Amur (rod)

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Amur biely (Ctenopharyngodon idella)
Amur biely (Ctenopharyngodon idella)
Amur biely (Ctenopharyngodon idella)

Amur je rod rýb z čeľade kaprovité. Jeho jediným druhom je amur biely (lat. Ctenopharyngodon idella).

Opis[upraviť | upraviť zdroj]

Telo je podlhovasté, valcovitého tvaru. Hlavne mladšie jedince sú veľmi podobné jalcom. Hlava má široké a dlhé ploché čelo, veľmi nízko posadené oči. Chrbát je tmavozelený, boky zlatavé, brucho biele. Vo svojej domovine môže dosiahnuť dĺžky až 150 cm a hmotnosti 50 kg. V slovenských podmienkach je to však menej. Najväčší jedinci v našich vodách dorastajú dĺžky okolo 100 cm a hmotnosti 10 - 15 kg. Dožíva sa veku až 15 - 20 rokov.

Výskyt[upraviť | upraviť zdroj]

Pôvodný areál rozšírenia amura je východná Ázia, povodie rieky Amur a Čína. Stadiaľ bol postupne rozširovaný na územie vtedajšieho Sovietskeho zväzu. Do Česko-Slovenska bol po prvýkrát vysadený roku 1961. Darí sa mu v teplejších vodách a je možno konštatovať, že sa výborne aklimatizoval. Vyskytuje sa v nádržiach, tôňach, odstavných ramenách aj veľkých riekach.

Potrava[upraviť | upraviť zdroj]

V prvých dňoch po vyliahnutí sa živí prevažne zooplanktónom. Neskôr postupne prechádza na rastlinnú stravu, ktorú tvoria prevažne vodné rastliny a vláknité riasy. Pokiaľ je chovaný v kaprových rybníkoch, konzumuje aj krmivo predkladané kaprom.

Rozmnožovanie[upraviť | upraviť zdroj]

Amur biely sa v slovenských vodách prirodzene nevytiera, preto je jeho výskyt podmienený umelým vysadzovaním. V oblasti svojho pôvodu amur dospieva vo veku 4 - 5 rokov. Trenie prebieha v júni v silno tečúcich tokoch s kamenistým dnom. Ikry sa vznášajú volne vo vodnom stĺpci.

Lov[upraviť | upraviť zdroj]

Jeho hlavný význam spočíva v tom, že sa živí rastlinnou stravou a vodnými riasami. Preto zvyšuje produkciu rybárskych revírov. Amur sa tiež veľmi rýchle stal veľmi obľúbenou rybou športových rybárov vďaka svojej bojovnosti.

Amur sa loví od neskorej jari do jesene (najlepšie máj a jún) v hodinách okolo poludnia, v podvečer a v noci, konkrétne medzi 19 - 23 hodinou. Rád obhrýza trstinu pri brehoch, podľa čoho sa dá vypozorovať jeho výskyt. Úspešnou nástrahou je rožok alebo kocka chleba s kôrkou na hladine. Bojuje veľmi silno a energicky ako máloktorá z našich rýb. Mäso má veľmi chutné, u nás málo známe (vďaka pomerne krátkemu výskytu v našich vodách). Je biele, netučné a chutné, s menším obsahom drobných kostí. Hodí sa na úpravu pečením, smažením.

Iné projekty[upraviť | upraviť zdroj]

  • Spolupracuj na Commons Commons ponúka multimediálne súbory na tému Amur (rod)
  • Spolupracuj na Wikidruhoch Wikidruhy ponúkajú informácie na tému Amur (rod)