Ariana Richardsová

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
(Presmerované z Ariana Richards)
Ariana Richardsová
americká herečka a výtvvarníčka
Narodenie11. september 1979 (44 rokov)
Healdsburg, Kalifornia, USA
Odkazy
Webstránkagalleryariana.com

Ariana Clarice Richardsová (* 11. september 1979, Healdsburg, Kalifornia, USA) je americká herečka a profesionálna výtvarníčka.

Herecká kariéra[upraviť | upraviť zdroj]

Ako herečka debutovala v roku 1987 vo filme Into the Homeland, v ktorom stvárnila rolu malého dievčaťa. Jej najznámejšou rolou v hereckej kariére je úloha Alexis "Lex" Murphyovej vo filme Stevena Spielberga Jurský park (1993), za ktorú bola ocenená cenou Favourite Newcomer v Japonsku, Austrálii a vo Veľkej Británii. Rovnako za účinkovanie vo filme Jurský Park získala aj ceny Bambi Award a Medzinárodná mládež vo filme: Najlepšia mladá herečka v kinofilme. Rolu Lex Murphyovej si zreprízovala o štyri roky neskôr v pokračovaní Jurského parku vo filme Jurský park: Stratený svet.

Celkovo hrala v 28 filmoch a seriáloch, dvoch televíznych reklamách a videoklipe k piesni Brick od hudobnej skupiny Ben Folds Five. Taktiež nahrala hudobné CD s názvom First Love a hrávala v rôznych predstaveniach aj na divadelných doskách.

Umelecká kariéra[upraviť | upraviť zdroj]

Vzdelanie ukončila na Skidmore College v New Yorku, kde získala titul bakalár výtvarného umenia a drámy a vo vzdelaní pokračovala na Art Center College of Design v Pasadene.

V roku 2002 začala umeleckú kariéru. Mnohé jej práce sú vystavené v galérii Lee Youngmana Calistoga v štáte Kalifornia. Štýl jej malieb, obyčajne krajiniek a morských scenérií, má blízko k impressionizmu. Zátišia, figurálna a figuratívna maľba zase nesie v sebe prevažne prvky poetického realizmu. Pri formovaní jej umeleckého talentu ju inšpirovali impresionisti, ako Claude Monet, Guy Rose, John Singer Sargent, Anders Zorn, Joaquin Sorolla, a John William Waterhouse.

Ocenenia[upraviť | upraviť zdroj]

V októbri 2005 bola ocenená prvou cenou v súťaži Národných profesionálnych maliarov, sponzorovanou časopisom American Artist Magazine, ktorú vyhrala za obraz Lady Of The Dahlias (Dáma s dáliami). O rok neskôr, v októbri 2006, vyhrala vrcholné ocenenie na súťaži Oil Painters of America, kde prijala cenu ART OF THE WEST’S AWARD OF EXCELLENCE za obraz Forget Me Not (Nezábudka).

Filmografia[upraviť | upraviť zdroj]

Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]