Ashley Juddová

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Ashley Juddová
Celé menoAshley Tyler Ciminella
Narodenie 19. apríl 1968 (56 rokov)
Los Angeles, Kalifornia, USA
Povolanieherečka, aktivistka
Roky pôsobenia1991 – súčasnosť
ManželDario Franchitti (20012013)

Ashley Juddová (rod. Ashley Tyler Ciminella; * 19. apríl 1968, Los Angeles, Kalifornia, USA) je americká filmová a televízna herečka a politická aktivistka. Je známa z filmov ako Ruby in Paradise (1993), Heat (1995), Kiss the Girls (1997), Double Jeopardy (1999), Frida (2002), De-Lovely (2004), Bug (2006), Olympus Has Fallen (2013), Divergencia (2014), Trafficked (2017) a A Dog's Way Home (2019).

Detstvo a mladosť[upraviť | upraviť zdroj]

Je dcérou country speváčky Naomi Judd (1946 - 2022) a Michaela Charlesa Ciminella, ktorí sa v roku 1972 rozviedli. Má jednu staršiu sestru Wynonnu. Jej matka so sestrou sa živili ako country speváčky, vystupujúce pod názvom The Judds. Juddová študovala francúzsky jazyk na University of Kentucky, kde hrala v miestnom divadelnom spolku.

Po vysokej škole odišla do Hollywoodu, kde študovala herectvo.

Kariéra[upraviť | upraviť zdroj]

Jej herecká kariéra začala v roku 1991, ako Ashley Judd, kedy začala používať priezvisko jej matky. Objavila sa v dvoch častiach televízneho seriálu Star Trek: Nová generácia. V roku 1993 získala hlavnú úlohu v dráme Ruby in Paradise. Jej herecký výkon ocenili filmový kritici a získala nomináciu na New York Film Critics Circle.

V roku 1995 prijala úlohu vo filme Heat, kde si zahrala po boku hercov ako Al Pacino, Val Kilmer či Robert De Niro. O rok neskôr hrala vo filme Norma Jean & Marilyn, kde stvárnila mladú Marilyn Monroe predtým ako sa z nej stala hviezda. O túto rolu sa podelila s herečkou Mirou Sorvino, ktorá stvárnila Monroe v dobe jej najväčšej slávy. Obe herečky získali nomináciu na Zlatý glóbus. V rovnakom roku hrala po boku hviezd ako Sandra Bullock, Kevin Spacey, Samuel L. Jacskon a Matthew McConaughey v thrileri A Time to Kill.

V roku 1997 hrala po boku Morgana Freemana vo filme Kiss the Girls, kde stvárnila šarmantnú lekárku ktorá pomáha vystopovať vraha žien. Film bol úspešná a Juddová získala pozitívne ohlasy na jej herecký výkon. V roku 1999 hrala v kriminálnom thrilleri Double Jeopardy, po boku Brucea Greenwooda.

Juddová na konferencii hnutia „MeeToo“

V roku 2002 sa pred kamerami stretla znovu s Morganom Freemanom, tento krát vo filme High Crimes. Objavila sa tiež v komédii Divine Secrets of the Ya-Ya Sisterhood z roku 2004. V rovnakom roku získala pozitívne uznanie a nomináciu na Zlatý glóbus, za jej herecký výkon vo filme De-Lovely.

Po trojročnej hereckej pauze si v roku 2009 zahrala v dráme Helen, kde stvárnila hlavnú postavu, ktorá bojuje s depresiami a bipolárnou poruchou. Bola prvotnou voľbou pre vyšetrovateľku Jane Rizzoli z televízneho seriálu Rizzoli a Isles ale odmietla túto ponuku a nahradila ju Angie Harmon.

V roku 2012 stvárnila hlavnú postavu v televíznom seriály Missing. O dva roky (2014) neskôr stvárnila postavu Natalie Prior v sci-fi filme Divergencia. Postavu Natalie Prior si zopakovala aj v ďalšej časti, Rezistencia z roku 2015.

V roku 2017 sa objavila v televíznom seriály Davida Lyncha, Twin Peaks kde hrala v štyroch epizódach. V rovnakom roku sa objavila aj vo filme Trafficked, ktorí hovorí príbeh o obchode s bielym mäsom.

V roku 2019 si zahrala vo filme A Dog's Way Home. Od roku 2017 do roku 2019 účinkovala v dvadsiatich epizódach televízneho seriálu Berlin Station.

Súkromný život[upraviť | upraviť zdroj]

Ashley Juddová po boku senátora Richard Lugara

V decembri 1999 sa zasnúbila so škótom Dariom Franchittim. Svadbu mali na škótskom zámku Skibo. Rozviedli sa v roku 2013. Juddová nemá deti nakoľko seba vníma ako antinatalistku.

Venuje sa niekoľkým bojovým umeniam ako kickbox, džudo, taekwondo či kung-fu.

Vo februári 2006 nastúpila do liečebného centra v Buffale, v štáte Texas na liečbu depresií a nespavosti. V roku 2011 vydala knihu s názvom All That is Bitter and Sweet.

V auguste 2016 získala titul PhD. v odbore verejná politika.

V októbri 2015 priznala, že má skúsenosti so sexuálnym obťažovaním počas natáčania filmu. Osobu ani film nemenovala. V roku 2017 priznala že išlo o producenta Harveya Wensteina a že k incidentu došlo v roku 1997, počas natáčania Kiss the Girls. V apríli 2018 podala žalobu za sexuálne obťažovanie a ohováranie ktoré Wenstein šíril po Hollywoode po tom, čo odmietla jeho sexuálne návrhy.

Juddová sa venuje na rodovú rovnosť a za práva dievčat a žien. V roku 2016 bola vymenovaná veľvyslankyňou dobrej vôle pre UNFPA. Podporila tiež niekoľko charitatívnych organizácii a nadácii.

Podporovala tiež Baracka Obamu v jeho prezidentskej kampani. Aktívne sa venuje humanitárnym a politickým záležitostiam. Bola vymenovaná za globálnu veľvyslankyňu pre program YouthAIDS.

Iné projekty[upraviť | upraviť zdroj]

Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]

Zdroj[upraviť | upraviť zdroj]

Tento článok je čiastočný alebo úplný preklad článku Ashley Judd na anglickej Wikipédii.