Adam Driver

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Adam Driver
Celé menoAdam Douglas Driver
Narodenie 19. november 1983 (40 rokov)
San Diego, Kalifornia, USA
Povolanieherec
Roky pôsobenia2009 – súčasnosť
ManželkaJoanne Tucker (od 2013)
Deti1

Adam Driver (angl. Adam Douglas Driver; * 19. november, 1983, San Diego, Kalifornia, USA) je americký herec.

Detstvo a mladosť[upraviť | upraviť zdroj]

Jeho matkou je koncipientka Nancy Wright a otec Joe Douglas Driver. Vyrastal s otčimom, ktorý bol kazateľom v baptistickom kostole. Má staršiu sestru. Keď mal sedem rokov, sa s mamou a staršou sestrou presťahovali do mesta Mishwaka, v štáte Indiana, kde aj absolvoval strednú školu. Driver bol vychovávaný ako baptista a tiež spieval v zbore v kostole.

Krátko po útokoch z 11. septembra 2001, Driver narukoval do námornej pechoty Spojených štátov. Slúžil dva roky a osem mesiacov, kým si nezlomil hrudnú kosť pri jazde na bicykli.

Neskôr študoval na vysokej škole v Indianapolise a potom na Juilliard School.

Kariéra[upraviť | upraviť zdroj]

Svoju kariéru zahájil po absolvovaní Juilliard School a účinkoval v divadlách Broadway či mimo Broadway. V roku 2011 ho obsadil režisér Clint Eastwood, do filmu Najmocnejší muž FBI, kde si zahral po boku Leonarda DiCapria či Naomi Watts. Tiež bol obsadený do komediálneho televízneho seriálu HBO, Girls, kde za svoj herecký výkon, získal tri nominácie na ocenenie Emmy Award.

V roku 2014 hral v dráme Hungry Hearts, kde za svoj herecký výkon získal talianske filmové ocenenie Coppa Volpi. O rok neskôr, stvárnil zápornú postavu Kylea Ryna vo filme Star Wars: Sila sa prebúdza. Postavu si zopakoval aj v ďalších dvoch pokračovaniach v rokoch 2017 a 2019.

Po boku Liama Neesona a Andrewa Garfielda si zahral vo filme Mlčanie, z roku 2016. Po boku hercov ako Jonathan Pryce, Olga Kurylenko a Stellan Skarsgård, si zahral v dobrodružnom filme Muž, ktorý zabil Dona Quijota z roku 2018. V rovnakom roku si zahral aj vo filme BlacKkKlansman, kde za svoj herecký výkon získal svoju prvú nomináciu na Academy Awards. O rok neskôr, sa objavil vo filmoch Mŕtvi neumierajú a Manželská história. Za svoj herecký výkon vo filme Manželská história, bol nominovaný druhý krát na ocenenie Academy Awards. V roku 2021 sa objavil vo filme Posledný boj, ktorý získal veľmi pozitívne ohlasy a tiež vo filme natočenom na základe skutočných udalostí, Klan Gucci, ktorý mal premiéru v novembri 2021.

Súkromný život[upraviť | upraviť zdroj]

V júni 2013 sa oženil so svojou dlhoročnou priateľkou Joanne Tucker, s ktorou má jedno dieťa. Driver je tiež zakladateľom Arts in the Armed Forces, neziskovej organizácie, ktorá hrá divadlo pre všetky zložky armády v Spojených štátoch a v zahraničí.

Iné projekty[upraviť | upraviť zdroj]

  • Spolupracuj na Commons Commons ponúka multimediálne súbory na tému Adam Driver

Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]

Zdroj[upraviť | upraviť zdroj]

Tento článok je čiastočný alebo úplný preklad článku Adam Driver na anglickej Wikipédii.