Agent Orange

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
(Presmerované z Agent orange)
Aplikácia Agent Orange v južnom Vietname
Dodnes sa vo Vietname rodia deti s postihnutím spôsobeným touto látkou

Agent Orange je kódové označenie pre zmes látok s herbicídnymi a defoliačnými účinkami. Americká armáda používala počas Vietnamskej vojny zmes, ale aj samostatné zložky.

Zloženie[upraviť | upraviť zdroj]

Štruktúrny vzorec 2,4-D
Štruktúrny vzorec 2,4,5-T

Z chemického hľadiska išlo o zmes v pomere 1:1 kyseliny 2,4-dichlórfenoxyoctovej (2,4-D) a kyseliny 2,4,5-trichlórfenoxyoctovej (2,4,5-T). Vedľajším produktom pri výrobe zložiek (najmä 2,4,5-T) boli dioxíny, najmä vysoko toxický 2,3,7,8-tetrachlórdibenzo-p-dioxín (TCDD).

Dejiny[upraviť | upraviť zdroj]

V rokoch 19621971 túto zmes používali americké vojská v južnom Vietname ale i Laose a Kambodži na zničenie vegetácie v rozsiahlych oblastiach, čo by umožnilo efektívnejšie bombardovanie pozícií a odhalilo zásobovanie nepriateľských jednotiek. V južnom Vietname sa Agent Orange aplikoval z lietadiel, vrtuľníkov aj pozemných vozidiel v priebehu operácie Ranch Hand. Celkom išlo o 70 tisíc ton herbicídov, ktoré mohli obsahovať 150 kg dioxinov.[1] Najväčším výrobcom Agent Orange bola americká agrochemická firma Monsanto.

Americká armáda napríklad dovoľovala vojakom, aby prázdne plechovky od herbicídov používali na pitnú vodu. Velitelia jednotiek, ktoré s týmito látkami manipulovali dokonca potvrdzovali pred novinármi jej neškodnosť tým, že ju ochutnávali. Škodlivé účinky látky sa ukázali až po vojne. Dodnes sa v USA i vo Vietname rodia rodičom, ktorí boli v dlhodobom kontakte s látkou, deti s rozmanitými formami postihnutia spôsobených týmito jedmi.

V Česko-Slovensku sa v rokoch 1965 – 1968 v továrni Spolana Neratovice vyrábala zložka 2,4,5-T a predávala sa za valuty cez prostredníka americkej armáde. Výroba zamorila dioxínmi niekoľko objektov a v dôsledku zamorenia ochoreli desiatky zamestnancov.[1]

Referencie[upraviť | upraviť zdroj]