A je tu zas (film)

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
A je tu zas
Žáner komédia
Dĺžka 116 minút
Pôvodný jazyk nemecký
Rok 2015
Dátum uvedenia Nemecko 6. október 2015
Spoločnosť Mythos Film Produktions
Rozpočet 2 956 960 €
Zárobok 25,5 miliónov $
Filmový štáb
Scenár Mizzi Meyer
Produkcia Lars Dittrich
Christoph Müller
Hudba Enis Rotthoff
Kamera Hanno Lentz
Herecké obsadenie
Ďalšie odkazy
Commons A je tu zas
Natáčanie filmu v novembri 2014 pri berlínskej East Side Gallery

A je tu zas alebo Už je tu zas (orig. Er ist wieder da) je nemecká komédia režiséra Davida Wnedta z roku 2015 podľa rovnomenného príbehu Timura Vermesa.[1] Premiéra sa konala 6. októbra v Berlíne. Dňa 8. októbra bol publikovaný do nemeckých kín.[1] Na film sa prišlo pozrieť vyše 2,4 milióna divákov.[2] Dňa 10. júna 2018 mal film premiéru vo FTA televíznej stanici ProSieben.[3]

Dej[upraviť | upraviť zdroj]

V roku 2014, 69 rokov po ukončení 2. svetovej vojny, sa úplne zdravý Adolf Hitler prebúdza v Berlíne. Vďaka zmenenému prostrediu a ľuďom je stále dosť zmätený. Majiteľ kiosku mu poskytuje dočasné útočisko. Pri čítaní noviniek v novinách sa Hitler stretáva s úplne odlišnými Nemcami, čo je v rozpore s jeho ideológiou a tým, čo sa mu nepáči. Okrem toho, všetci ľudia, s ktorými sa stretáva, s ním zaobchádzajú len ako nacistickým nasledovníkom.

Neďaleko miesta, kde sa Hitler prebúdza, robí zamestnanec nezávislej stanice MyTV, Fabian Sawatzki, dokumentárny film o deťoch v centre Berlína Vzhľadom k tomu, že materiál nie je potešujúci pre manažéra, je Sawatzki prepustený. Po opätovnom preskúmaní záznamu objaví Hitlera v pozadí. Keď Sawatzki nájde Hitlera v novinárskom stánku, predstaví mu návrh na vytvorenie televízneho programu s ním, ktorý by ho vrátil späť, aby pracoval v MyTV. Obaja sa vydali na cestu po rôznych miestach Nemecka, kde bol Hitler natáčaný počas rozhovorov s obyvateľstvom.

Po návrate do Berlína, Sawatzki predstavil Hitlera a nakrútil materiál pre manažment stanice. Predsedníčka Katja Belliniová sa nadšene orientovala na Hitlera a rozhodla sa nechať ho v hlavnej úlohe v už známom programe Krass, Alter. V kancelárii stanice dostane sekretárku, aby mu vysvetlila tajomstvo internetu. Hitler je postupne v súčasnosti a svoje prvé vystúpenia vykonáva na pódiu. Tiež sa vracia k svojim starým plánom prevziať svetovú nadvládu, ale namiesto toho sa viac či menej neúmyselne stal veľkou komediálnou hviezdou, na ktorú sa v krátkom čase pýtajú všetky hlavné médiá. Existujú však aj prvé pochybnosti o údajnom činiteľovi, s ktorým nikto nezažil svoju údajnú úlohu.

Keď Frank Plasberg konfrontuje Hitlera s filmom, v ktorom Hitler strieľa malého psa, jeho výkon je prerušený a stráca svoju čerstvú popularitu. Kvôli tomuto incidentu Katja Belliniová stráca svoju prácu v stanici a musí svoju stoličku odovzdať svojmu tichému súperovi Christophovi Sensenbrinkovi. Paralelne s inými televíznymi vystúpeniami, ktoré absolvoval, aby osviežil svoju povesť zo psích videí, píše knihu o čase po jeho objavení. S pomocou Katje Belliniovej sa kniha stáva bestsellerom. Čoskoro potom, je kniha dokonca natočená stanicou MyTV a Sensenbrinkom, pretože strata divákov po Hitlerovi sa stráca.

Keď Hitler opustí hotel, kde ho stanica ubytovala, ide so svojou sekretárkou Franziskou Krömeierovou a so Sawatzkim. Keď sa vojde ďalej, dementná Franziskina babička rozpozná skutočného Adolfa Hitlera. Potom, čo Hitler a Sawatzki opustili byt, Sawatzki s hnevom poznamenal, že údajný herec stále hrá svoju úlohu aj po tejto udalosti. Prekvapený tým, a tiež z dôvodu reakcie Franziskinej babičky a súčasných pochybností o tomto mužovi, vyjadrených zamestnancami stanice, Sawatzki začína vyšetrovanie.

Pred filmovým štúdiom je Hitler, ktorého neonacisti vnímajú ako komika, dobitý. Keďže je hospitalizovaný, je vyhlásený za druh mučeníka demokracie. Kým je Hitler v nemocnici, Sawatzki opäť sleduje video zo dňa, kedy objavil Hitlera v Berlíne. Povedal, že sa práve objavil z ničoho nič, len tieň svetla ukazuje tento incident. Keď Sawatzki nájde spálené listy na tom istom mieste, kde videl svetlo na páske, a znamenie, že tam stál vodcov bunker, uvedomil si, že je to skutočný Adolf Hitler. Šokovaný jeho vzhľadom sa vrhá do nemocnice, odkiaľ bol medzičasom prepustený Hitler. Iba Bellini ostal stále v miestnosti, ale neverí úplne naštvanému Sawatzkimu. Personál nemocnice ho privedie na uzavreté psychiatrické oddelenie.

Premietanie knihy bolo dokončené a Hitler si myslí, že je na ceste víťazstva. Je populárnejší ako kedykoľvek predtým a vidí Nemecko v stave pripravenosti na jeho návrat k moci, hoci ľudia stále veria, že je to len herec. Film končí Hitlerovými slovami „Damit kann man arbeiten“ (Môžete pracovať na takýchto ľuďoch), zatiaľ čo diváci uvidia fotografie skutočného politického násilia, pravicového násilia a demonštrácie.

Obsadenie[upraviť | upraviť zdroj]

Referencie[upraviť | upraviť zdroj]

  1. a b Er ist wieder da | filmportal.de [online]. www.filmportal.de, [cit. 2018-08-09]. Dostupné online. (po nemecky)
  2. Die erfolgreichsten Filme in Deutschland 2015 [online]. www.insidekino.com, [cit. 2018-08-09]. Dostupné online.
  3. Er ist wieder da [online]. [Cit. 2018-08-09]. Dostupné online. Archivované 2018-07-11 z originálu.
  • Tento článok je čiastočný alebo úplný preklad článku On wrócił (film) na poľskej Wikipédii.

Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]