Anton Špelec, ostrostrelec

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Anton Špelec, ostrostrelec
Originálny názov Anton Špelec, ostrostřelec
Žáner komédia
Dĺžka 80 minút
Štát Československo ČSR
Pôvodný jazyk čeština
Rok 1932
Dátum uvedenia 16. december 1932
Spoločnosť Meissner Film Prague
Filmový štáb
Réžia Martin Frič
Scenár Josef Neuberg
Námet Emil Artur Longen (divadelná hra)
Produkcia Ladislav Kolda
Hudba Jára Beneš
Kamera Otto Heller
Strih Martin Frič
Herecké obsadenie
Ďalšie odkazy
IMDb
ČSFD

Anton Špelec, ostrostrelec (čes. Anton Špelec, ostrostřelec) je československá komédia z roku 1932, natočená na námet divadelnej hry Emila Artura Longena Už mě vezou. Hlavnú postavu stvárnil Vlasta Burian.

Príbeh[upraviť | upraviť zdroj]

Výrobca hudobných nástrojov Antonín Špelec je zároveň členom gardy ostrostrelcov. Pri slávnostnom vyznamenaní ostrostrelcov sa dozvie, že bude dekorovaný až o rok, pretože jedna medaila chýba. Nahnevaný sa v krčme opije natoľko, že urazí veliteľa ostrostrelcov a cisára Františeka Jozefa I. výrokom: „Císař pán je vůl!“ Súd mu za túto urážku udelí trest odňatia slobody tri mesiace nepodmienečne, avšak aby neprišiel o zákazky sľúbi svojmu zamestnancovi Josefovi Kukačkovi 40 zlatých, pokiaľ pôjde miesto neho do väzenia. Kukačka ale pošle do väzenia tuláka, ktorý tam chce prečkať zimu. Avšak skôr než uplynie trest, tulák vo väzení zomrie. Anton Špelec, ktorý sa dovtedy schovával vo svojej dielni, je tak nútený vydávať sa za svojho brata, dvojča Rudolfa.

Obsadenie[upraviť | upraviť zdroj]

Produkcia[upraviť | upraviť zdroj]

Natáčanie filmu prebiehalo v Prahe.

Premiéra[upraviť | upraviť zdroj]

Film bol uvedený do kín v ČSR 16. decembra 1932. V Spojenom kráľovstve je známy pod názvom Anton Spelec, Sharp-Shooter a v Nemecku ako Anton Spelec, der Scharfschütze.

Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]