APS (snímač)

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Obrazový snímač CMOS

APS (aktívny pixelový senzor) je obrazový snímač, ktorý je založený na integrácii fotosenzorov a aktívnych zosilňovačov pre každý obrazový bod – pixel. Existuje mnoho typov aktívnych snímačov pixelov vrátane CMOS APS, používaných najčastejšie pre fotoaparáty mobilných telefónov, webové kamery, väčšinu digitálnych kompaktných fotoaparátov približne od roku 2010 a vo väčšine digitálnych zrkadloviek. Tento obrazový snímač sa vyrába CMOS (a je teda známy ako CMOS snímač) alebo NMOS procesom (označený ako Live MOS) a je alternatívou k obrazovým snímačom typu CCD (charge-couple device, nábojovo viazaná súčiastka).

Porovnanie s CCD[upraviť | upraviť zdroj]

Snímač APS rieši problémy ohľadom rýchlosti a škálovateľnosti pasívnych obrazových snímačov (CCD). Na druhej strane CCD senzory potrebujú na svoju prevádzku menej elektrickej energie a sú tiež menej náročnejšie na výrobu, pretože APS snímač v sebe integruje aj funkcie procesoru a zosilňovača.
Z tohto dôvodu sú CMOS APS snímače vhodné pre použitie tam, kde sa vyžaduje integrácia mnohých funkcií tejto mikroelektronickej súčiastky do čo najmenšieho priestoru. Svoje použitie si teda nachádzajú v mobilných telefónoch, optických myšiach, bezpečnostných kamerách, digitálnej rádiografii, vojenskej pozorovacej technike či vedeckých alebo astronomických projektoch.

Zdroj[upraviť | upraviť zdroj]

Tento článok je čiastočný alebo úplný preklad článku Active pixel sensor na anglickej Wikipédii.