Ako sa kalila oceľ

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Ako sa kalila oceľ
Как закалялась сталь

Ako sa kalila oceľ

Autor Nikolaj Alexejevič Ostrovskij
Pôvodný jazyk ruština
Krajina vydania Sovietsky zväz
Nakladateľstvo originálneho vydania Молодая гвардия
Literárny žáner socialistický realizmus

Ako sa kalila oceľ (rus. Как закалялась сталь) je socialisticko-realistický román, ktorý napísal Nikolaj Ostrovskij (1904 – 1936). S 36,4 miliónmi predaných výtlačkov je jednou z najpredávanejších kníh všetkých čias a najpredávanejšou knihou v ruskom jazyku.

Zhrnutie[upraviť | upraviť zdroj]

Príbeh sleduje život Pavla Korčagina vrátane jeho bojov v ruskej občianskej vojne a jej následkov. Korčagin počas vojny bojoval na strane boľševikov a bol zranený. Román skúma, ako sa hlavný hrdina lieči zo svojich zranení a stáva sa tak silným ako oceľ.

Román sa začína, keď má Korčagin 12 rokov a žije v meste Šepetivka na Ukrajine. Vyhodia ho zo školy za to, že do cesta na chlieb nasypal tabak, a musí ísť pracovať ako umývač riadu. Ako umývača riadu ho zbijú kolegovia, ale jeho brat Arťom ho bráni. Román sa posúva do veku 16 rokov, keď pracuje v elektrárni. Po strete s cárskou tajnou políciou sa stretáva s boľševikom Žuchrajom. Žuchraj mu rozpráva o boľševikoch a Leninovi. Zoznámi sa aj s Toniou Toumanovou, svojou láskou. Dej románu sa opäť presúva do roku 1917, keď nemecká armáda vtrhne do Šepetovky. Korčagin bojuje proti Nemcom a nakoniec sa pridá k boľševikom v občianskej vojne. Je vážne zranený a čiastočne stráca zrak. Po vojne pracuje ako robotník, okrem iného stavia železnice. Nakoniec je zranený znova a príde o nohy a ruku. Odchádza na Krym, kde dožíva svoje dni. Kniha sa končí tým, že Korčagin si sadá k písaniu autobiografie, čím sa kniha vytvára ako sebarealizačný rámcujúci prvok.

História vydania[upraviť | upraviť zdroj]

Prvá časť knihy Ako sa kalila oceľ vyšla na pokračovanie v roku 1932 v časopise Mladá garda (Молодая гвардия). Druhá časť románu vychádzala v tom istom časopise od januára do mája 1934. Román vyšiel v roku 1936 knižne v silne upravenej verzii, ktorá zodpovedala pravidlám socialistického realizmu. V seriálovej verzii Ostrovskij opísal napätú atmosféru Pavlovho domova, jeho utrpenie, keď sa stal invalidom, zhoršenie jeho vzťahu s manželkou a ich rozchod. To všetko sa vo vydaní z roku 1936 a v neskorších vydaniach románu vytratilo.

Adaptácie[upraviť | upraviť zdroj]

V Sovietskom zväze vznikli podľa tohto románu tri filmy:

  • Ako sa kalila oceľ (1942),
  • Pavel Korčagin (1956),
  • Ako sa kalila oceľ (1973, televízny seriál, 6 epizód).

V Číne bol román v roku 2000 adaptovaný do rovnomenného televízneho seriálu. Všetci členovia hereckého obsadenia boli z Ukrajiny.

V iných médiách[upraviť | upraviť zdroj]

Tretí štúdiový album ruskej experimentálnej skupiny Shortparis má názov Так закалялась сталь (Tak sa kalila oceľ, 2019).

Pozri aj[upraviť | upraviť zdroj]

Iné projekty[upraviť | upraviť zdroj]

Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]

Zdroj[upraviť | upraviť zdroj]

Tento článok je čiastočný alebo úplný preklad článku How the Steel Was Tempered na anglickej Wikipédii.