Albano Carrisi

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Albano Carrisi

Základné informácie
Rodné meno Albano Carrisi
Narodenie 20. máj 1943 (80 rokov)
Cellino San Marco, Taliansko
Pôsobenie Spevák-skladateľ
Žáner Pop
Hrá na nástrojoch spev
Roky pôsob. 1966 – súčasnosť
Súvisiace
články
Al Bano & Romina Power
Webstránka albanocarrisi.eu

Albano Carrisi (* 20. máj 1943, Cellino San Marco) je taliansky spevák, herec a vinár. Jeho umelecké meno je Al Bano alebo Al Bano Carrisi.

Narodil sa v mestečku Cellino San Marco, v apulskej provincii Brindisi, kde stále žije. Jeho matka ho pomenovala Albano, pretože keď sa za druhej svetovej vojny narodil, jeho otec bojoval v Albánsku v talianskej armáde. Debutoval v roku 1966 ako spevák, na festivale delle Rose a v televízii. Čoskoro nato začal hudobnú spoluprácu s Rominou Power (dcéra amerického herca Tyrona Powera), ktorú si vzal v roku 1970. Spievali ako duo Al Bano & Romina Power takmer tridsať rokov, ich pesničky boli populárne najmä v Taliansku, Rakúsku, Francúzsku, Španielsku, Rumunsku, Nemecku a vo východnej Európe. Po prvom hite „Sharazan“ sa v roku 1982 zúčastnili na festivale v San Reme s piesňou „Felicità“, ktorá skončila druhá. Prvú cenu vyhrali v roku 1984 s piesňou „Ci sarà“. Medzi ich najväčšie hity patria: „Nostalgie canaglia“ a „Libertà!“.

Al Bano sa v roku 1996 vydal na sólovú dráhu a v roku 1999 sa s Rominou Power rozviedol. V roku 2000 sa Al Bano vrátil na pódium Eurovízie. Počas kariéry predal viac ako 165 miliónov albumov po celom svete.

S Rominou Power má syna (Yari) a tri dcéry. (Ylenia, Cristel a Romina Jr) Al Bano má ešte jedného syna (Albano Giovanni) a jednu dcéru (Jasmine Caterina) z nemanželského vzťahu s herečkou Loredana Lecciso, ktorý sa v roku 2005 rozpadol.

Iné projekty[upraviť | upraviť zdroj]

Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]

Zdroj[upraviť | upraviť zdroj]

  • Tento článok je čiastočný alebo úplný preklad článku Albano Carrisi na českej Wikipédii.