Andrea Riseboroughová

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
(Presmerované z Andrea Riseborough)
Andrea Riseborough
Celé menoAndrea Louise Riseborough
Narodenie 20. november 1981 (42 rokov)
Newcastle upon Tyne, Anglicko, Spojené kráľovstvo
Povolanieherečka
Roky pôsobenia2001 – súčasnosť

Andrea Riseboroughová (angl. Andrea Louise Riseborough; * 20. november, 1981, Newcastle upon Tyne, Anglicko, Spojené kráľovstvo) je anglická divadelná, filmová a televízna herečka, ktorá získala v roku 2023 nomináciu na filmové ocenenie Academy Awards, za jej herecký výkon vo filme To Leslie (2022).

Detstvo a mladosť[upraviť | upraviť zdroj]

Je dcérou sekretárky a otec sa venoval predaju automobilov. Má mladšiu sestru Lauru, ktorá študovala tiež herectvo, na Royal Academy of Dramatic Art. Riseboroughová je tiež členkou National Youth Theatre of Great Britain.

Kariéra[upraviť | upraviť zdroj]

Riseboroughová sa venovala od roku 2001 prevažne divadlu. Jej prvý film natočila v roku 2005 a prvú väčšiu úlohu získala v roku 2008, vo filme Margaret Thatcherová - Dlhá cesta do Finchley, kde stvárnila Margaret Thatcherovú. Po boku Sally Hawkins sa objavila vo filme Vyrobené v Dagenhame, z roku 2010. V rovnakom roku sa objavila aj vo filme Brighton Rock, kde za svoj herecký výkon získala dve nominácie na ocenenie British Independent Film Awards.

V roku 2012, sa pripojila k hereckému obsadeniu ako Jason Bateman, Alexander Skarsgård, Max Thieriot a Hope Davis vo filme Odpojiť. O rok neskôr hrala po boku Toma Cruisea a Olgy Kurylenko vo filme Oblivion: Nevedomí. V rovnakom roku bola nominovaná na ocenenie BAFTA, k kategórii Vychádzajúca hviezda. V roku 2014 sa objavila v Oscarovom filme Birdman. Tiež získala herecké ocenenie SAG, za najlepšie obsadenie filmu.

V roku 2015 sa objavila v televíznom seriály National Treasure, kde hrala po boku Julie Walters a Robbieho Coltranea. V roku 2017 sa objavila v jednej epizóde televízneho seriálu Black Mirror a v rovnakom roku tiež hrala aj vo filmoch ako Súboj pohlaví a Stratili sme Stalina. O rok neskôr sa objavila v psychologickej dráme Nancy, kde za svoj herecký výkon, si odniesla cenu pre najlepšiu herečku na Filmovom festivale v Sitges.

V roku 2020 sa objavila vo filmoch Possessor, Nenávisť a Luxor a v televíznom seriály Nula, Nula, Nula. V roku 2021 mali premiéru filmy ako Here Before, The Electrical Life of Louis Wain a To Leslie, v ktorých Riseboroughová hrá. Za svoj herecký výkon vo filme To Leslie, získala nomináciu na Academy Awards.

Zdroj[upraviť | upraviť zdroj]

Tento článok je čiastočný alebo úplný preklad článku Andrea Riseborough na anglickej Wikipédii.