Ali Larterová

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Ali Larterová
Celé menoAlison Elizabeth Larter
Narodenie 28. február 1976 (48 rokov)
Cherry Hill, New Jersey, Spojené štáty
PrezývkyAllegra Coleman
Povolanieherečka, modelka
Roky pôsobenia1997 – súčasnosť
ManželHayes MacArthur (od 2009)
Deti2

Ali Larterová (angl. Alison Elizabeth Larter; * 28. február 1976, Cherry Hill, New Jersey, Spojené štáty) je americká herečka a bývalá modelka. Známou sa stala vďaka úlohe Niki Sandersovej zo seriálu Hrdinovia.

Detstvo a mladosť[upraviť | upraviť zdroj]

Ali Larterová sa narodila v posledný februárový deň v Cherry Hill v štáte New Jersey. Jej matkou sa volá Margaret a otec Danforth Larterovci. Absolvovala štúdium na Cherry Hill High School West. Počas štúdia pôsobila tiež ako modelka. Neskôr sa spolu s rodičmi do Allentownu v Pensylvánii.

Svoju modelingovú kariéru začala v 14tich rokoch, keď ju objavil jeden z modelingových agentov na ulici a bola požiadaná, aby si zahrala v reklame Phillies. Ako modelka sa predvádzala v Austrálii, Taliansku či Japonsku.

Počas jej kariéry modelky sa spoznala s herečkou Amy Smart, s ktorou sa okamžite skamarátila. Spolu so Smartovou sa odsťahovala do Los Angeles, kde sa rozhodla stať herečkou. V novembri 1996 sa Larterová objavila ako Allegra Coleman v časopise Esquire.

Herectvo[upraviť | upraviť zdroj]

Svoje prvé herecké role dostala roku 1997, keď sa objavila vo viacerých televíznych seriáloch.

V roku 1999 debutovala v dramatickom filme Varsity Blues. O niečo viac priestoru dostala v roku 2000 v horore Nezvratný osud, kde hrala rolu Clear Rivers. V roku 2001 sa objavila v komédii Pravá blondínka s Reese Witherspoon. Postava Larterovej bola Brooke Taylor Windham, vdova obvinená z vraždy jej manžela. Jej ďalšia väčšia rola bola Zerelda Mimms v komédii American Outlaws. Jej hereckými kolegami boli Colin Farrell a Scott Caan, film bol zle prijatý kritikmi.

V roku 2003 si zopakovala rolu Clear Rivers v pokračovaní filmu Nezvratný osud s názvom Nezvratný osud 2. O rok neskôr dostala ponuku o rolu Kayleigh po boku Ashtona Kutchera v dráme The Butterfly Effect ktorú odmietla.

V roku 2006 sa zúčastnila konkurzu na sci-fi drámu Hrdinovia. Larterová hrala rolu Niki Sanders, krát trpela disociatívnou poruchou identity. Jej postava bola manželkou, matkou a bývalou internetovou striptérkou z Las Vegas, ktorá vykazuje nadľudskú silu a má alternátivnu osobnosť, ktorá vystupuje pod menami Jessica a Niki. O rok neskôr sa objavila po boku Milly Jovovich v Resident Evil: Extinction, kde hrala rolu Claire Redfield, ktorá vo filme je vodcom konvoja pozostalých po zombie apokalypsy, ktorí odchádzajú na Aljašku a hľadajú si bezpečné útočisko. Kvôli filmu mala vlasy zafarbené na svetločervenú farbu. Napriek negatívnym recenziám dosiahol film celosvetovo celkovo 147 miliónov dolárov. V tom istom roku sa objavila s Hayesom McArthurom v komédii Homo Erectus, kde vystupovala ako Evelyn Garland a v životopisnej dráme Crazy založenej na gitaristovi Hankovi Garlandovi.

V roku 2009 hrala so speváčkou Beyoncé a Idrisom Elbeom v thrilleri Obsessed. Film poukazuje na príbeh finančného poradcu (Elba), ktorého manželstvo je ohrozené agresívnymi záujmami jeho kolegyne, ktorú zahrala Larterová. V rozhovore pre Glama, Larterová uviedla, že bola nadšená, keď dostala šancu zahrať si femme fatale.

Ali Larter s Millou Jovovich na Comic Con v roku 2010

Larterová si v roku 2010 znovu zopakovala rolu Claire Redfield v Resident Evil: Afterlife ktorý bol nakrútený v 3D verzií. Jej postava bola prepadnutá a mentálne manipulovaná fiktívnou Umbrella Corporation, predtým ako ju zachránila Alice (Milla Jovovich).

Po filme Resident Evil: Afterlife sa začala Larterová skôr venovať svojej rodine a na pred kamery sa objavila až v roku 2014 vo filme Lovesick. Vo filme si zahral herec Matt LeBlanc. V rovnaký rok hrala v dráme You're Not You (2014), ktorú režíroval George C. Wolfe, v hlavnej úlohe s Hillary Swank, Emmy Rossum a Joshom Duhamelom, kde hrala menšiu úlohu, kamarátku ženy s ALS, ktorú stvárnila Swanková. Od roku 2014 získala Larterová pravidelnú úlohu v prvej sezóne drámatickej série s názvom Legends. O rok neskôr hrala v thrilleri The Diabolical. Jej rola sa volala Madison, bola slobodná matka, ktorá bojuje so zlými silami vo svojom dome.

V roku 2016 sa znovu objavila v Resident Evil: Final Chapter. Hrala tiež v seriály Pitch a od roku 2018 hrala v seriály Splitting Up Together.

Súkromný život[upraviť | upraviť zdroj]

Od začiatku augusta 2009 sa vydala za svojho dlhodobého priateľa Haysena MacArthura. V decembri 2010 sa im narodil syn Theodore Hayes MacArthur a v januári 2015 sa im narodila dcéra Vivienne Margaret.

Iné projekty[upraviť | upraviť zdroj]

Zdroj[upraviť | upraviť zdroj]

Tento článok je čiastočný alebo úplný preklad článku Ali Larter na anglickej Wikipédii.