Akita Inu

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Akita

Krajina pôvodu Japonsko
FCI kód 5/5/255
Štandardy FCI
Výška 57-61 cm (suky)
60-67 cm (psy)
Hmotnosť 25-40 kg
Pôvodné určenie spoločenský pes
Terajšie určenie rodinný pes
Názov v krajine pôvodu Akita Inu
Synonymá Akita
Zaužívaná skratka AI
Zoznam psích plemien
Psí portál

Akita alebo akita inu (z jap. 秋田犬, Akita-inu alebo Akita-ken – pes z Akity) je plemeno psa z Japonska uznané v FCI v skupine 5 pod číslom 255. Názov plemena je odvodený od názvu prefektúry Akita v Japonsku.

História[upraviť | upraviť zdroj]

Pôvodné japonské psy boli strednej veľkosti. Od roku 1603 sa v oblasti Akita používalo stredne veľké bojové plemeno matagi na lov veľkej zveri. Od roku 1868 sa psy matagi krížili s tosami a mastifmi. Tým sa zväčšila veľkosť plemena, ale stratili sa typické vlastnosti špicov. V roku 1908 boli psie zápasy zakázané, ale plemeno sa zachovalo a ďalej bolo šľachtené ako veľké japonské plemeno. V roku 1931 ministerstvo výchovy vyhlásilo plemeno akita za národný poklad a kultúrne bohatstvo.

V priebehu druhej svetovej vojny (1939-1945) bolo bežné používať psy ako zdroj kožušiny pre vojenské oblečenie. Polícia nariadila odchytenie a skonfiškovanie všetkých psov okrem nemeckých ovčiakov pre vojenské účely.

Pozri aj[upraviť | upraviť zdroj]

Iné projekty[upraviť | upraviť zdroj]

  • Spolupracuj na Commons Commons ponúka multimediálne súbory na tému Akita Inu

Zdroje[upraviť | upraviť zdroj]

  • Tento článok je čiastočný alebo úplný preklad článkov Akita (Hund) na nemeckej Wikipédii a Akita Inu na českej Wikipédii.