cit. 2008-10-19]. Dostupné online.
  175. GASS, Ted. SR-WS BLACK BRANT IX 36.207 [online]. NASA Wallops Flight Facility, 2008-10-20, [cit. 2008-10-20]. Dostupné online. [nefunkčný odkaz]
  176. EBERSPEAKER, Phil. 36.207 DG Kowalski/Naval Research Laboratory [online]. NASA Wallops Flight Facility, 2008-10-22, [cit. 2008-10-23]. Dostupné online. Archivované 2009-03-20 z originálu.
  177. Chandrayaan instruments wired up for possible Sept. 19 launch [online]. The Hindu, 2008-06-15, [cit. 2008-06-16]. Dostupné online. Archivované 2008-06-18 z originálu.
  178. India's first lunar mission blasts off [online]. The Age, 2008-10-22, [cit. 2008-10-22]. Dostupné online.
  179. Come rain or shine, India’s lunar mission to keep Oct 22 date [online]. Thaindian News, 2008-10-11, [cit. 2008-10-11]. Dostupné online. Archivované 2009-01-31 z originálu.
  180. С космодрома Байконур осуществлён пуск межконтинентальной баллистической ракеты РС-18 [online]. Tsenki, 2008-10-22, [cit. 2008-10-22]. Dostupné online. Archivované 2016-03-03 z originálu.
  181. SCHAUB, Andrea. Student experiments on board REXUS 4 successfully launched [online]. DLR, 2008-10-23, [cit. 2008-11-04]. Dostupné online. Archivované 2008-11-20 z originálu.
  182. a b 太原卫星发射中心启用新工位 航天发射能力跃升 [online]. 2008-10-25, [cit. 2008-10-27]. Dostupné online.
  183. 我国成功发射“实践六号”03组卫星[组图] [online]. Xinhuanet, 2008-10-25, [cit. 2008-10-25]. Dostupné online.
  184. BERGIN, Chris. ULA Delta II launches with COSMO-3 - LIVE [online]. NASASpaceflight.com, 2008-10-24, [cit. 2008-10-25]. Dostupné online.
  185. COSMO-SkyMed 2 satellite successfully launched from Vandenberg US base [online]. Space Cluster, 2007-12-10, [cit. 2008-09-27]. Dostupné online.
  186. a b BARBOSA, Rui C.. China launch VENESAT-1 - debut bird for Venezuela [online]. NASASpaceflight.com, 2008-10-29, [cit. 2008-10-29]. Dostupné online.
  187. a b c d e f g h i j k l m Navy Intercepts Ballistic Missile Target in Fleet Exercise Pacific Blitz [online]. Missile Defense Agency, 2008-11-01, [cit. 2008-11-03]. Dostupné online. Archivované 2008-12-19 z originálu.
  188. 中国成功发射创新一号02星和试验卫星三号 [online]. Xinhua, 2008-11-05, [cit. 2008-11-05]. Dostupné online.
  189. China puts two satellites into orbit [online]. Xinhua, 2008-11-05, [cit. 2008-11-05]. Dostupné online.
  190. a b BARBOSA, Rui C.. China up the pace with another dual launch [online]. NASASpaceflight.com, 2008-11-05, [cit. 2008-11-05]. Dostupné online.
  191. a b Unarmed Test strelyed in launch from US base [online]. International Herald Tribune, 2008-11-05, [cit. 2008-11-05]. Dostupné online.
  192. India test fires nuclear capable missile [online]. IBN Live, 2008-11-12, [cit. 2008-11-12]. Dostupné online. Archivované 2011-05-22 z originálu.
  193. India successfully test fires 'Shaurya' missile [online]. Express India, 2008-11-12, [cit. 2008-11-13]. Dostupné online. Archivované 2008-12-15 z originálu.
  194. Test strelying: Residents to be evacuated [online]. Express News Service, 2008-11-09, [cit. 2008-11-09]. Dostupné online. [nefunkčný odkaz]
  195. Iran tests new long-range missile [online]. BBC News, 2008-11-12, [cit. 2008-11-13]. Dostupné online.
  196. TRAN, Pierre. French Test-launch M51 Missile Underwater [online]. DefenseNews, 2008-11-14, [cit. 2008-11-16]. Dostupné online. [nefunkčný odkaz]
  197. Soyuz-U rocket successfully delivers defense satellite to orbit [online]. ITAR-TASS, 2008-11-14, [cit. 2008-11-14]. Dostupné online.
  198. a b SCOTT, B.. SR-WS BLACK BRANT IX 36.221 [online]. NASA Wallops Flight Facility, [cit. 2008-11-05]. Dostupné online. Archivované 2012-02-19 z originálu.
  199. RAY, Justin. Mission Status Center [online]. Spaceflight Now, 2008-11-15, [cit. 2008-11-15]. Dostupné online.
  200. BERGIN, Chris. Atlantis' STS-125 mission to Hubble delayed to. október [online]. NASASpaceflight.com, 2008-04-04, [cit. 2008-04-07]. Dostupné online.
  201. HARWOOD, William. Failure aboard Hubble puts shuttle flight on hold [online]. Spaceflight Now, 2008-09-29, [cit. 2008-09-30]. Dostupné online.
  202. Test strely by Japan's Maritime Self-Defense Force fails [online]. TMCnet, 2008-11-20, [cit. 2008-11-20]. Dostupné online.
  203. a b Japan fails to intercept missile in Hawaii test [online]. Associated Press, 2008-11-20, [cit. 2008-11-20]. Dostupné online.
  204. WOLF, Jim. Japanese missile defense test fails off Hawaii [online]. 2008-11-20, [cit. 2008-11-20]. Dostupné online.
  205. Station cargo ship launches; possible antenna glitch [online]. Spaceflight Now, 2008-11-26, [cit. 2008-11-26]. Dostupné online.
  206. Russia test-launches new-generation RS-24 ballistic missile [online]. RIA Novosti, 2008-11-26, [cit. 2008-11-26]. Dostupné online.
  207. E, Zheng. Iran launches space rocket "Kavosh 2" successfully [online]. Xinhau, 2008-11-26, [cit. 2008-11-26]. Dostupné online.
  208. Russia test-fires ICBM from submarine [online]. Associated Press, 2008-11-28, [cit. 2008-11-28]. Dostupné online.
  209. Ballistic Test strely from the White Sea [online]. Barents Observer, 2008-11-25, [cit. 2008-11-26]. Dostupné online. Archivované 2009-01-05 z originálu.
  210. HONGLIANG, Zhu. 中国成功发射“遥感卫星四号” [online]. Xinhua, 2008-12-01, [cit. 2008-12-01]. Dostupné online.
  211. Космические войска РФ провели успешный запуск спутника серии "Космос" [online]. RIA Novosti, 2008-12-02, [cit. 2008-12-03]. Dostupné online.
  212. Molnia-M carrier lifts off from Plesetsk with military satellite. [online]. ITAR-TASS, 2008-12-02, [cit. 2008-12-02]. Dostupné online.
  213. a b ICI-2 Successful [online]. Andøya Rocket Range, 2008-12-05, [cit. 2008-12-05]. Dostupné online. [nefunkčný odkaz]
  214. ICI-2 Sounding Rocket Campaign [online]. Andøya Rocket Range, 2008-12-05, [cit. 2008-12-05]. Dostupné online. Archivované 2009-08-04 z originálu.
  215. MCINTYRE, Jamie. Decoy fails to deploy, but Test strely called 'success' [online]. CNN, 2008-12-05, [cit. 2008-12-15]. Dostupné online.
  216. a b Pentagon's missile-defence test successful - Summary [online]. The Earth Times, 2008-12-05, [cit. 2008-12-05]. Dostupné online. Archivované 2013-01-12 z originálu.
  217. BARBOSA, Rui C.. ILS launches Ciel-2 for Canada via Proton-M [online]. NASASpaceflight.com, 2008-12-10, [cit. 2008-12-10]. Dostupné online.
  218. LEWIS, Dave. Archivovaná kópia [online]. Ciel, 2007-02-15, [cit. 2008-03-17]. Dostupné online. Archivované 2007-05-14 z originálu.
  219. GUODONG, Du. China launches "Yaogan V" remote-sensing satellite [online]. Xinhua, 2008-12-15, [cit. 2008-12-15]. Dostupné online.
  220. LIVE COVERAGE: Ariane 5 W2M / HOT BIRD 9 Launch [online]. The Space Fellowship, 2008-12-20, [cit. 2008-12-20]. Dostupné online.
  221. DE SELDING, Peter B.. Newly Launched Satellite Fails in Space [online]. Space.com, 2009-01-28, [cit. 2009-01-28]. Dostupné online.
  222. BARBOSA, Rui C.. China launch meteorological satellite Fengyun-2-06 [online]. NASASpaceflight.com, 2008-12-23, [cit. 2008-12-23]. Dostupné online.
  223. a b Russian strategic Test strely fails: report [online]. Reuters, 2008-12-23, [cit. 2008-12-23]. Dostupné online.
  224. С АПЛ "Дмитрий Донской" произведен неудачный запуск "Булавы" [online]. Lenta, 2008-12-23, [cit. 2008-12-23]. Dostupné online.
  225. Russia’s Bulava missile explodes during decisive test [online]. Pravda, 2008-12-23, [cit. 2008-12-23]. Dostupné online.
  226. Космические аппараты «Глонасс-М» : полёт нормальный [online]. Roskosmos, 2008-12-25, [cit. 2008-12-25]. Dostupné online.