Antigonos Gonatas

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Minca s portrétom Antigona Gonata v Britskom múzeu

Antigonos II. Gonatas alebo Antigonos II. Gonatás (* 319 pred Kr. – † 239 pred Kr.) bol macedónsky vojenský veliteľ a politik v 4. a 3. storočí pred Kr., kráľ Macedónie (276 – 240 pred Kr.)

Bol vnukom Antigona Jednookého a synom Démétria Poliorkéta. Spolu so svojím otcom bojoval v roku 291 pred kr. v Grécku a v roku 287 sa stal jeho miestodržiteľom. V roku 277 porazil keltské oddiely, ktoré prenikli až k Delfám a pustošili stredné Grécko. Spojil sa s epirským kráľom Pyrrhom proti Lysimachovi, ale až v roku 276 pred Kr. sa stal fakticky macedónskym kráľom. V roku 272 pred Kr. sa spojil so spartským kráľom Areom. Zúčastnil sa Chrémonidovej vojny, v ktorej bojoval proti Aténam a ich spojencami Arkádiou, Achájou a Eleiou, a v roku 265 porazil pri Korinte vojsko svojho bývalého spojenca Area. V roku 262 sa mu podarilo poraziť Ptolemaiovo loďstvo a zmocniť sa Atén.

Oženil sa s Filou, dcérou Antiocha II., s ktorým sa zúčastnil 2. sýrskej vojny proti Ptolemaiovi II. a v roku 255 s ním uzavrel separátny mier. V roku 250 sa proti Antigonovi spojili achájsky spolok, vedený Arátom a jeho synovec Alexander. Antigonos sa pokúšal zjednotiť pod svojou vládou Macedóniu a Grécko, ale pre odpor Sparty a Egypta sa mu to podarilo len čiastočne. Na svojom dvore sústredil viacerých gréckych filozofov a básnikov.