Arbutus Ridge

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Poloha štvrte Arbutus Ridge
Anglikánsky kostol St. Mary's Kerrisdale

Arbutus Ridge je zámožná mestská časť na západe kanadského mesta Vancouver, nachádzajúca sa v strede oblasti nazývanej West Side. Zo severu ju ohraničuje 16 Avenue, z juhu 41 Avenue, Mackenzie Street zo západu a East Boulevard z východu. Charakterizujú ju nadpriemerne veľké rozmery pozemkov, na ktorých stoja okázalé domy a ulice, v ktorých sú vysadené stromy po obidvoch stranách. Obyvatelia tejto štvrte si užívajú výhod relatívne pokojného zalesneného zátišia a malej vzdialenosti do Downtownu, k univerzite University of British Columbia, miestnym plážam, vrátane Kitsilano Beach a Jericho Beach a k rôznym obchodným domom a strediskám v oblasti West Side.

Jedným z podnetov pre rast tejto štvrte bola existencia električkovej trate na trase Vancouver - Steveston, ktorú v rokoch 19051952 prevádzkovala spoločnosť BC Electric Railway. Horná časť Arbutus Ridge, známa ako Mackenzie Heights bola osídlená v období medzi 10. až 30. rokov 20. storočia. Dolná časť bola osídlená v období 40. až 50. rokov, keď bola jej pôda vyrovnaná ťažbou zo zálivu False Creek. Anglikánsky kostol St. Mary's Kerrisdale, postavený v roku 1913 je jednou z kultúrnych pamiatok v tejto mestskej časti.

Školstvo[upraviť | upraviť zdroj]

V mestskej časti Arbutus Ridge sa nachádza stredná škola Prince of Wales Secondary School a základné školy Carnarvon Elementary School a Trafalgar Elementary School. Niektoré z najlepších súkromných škôl, ako St. George's a York House sú odtiaľ vzdialené len pár minút.

Externý odkaz[upraviť | upraviť zdroj]

Súradnice: 49° 15′ 27″ s. š., 123° 10′ 28″ z. d.