Arthur Charles Nielsen

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie

Arthur Charles Nielsen, Sr. (* 5. september 1897, Chicago – † 1. jún 1980, Chicago) bol americkým marketingovým výskumníkom.

1923 založil Arthur Charles Nielsen v Evanston, Illinois ACNielsen Corp. podnik pre marketingový výskum. Ako jeden z prvých pochopil, že na to aby sa zlepšili trhové šance pre tovary a služby je potrebné analyzovať a systematizovať tak zmeny trhu a vývojové tendencie ako aj správanie sa zákazníka. Popri iných inováciách vynašiel Nielsen až do dnešných dní používaný obchodný panel, tzn. zvýraznenie dát priamo na Point of sale, mieste predajného aktu.

Arthur C. Nielsen je tvorcom Nielsen Ratings|Nielsen Television Ratings a vytvoril konceptom „trhového podielu“, jedno z najdôležitejších trhových identifikátorov.

Nielsen študoval na univerzite vo Wisconsine (University of Wisconsin at Madison) a bol v rokoch 1916 až 1918 kapitánom univerzitného tenisového mužstva. Aj v neskorších rokoch zostal tenisu verný. Spolu so svojím synom Arthur C. Nielsen, Jr. zvíťazil v rokoch 1946 a 1948 na majstrovstvách USA v kategórii dvojhra otec-syn. V roku 1971 bol zvolený do medzinárodnej Hall of Fame tenisového športu. Univerzita vo Wisconsine mu udelila v roku 1974 čestný doktorát.

V roku 1918 sa Nielsen oženil s Gertrude B. Smith. Mali jedného syna (Arthur C. Nielsen, Jr.) a tri vnúčatá (Dr. Arthur C. Nielsen III, J. Christopher Nielsen und Elizabeth Nielsen-Cocciarelli).