Allison Janneyová

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Allison Janneyová
v roku 2014
Celé menoAllison Brooks Janney
Narodenie 19. november 1959 (64 rokov)
Boston, Massachusetts, USA
Povolanieherečka
Roky pôsobenia1984 – súčasnosť

Allison Brooks Janney (* 19. november 1959 Boston, Massachusetts, USA) je americká filmová, televízna a divadelná herečka. V roku 2018 získala Oscara v kategórii Najlepšia herečka vo vedľajšej úlohe za postavu LaVony vo filme I, Tonya.

Životopis[upraviť | upraviť zdroj]

Janneyová sa narodila v Bostone, v štáte Massachusetts ale vyrastala v Ohiu v mestách Cincinnati a Dayton. Je dcérou bývalej herečky Macy Brooks Janneyovej a jej otcom je jazzový hudobník Jervis Spencer Janney Jr. Má dvoch bratov, Hala a Jaya. Navštevovala Miami Valley School v Daytone, kde bola v roku 2005 menovaná ako uznávaná absolventka.

Kariéra[upraviť | upraviť zdroj]

Jej herecké začiatky boli vo filmoch ako As The World Turns, Wolf, Private Parts, tiež si zahrala menšiu rolu v dramatickom filme David and Lisa z roku 1998 po boku herečky Brittany Murphy. Jedna z jej väčších úloh prišla v roku 1999, v seriáli Západné krídlo kde stvárnila postavu C.J. Creggovej. V seriáli si zahrala až do úplného konca v roku 2006. Za svoju hereckú rolu získala niekoľko ocenení, napríklad štyri nominácie na Zlatý glóbus. Vo filmoch aj naďalej hrala skôr vedľajšie úlohy ako napríklad v romantickej komédií 10 Things I Hate About You alebo v dráme American Beauty.

V roku 2002 zahviezdila po boku hereckých legiend ako Meryl Streepová, Nicole Kidmanová a Julianne Moore vo filme The Hours. Jej postava bola priateľkou Meryl Streepovej. O rok neskôr sa začala zaujímať o dabing, jej hlas možno počuť v originále animovaného filmu Hľadá sa Nemo, kde prepožičala svoj hlas morskej hviezdici.

V roku 2007 stvárnila nevlastnú matku Ellen Pageovej, v dráme Juno. Objavila sa tiež v 9 epizódach seriálu Masters of Sex od roku 2013 do roku 2015. Za stvárnenie svojej postavy si odniesla domov ocenenie Emmy v kategórií Najlepšia hosťujúca herečka v dramatickom seriáli. V roku 2013 dostala hereckú rolu od režiséra Chucka Lorreho v seriáli Mama kde hrá po boku herečky Anny Farisovej. Janneyová získala za svoju hereckú úlohu nomináciu na Zlatý glóbus a získala v rokoch 2014 a 2015 cenu Emmy v kategórii Najlepšia herečka vo vedľajšej úlohe v komediálnom seriáli. V roku 2017 hrala postavu LaVony Fay Goldenovej, vo filme I, Tonya. Za svoju hereckú rolu získala množstvo ocenení, tiež aj Oscara, v kategórii Najlepšia herečka vo vedľajšej úlohe.

Osobný život[upraviť | upraviť zdroj]

O svojom súkromí veľmi nehovorí. Je skôr introvert, meria 183 cm a má troch psov. Bola tri krát zasnúbená, avšak nikdy vydatá a nemá žiadne deti.

Iné projekty[upraviť | upraviť zdroj]

Zdroj[upraviť | upraviť zdroj]

Tento článok je čiastočný alebo úplný preklad článku Allison Janney na anglickej Wikipédii.