Angelica Ross

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Angelica Ross
Narodenie 28. november 1980 (43 rokov)
Kenosha, Wisconsin, USA
Povolanieherečka, podnikateľka
Roky pôsobenia2005 – súčasnosť

Angelica Ross (* 28. november 1980, Kenosha, Wisconsin, USA) je americká herečka, podnikateľka a obhajkyňa práv transrodových osôb. Stala sa tiež zakladateľkou a generálnou riaditeľkou TransTech Social Enterprises, firmy, ktorá pomáha zamestnávať transrodových ľudí v technologickom priemysle.

Detstvo a mladosť[upraviť | upraviť zdroj]

Vyrastala na severe Wisconsinu. Je transrodová žena a odmalička samu seba vnímala ako viac dievčenskú, i keď sa narodila ako chlapec. Ako sedemnásťročná sa o tomto zverila matke, evanjelickej kresťanke, u ktorej nenašla pochopenie. Neskôr sa pokúsila o samovraždu predávkovaním, no prežila.

Po ukončení strednej školy sa pripojila k americkému námorníctvu, aby sa kvalifikovala na Gl Bill. Po šiestich mesiacoch služby bola prepustená.

Krátko po tom, čo sa Ross presťahovala späť domov, spriatelila sa s drag queen Traci Ross, ktorá jej pomohla prejsť si zmenou pohlavia vo veku devätnásť rokov. Keď jej matka zistila, že prechádza zmenou pohlavia, vyhodila ju a Ross sa presťahovala k jej otcovi, ktorý ju akceptoval o niečo viac. Žila v Roanoke vo Virgínii, kde pracovala ako čašníčka a navštevovala kozmetickú školu.

Istý čas žila na Floride, v Hollywoode, kde pracovala ako modelka, eskortka a webová manažérka. Začala sa venovať vývoju webu a grafickému dizajnu a navštevovala kurzy herectva. Neskôr sa presťahovala do Chicaga, aby sa stala koordinátorkou zamestnanosti pre Trans Life Center.

Kariéra[upraviť | upraviť zdroj]

Herecká kariéra[upraviť | upraviť zdroj]

V roku 2005 debutovala v komédii Natale in Miami. V roku 2016 získala uznanie za jej herecký výkon vo webovej sérii Her Story. V roku 2018 získala vedľajšiu úlohu v televíznom seriáli Pose. Za svoj herecký výkon získala uznanie kritikov. Neskôr bola obsadená do role psychiatričky v televíznom seriáli American Horror Story, kde sa prvý krát objavila v deviatej sérii, s názvom 1984. Jej herecký výkon bol pozitívne prijatý fanúšikmi seriálu i kritikmi a objavila sa aj v desiatej sérii seriálu, Double Feature.

Technická kariéra[upraviť | upraviť zdroj]

Ross sa naučila kódovať a začala sa venovať technologickému priemyslu v správe webu. Bola najatá združením Trans Life Chicago House, aby zabezpečovala pomoc so zamestnaním a ubytovaním pre transrodových ľudí.

V roku 2014 sa jej podarilo založiť TransTech Social Enterprises, kde pôsobila ako generálna riaditeľka. Je prezidentkou Miss Ross, Inc a založila TransTech Summit.

Súkromný život[upraviť | upraviť zdroj]

Ross bola v minulosti zasnúbená, ale odvolala zasnúbenie, pretože jej snúbenec nechcel, aby ostatní vedeli, že je Rossová transrodová. Je praktizujúcou budhistkou.

Iné projekty[upraviť | upraviť zdroj]

Zdroj[upraviť | upraviť zdroj]

Tento článok je čiastočný alebo úplný preklad článku Angelica Ross na anglickej Wikipédii.