Asociácia pre mládež, vedu a techniku - AMAVET

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Asociácia pre mládež, vedu a techniku - AMAVET
Právna formaobčianske združenie
SídloHagarova 4, 831 52 Bratislava
Vznik1990
IČO0068 4040
Predsedaprof. Ing. Jozef Ristvej, PhD.
Ďalšie odkazy
WebOficiálna stránka

Asociácia pre mládež, vedu a techniku - AMAVET je občianske združenie, ktorá od roku 1990 vytvára podmienky pre nádejných mladých vedcov. Venuje sa študentom, rodičom aj pedagógom. Organizuje podujatia na celom území Slovenska.

Ciele AMAVET-u[upraviť | upraviť zdroj]

Cieľom združenia je rozvoj kolektívnych a individuálnych aktivít rozvíjajúcich tvorivé schopnosti detí a mládeže vo voľnom čase s plným využitím najnovších poznatkov vedy a techniky. Asociácia napĺňa ciele neformálneho vzdelávania detí a mládeže v oblasti vedy a techniky:

  • vytváraním podmienok na klubovú činnosť pre deti a mládež s orientáciou na vedu, techniku a ekológiu
  • organizovaním prázdninových pobytov pre deti a mládež s orientáciou na účelné a tvorivé využívanie voľného času a vzdelávanie
  • poriadaním domácich i zahraničných exkurzií a sústredení, poznávacích podujatí a medzinárodných výmien detí a mládeže
  • vydávaním periodickej a neperiodickej literatúry, softvéru na popularizáciu vedy a techniky, metodík a námetov prác
  • prípravou a realizáciou seminárov a výstav s orientáciou na vedu, techniku a ekológiu pre deti a mládež

Festival vedy a techniky AMAVET[upraviť | upraviť zdroj]

Festival vedy a techniky AMAVET je národnou súťažou mládeže vo vedecko-výskumných a technických projektoch do 20 rokov, ktorý sa koná každoročne v mesiaci november ako sprievodné podujatie počas Týždňa vedy a techniky na Slovensku. Trvá tri dni, počas ktorých mládež prezentuje svoje projekty odbornej komisii, rovesníkom, akademickej obci, ale aj širokej laickej verejnosti s možnosťou zisku vecných cien, prípadne účasti na prestížnych medzinárodných podujatiach a vedeckých výstavách.

Junior Internet[upraviť | upraviť zdroj]

Súťažná konferencia Junior Internet sa venuje začínajúcim webovým programátorom, grafikom a tvorcom textov na Internete. Na podujatí sa stretávajú začiatočníci s odborníkmi v úlohách porotcov a prednášajúcich, ktorým prezentujú svoje vízie a plány. V marci prebiehajú národné konferencie vo všetkých krajinách V4, pričom najlepší sa stretávajú na medzinárodnom sympóziu ( roku 2012 sa bude konať v Bratislave).

Animačný program Zvedaví vedci[upraviť | upraviť zdroj]

Kemp zvedavých vedcov je určený pre ľudí, ktorí sa zaujímajú o prírodu, chémiu, biológiu a fyziku. Počas kempu sa deti hravou formou vzdelávajú v týchto vedeckých disciplínach.

Expo Sciences International 2011[upraviť | upraviť zdroj]

V roku 2011 bol AMAVET organizátorom celosvetovej súťaže mladých vedcov. Takmer tisíc ľudí z krajín od Filipín až po Čile navštívili zaujímavé vedecké miesta na Slovensku, ukázalo svoje zvyky a tradície na kultúrnom večeri a hlavne prezentovalo svoju vedeckú činnosť v Inchebe. ESI sa organizuje každý druhý rok, pokiaľ možno na inom kontinente. Bratislava tak prevzala štafetu po Mexiku, Kanade, Juhoafrickej republike, či Saudskej Arábii.

Klubová činnosť[upraviť | upraviť zdroj]

Okrem sekretariátu, ktorý sa sústreďuje na organizovanie ciest za vedou, celonárodných súťaží a mládežníckych kempov sú v AMAVET-e aj kluby, rozmiestnené po Slovensku. Takmer 3 000 mladých ľudí sa venuje robotike, modelárstvu, biológii alebo environmentalistike.

Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]