ABC (programming language)

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie

ABC je imperatívny univerzálny programovací jazyk a integrované vývojové prostredie (IDE) vyvinutý v Centre Wiskunde & Informatica (CWI), v Holandskom Leom Geurtsom, Lambertom Meertensom a Stevenom Pembertonom. Je interaktívny, štruktúrovaný, na vysokej úrovni a je určený na používanie namiesto BASICu, Pascalu alebo AWK . Je určený na výučbu alebo prototypovanie, ale nie ako systémový programovací jazyk.

ABC malo veľký vplyv na dizajn jazyka Python, ktorý vyvinul Guido van Rossum, ktorý predtým v polovici osemdesiatych rokov niekoľko rokov pracoval na systéme ABC.

Vlastnosti[upraviť | upraviť zdroj]

Jeho tvorcovia tvrdia, že programy v jazyku ABC majú zvyčajne približne štvrtinovú veľkosť oproti ekvivalentným programom v jazykoch Pascal alebo C a sú čitateľnejšie

Medzi kľúčové vlastnosti patrí:

  • Len päť základných dátových typov
  • Žiadne požadované deklarácie premenných
  • Explicitná podpora pre programovanie zhora nadol
  • Vnorenie príkazov je indikované odsadením prostredníctvom pravidla off-side
  • Nekonečne presná aritmetika, zoznamy a reťazce neobmedzenej veľkosti a ďalšie funkcie podporujúce ortogonalitu a jednoduchosť používania pre nováčikov

ABC bola pôvodne monolitickou implementáciou, čo viedlo k neschopnosti prispôsobiť sa novým požiadavkám, ako je napríklad vytvorenie grafického používateľského rozhrania (GUI). ABC nemohol priamo získať prístup k základnému súborovému systému a operačnému systému .

Kompletný systém ABC obsahuje programovacie prostredie s editorom štruktúry (editor zameraný na syntax), návrhmi, statickými premennými (perzistentné) a viacerými pracovnými priestormi a je dostupný ako interpretkompilátor . K roku 2020 , najnovšia verzia je 1.05.02 a je portovaná na Unix, DOS, Atari a Apple MacOS .

Príklad kódu[upraviť | upraviť zdroj]

Príklad funkcie na zhromaždenie množiny všetkých slov v dokumente:

HOW TO RETURN words document: 
   PUT {} IN collection 
   FOR line IN document: 
      FOR word IN split line: 
         IF word not.in collection: 
            INSERT word IN collection 
   RETURN collection

Referencie[upraviť | upraviť zdroj]

Obsah tejto úpravy je prevzatý z existujúceho článku na anglickej Wikipédii na adrese ABC (programming language) pre určenie autora pozri jeho históriu.

Vonkajšie odkazy[upraviť | upraviť zdroj]