Annabelle 2: Stvorenie zla

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Annabelle 2: Stvorenie zla

Základné informácie
Originálny názov Annabelle: Creation
Žáner Horor, dráma, thriller
Dĺžka 109 minút
Štát USA USA
Pôvodný jazyk anglický
Rok 19. jún 2017
Spoločnosť Warner Bros. Pictures
Rozpočet 15 miliónov USD
Zárobok 160.7 miliónov USD
Filmový štáb
Réžia David F. Sandberg
Scenár Gary Dauberman
Produkcia Peter Safran, James Wan
Hudba Benjamin Wallfisch

Annabelle 2: Stvorenie zla (orig. Annabelle: Creation) je americký hororový film z roku 2017, ktorý režíroval David F. Sandberg a scenár k filmu napísal Gary Dauberman. Je druhým dielom filmu Annabelle z roku 2014 a štvrtou časťou v sérii V zajatí démonov. Vo filme hrajú herci ako Stephanie Sigman, Talitha Bateman, Anthony LaPaglia a Miranda Ottová.

Film mal premiéru na filmovom festivale v LA dňa 19. júna 2017 a v Spojených štátoch bola 11. augusta 2017. Film celkovo získal 160 miliónov dolárov a získal všeobecne pozitívne recenzie od kritikov, ktorí chválili hlavne atmosféru a hercov. Tiež poznamenal aj veľké zlepšenie oproti prvej časti. Dňa 27. júna. mala premiéru tretia časť z tejto série, Annabelle 3: Návrat.

Zhrnutie deja[upraviť | upraviť zdroj]

V roku 1943 manželia Samuel (Anthony LaPaglia) a jeho žena Esther (Miranda Ottová) Mullinsoví držali silný smútok so straty ich päťročnej dcéry Bee ktorá tragicky zahynula pod kolesami auta. Manželia veria na ducha ich dcéry a sú presvedčení, že jej dušu preniesli do jednej so Samuelových porcelánových bábik. S počiatku ich prítomnosť bábiky ukľudňuje, pretože svoju dcéru cítia vo svojej blízkosti no ale neskôr si Manželia Mullinsoví uvedomia, že skôr pritiahli démona, ktorý hľadá niekoho koho by sa mohol zmocniť. Vezmú bábiku do Beeinej izby, kde ju zamknú do skrinky v stene a dvere polepia so stránkami z Biblie, a neskôr si dajú vysvätiť dom.

O dvanásť rokov neskôr (1955) Mullinsoví otvorili svoj domov, aby poskytli útočisko pre sestru Charlotte (Stephanie Sigman) a šesť dievčat, ktoré zostali bez domova a boli umiestnené v sirotinci. Prvý večer sa Janice (Talitha Bateman), ktorá trpí detskou obrnou, prebudí a započuje divné zvuky s Beeinej izby, kam sa pôjde pozrieť. Zvuky započuje so skrinky v stene, ku ktorej nájde kľúč a odomkne ju. Tým nevedomky uvoľní démona, ktorý začne terorizovať dievčatá a prejavuje osobitný záujem o Janice.

V druhú noc démon pokračuje v trýznení Janice a pokúša sa ju dostať sa pomocou sedačkovej lanovky. Janice démon chytil a vyhodil z druhého poschodia, čo na Janice zanechalo značné stopy a zostáva vážne zranená. Nasledujúci deň je Janice pripútaná k invalidnému vozíku. Démon sa ju snaží dostať po tretí krát a vtiahne Janice do kôlne kde získa podobu Bee a vezme jej dušu. Najlepšia kamarátka Janice, Linda (Lulu Wilson), si všimne veľké zmeny v správaní Janice a upozorní na to pána Mullinsa, ktorému povie že Janice bola v izbe Bee a našla bábiku pred pár dňami.

Sestra Charlotta hovorí pani Mullinsovej, ktorá je odkázaná na lôžko, že sa v dome dejú divné veci. Pani Mullinsová prizná pravdu, čo sa stalo jej nebohej dcére a o jej spojitosti s bábikou v ich dome. Sestra Charlotte zostáva znepokojená a démon znovu zasahuje na dievčatá so sirotinca.

Po zlomyseľnej vražde pána Mullinsa démon zaútočí na sestru Charlotte, keď sa pokúša vyhnať dievčatá z domu. Posadnutá Janice pokračuje vo svojej snahe o Lindu, ktorá sa ukrýva v izbe Bee. Sestra Charlotte však včas príde aby zastavila Janice a dievča spoločne s bábiku zatvorí v skrini. Nasledujúci deň prichádza polícia, aby prehľadali dom a jeho okolie. Polícia našla len bábiku v skrinke ktorú si zobrali ako dôkaz. Janice sa náhodou objaví v sirotinci v Santa Monice. Tam sa prezentuje pod menom „Annabelle“ a je adoptovaná rodinou Higginsových.

O dvanásť rokov neskôr (1967) sa Annabelle pohybuje v satanských smeroch a je členkou okultizmu. V jednu noc zavraždí svojich adoptívnych rodičov spolu s jej priateľom a neskôr sa sama pripraví o život. Výkriky o pomoc zobudia susedov Formových (Ward Horton, Annabelle Wallisová). Touto scénou začína prvý diel Annabelle (film), len druhý diel ukazuje na udalosti z domu Higginsových zatiaľ čo prvý diel je vidieť cez okná Formových.

Posledná scéna s filmu ukáže bábiku Annabelle ako sedí vo vnútri skrinky až kým ju nečakane neotočí hlavou a tým vystraší divákov skôr ako začnú titulky.

Obsadenie[upraviť | upraviť zdroj]

Zdroj[upraviť | upraviť zdroj]

Tento článok je čiastočný alebo úplný preklad článku Annabelle 2: Creation na anglickej Wikipédii.