Absorpčné menštruačné nohavičky

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie

Absorpčné nohavičky sú ekologická náhrada pre menštruačné vložky a tampóny. Ich výhoda je možnosť prania a znovupoužita. Sú takmer na nerozoznanie od bežnej spodnej bielizne s tým, že v rozkroku majú absorpčnú vrstvu. Používajú sa počas ženskej menštruácie, pri močovej inkontinencii a v čase šestonedelia. Ich výroba vo svete začala okolo roku 2010 a veľmi rýchlo si získali obľubu medzi ženami kvôli pohodliu a ochrane životného prostredia. Dnes ich používajú milióny žien po celom svete. Na Slovensku zatiaľ nie sú veľmi známe - vedomosti o ich existencii má len 25 % žien (r. 2021) pričom v Česku je to až 70 %. Pojem menštruačné nohavičky nie je presný, pretože mnohí výrobcovia ním označujú aj nohavičky, ktoré nemajú absorpčnú vrstvu, ale len nepremokavú ochranu a je ich nutné používať s vložkou alebo tampónom. Nohavičky, ktoré absorbujú výtok sa nazývajú absorpčné menštruačné nohavičky alebo len absorpčné nohavičky. Sú to nohavičky, ktoré sú schopné absorbovať viac ako 20 ml tekutiny. Momentálne je maximálne udávaná absorpcia 80 ml. Počas celej menštruácie, ktorá sa považuje za normálnu, žena stratí asi 50 ml tekutiny v priebehu 3-7 dní. Absorpčné nohavičky sa odporúčajú meniť každých 12 hodín a sú bezpečné a príjemné. Mnohé ženy ich používajú len v noci aby sa vyspali bez prerušenia spánku. Na podobnom princípe fungujú aj popôrodné nohavičky a nohavičky pre občasný únik moču. Na trhu sa v poslednom čase objavili aj menštruačné plavky.

Niektoré ženy používajú absorpčné nohavičky spolu s inými hygienickými produktami [1] ako prídavný spôsob ochrany pri menštruácii ale väčšina žien si zvykla ich nosiť sami o sebe. Mnohí výrobcovia ponúkajú nohavičky s rôznymi úrovňami absorpcie, takže je možné si vybrať silu absorpcie podľa sily menštruácie. Absorpčné nohavičky majú jednu alebo viac vrstiev látky z PE mikrovlákna, ktoré zachytávajú tekutinu aby sa nedostala von z nohavičiek do šiat. Ďalšia vrstva je nepriepustná (TPU), to preto aby sa zaručila dokonalá ochrana. Ak sú nohavičky voľné na stehnách, môže sa stať ak únik tekutiny je rýchlejší ako rýchlosť vsakovania, že nohavičky pretečú na bočnom šve.

Najlepšie je po prvý krát vyskúšať absorpčné nohavičky počas víkendu alebo keď ste celý deň doma.[2] Odporúča sa začať s nohavičkami s čo najvyššou absorpčnou schopnosťou a potom prikúpiť podľa potreby slabšie. Celkovo je dobré mať 4 až 6 nohavičiek aby sa dali pohodlne striedať počas jedného cyklu.

Starostlivosť o ne[upraviť | upraviť zdroj]

Každé absorpčné nohavičky je potrebné pred prvým použitím oprať. Tým sa chĺpky mikrovlákna oddelia od seba a sú potom schopné vyššej absorpcie.

Nohavičky najskôr vypláchnite v studenej vode, aby sa krv nezrazila potom perte buď ručne alebo v pračke spolu s ostatnou bielizňou. Odporúča sa nohavičky vložiť do práčky v ochrannom vrecku na pranie. Teplota by nemala presiahnuť 40 °C aby sa TPU vrstva neporušila. Nepoužívajte pracie prostriedky s obsahom glycerínu a aviváž. Tieto prípravky pri viacnásobnom praní spôsobia zlepenie mikrovlákien, čo má za následok zníženie absorpcie. Nesušte v pračke, pretože tá dosahuje vyššiu teplotu ako 40 °C. Nesušte na radiátore. Je potrebné počítať s dlhším časom sušenie, pretože pri praní sa do absorpčnej vrstvy dostane voda, ktorá potrebuje určitý čas na odparenie. Čím vyššia absorpcia nohavičiek, tým dlhší je čas potrebný na sušenie.

Pri správnej starostlivosti absorpčné nohavičky majú rovnakú životnosť ako bežná spodná bielizeň.

Referencie[upraviť | upraviť zdroj]

  1. BENISEK, Alexandra. Period Underwear: What to Know [online]. WebMD, 1.7.2021, [cit. 2022-03-21]. Dostupné online.
  2. DR. KARMON, James. What Is Period Underwear and Does It Work? [online]. Cleveland Clinic, 1.2.2022, [cit. 2022-03-21]. Dostupné online.