Análny pohlavný styk

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Análny sex v pozícii a-tergo

Análny pohlavný styk alebo análny sex je sexuálna aktivita, pri ktorej sa análny otvor stimuluje pomocou stoporeného penisu, erotických pomôcok, alebo iných častí ľudského tela. Pretože konečník na rozdiel od vagíny nie je vlhký, sa análny sex praktizuje obzvlášť opatrne, používa sa pri ňom lubrikačný gél a/alebo masť proti bolesti (umŕtvovacia masť). Pasívne osoby pred análnym sexom vykonávajú stolicu alebo si obsah konečníka vyprázdňujú (špeciálnym) klystírom. Rozkoš z análneho sexu pramení z veľkého množstva nervových zakončení v oblasti análneho otvoru.

Análny sex vykonávajú heterosexuáli a homosexuáli. Análny sex prináša sexuálne uspokojenie obom stranám. Pre aktívneho partnera predstavuje tesnejší, užší a potenciálne pružnejší análny otvor intenzívnejšiu stimuláciu ako pri vaginálnom styku. U žien sú dodatočné príjemné pocity spôsobené tým, že konečník a pošva tesne susedia čím pošva popri nervových zakončeniach análneho otvoru tiež stimulovaná. Pri homosexuálnych pároch, pasívny, teda análne stimulovaný muž, popri penetrácii citlivých nervových zakončení análneho otvoru dodatočne prežíva uspokojenie vďaka stimulácii prostaty. Lesbické páry análny sex praktizujú pomocou jednostranných alebo obojstranných sexuálnych pomôcok.

Ako aktívna sa pri análnom sexe označuje tá osoba, ktorá penis zavádza (inzertívny análny styk), ako pasívna, alebo anoreceptívna, tá osoba, pri ktorej sa penis zavádza (receptívny pohlavný styk).

Pohľad na análny sex[upraviť | upraviť zdroj]

Podľa literatúry nebol análny sex v starovekých kultúrach považovaný za nič neobvyklé. Po nástupe kresťanstva sa sex všeobecne stal tabu, ktoré pretrváva dodnes. Táto sexuálna aktivita je často považovaná za nečistú a neprirodzenú.

V niektorých afrických kultúrach je poloha považovaná za dovolenú i pred svadbou, pretože pri nej žena zostáva pannou, čo umožňuje jej predaj či vydaj. Takéto spoločenstvá majú pre takýto sex dovolenú hranicu rovnakú ako pre svadbu (12 rokov).

Podľa katolíckej cirkvi je tento styk v manželstve považovaný za nemravný, pretože po ňom žena nemôže otehotnieť.

V starovekom Egypte bol homosexuálny análny styk považovaný za normálny a všetko naznačuje, že v najstarších dobách panovník dokazoval svoju mužnosť tým, že znásilnil porazeného protivníka. Tento zvyk sa odrazil napr. v bájach, kde v spore medzi bohom Hórom a Sutechom Sutech Hóra niekoľkokrát znásilní a egyptskí bohovia sa nad tým nepozastavia. Podľa prameňov, ktoré hovoria o tejto téme, neexistuje žiadny dôvod sa domnievať, že starovek poznal tento spôsob sexuality len medzi dvoma mužmi.

Zdroje[upraviť | upraviť zdroj]

Tento článok je čiastočný alebo úplný preklad článku Analverkehr na nemeckej Wikipédii.

Iné projekty[upraviť | upraviť zdroj]