Arete (mytológia)

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Socha Aréty v Eféze, v súčasnom Turecku.

Arete[1] (iné názvy: Árété, Arété, Areta, Áréta, Aréta; gr. Arété/iný prepis Árété, lat. Arete) je v gréckej mytológii dcéra Rhéxénora a vnučka jeho otca, prvého fajáckeho kráľa Nausithoa.

Prvý kráľ Fajákov vyviedol svoj ľud z Hypereie a založil ich nový domov na ostrove Scheriu, dnešnom Korfu. Sú nazývaní "blaženým národom".

Nausithoos bol synom vládcu morí Poseidóna a jeho milenky Periboie. On sám mal dvoch synov: Rhéxénora, ktorý zomrel alebo bol zabitý. Arete sa vydala najskôr za Rhéxénora, po jeho smrti sa stala manželkou jeho staršieho brata Alkinoa. Ten sa stal nástupcom na kráľovskom tróne. Splodili spolu dcéru menom Nausikaa.

Kráľovná Arete pomohla Iasónovi a Médeii, keď ich na úteku z Kolchidy prenasledovalo vojsko Médeinovho otca, kráľa Aiéta. Kráľ Alkinoos stanovil, že Médeia bude vydaná svojmu otcovi, ak je ešte panna. Ak sa ukáže však, že je už Iasónovou ženou, zostane s ním. Arete vypočula túto podmienku, prezradila ju utečencom a pomohla zorganizovať rýchly svadobný obrad. Kráľ Aiétes sa musel vrátiť naprázdno.

Keď sa neskôr po mnohých strastiach na mori zachránil pri brehoch ostrova Fajákov ithacký kráľ Odyseus, ktorý sa vracal z trójskej vojny, Nausikaa sa ho obetavo ujala a Odyseus sa vďaka kráľovi Alkinoovi dostal aj s veľa darmi na svoju Ithaku. Nausikaa sa neskôr stala manželkou Odyseovho syna Télemacha.

Literatúra[upraviť | upraviť zdroj]

  1. PSP III-3

Tento článok je čiastočný alebo úplný preklad článku Arété na českej Wikipédii.