Assisi

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Svetové dedičstvo UNESCO
Svetové dedičstvo UNESCO
Assisi
Mesto
Vlajka
Štát Taliansko Taliansko
Región Umbria
Provincia Perugia
Nadmorská výška 424 m n. m.
Súradnice 43°4′S 12°37′V / 43,067°S 12,617°V / 43.067; 12.617
Rozloha 186 km² (18 600 ha)
Obyvateľstvo 27 740 (31. 12. 2009)
Hustota 149,14 obyv./km²
Časové pásmo SEČ (UTC+1)
 - letný čas SELČ (UTC+2)
PSČ 06081
Tel. predvoľba 075
Poloha mesta v rámci Talianska
Poloha mesta v rámci Talianska
Wikimedia Commons: Assisi
Webová stránka: comune.assisi.pg.it
OpenStreetMap: mapa
Portál, ktorého súčasťou je táto stránka:
Assisi, the Basilica of San Francesco and Other Franciscan Sites**
Lokalita Svetového dedičstva UNESCO

Bazilika sv. Františka
Štát Taliansko Taliansko
Typ kultúrna pamiatka
Kritériá i, ii, iii, iv, vi
Identifikačné č. [UNESCO 990]
Región** Lokality Svetového dedičstva v Európe
História zápisu
Zápis 2000  (24. zasadnutie)
* Názov ako je zapísaný v zozname Svetového dedičstva.
** Klasifikované regióny podľa UNESCO.

Assisi (rímske Assisium) je malebné historické mestečko v Umbrii v strednom Taliansku, preslávené ako rodisko svätého Františka z Assisi a v tejto súvislosti ako pútnické miesto a turistické stredisko.

Poloha[upraviť | upraviť zdroj]

Mesto leží asi 20 km východne od Perugie na pomerne strmom juhozápadnom svahu vrchu Monte Subasio (1 290 m n. m.). Nad mestom sa nachádza skala, na vrcholku ktorej sú zvyšky stredovekého hradu Rocca maggiore. Z rímskych dôb sa zachovali na terasách svahu mestské hradby, niekdajšie fórum (dnes Piazza delle Commune), amfiteáter a chrám bohyne Minervy, prestavaný na súčasný kostol Santa Maria sopra Minerva.

Dejiny[upraviť | upraviť zdroj]

Okolo roku 45 pred Kr. sa tu narodil rímsky básnik Sextus Aurelius Propertius. V roku 545 mesto spustošili Góti, neskôr patrilo k Lombardsku a stalo sa časťou stredovekej Ríše. V roku 1181 sa tu narodil František z Assisi, ktorý tu strávil veľkú časť života a dole pod mestom založil Rád menších bratov (františkánsky). V roku 1197 tu bol pokrstený vtedy trojročný neskorší cisár Fridrich II. V roku 1212 sem tajne prišla talianska šľachtičná Chiara di Bernardino, neskôr známa ako svätá Klára, a založila Rád svätej Kláry (klarisky), pre ktorý sama napísala rehoľné pravidlá. Tie však boli schválené až v roku 1253, deň pred jej smrťou. Jej príklad nasledovalo veľa urodzených žien, okrem iných aj svätá Anežka Česká, ktorá si s ňou aj písala. Hlavnou myšlienkou oboch bolo „privilégium chudoby“ a nasledovanie Krista v dennom živote.

Pamiatky[upraviť | upraviť zdroj]

  • Gotická Bazilika svätého Františka s kláštorom, založená v roku 1228 v troch poschodiach nad sebou, kde sú pochovaní sv. František i sv. Klára. Celý interiér je vyzdobený freskami od Giotta, ktoré v roku 1997 poškodilo zemetrasenie. Od roku 2000 je kostol a ďalšie pamiatky v meste na zozname svetového kultúrneho dedičstva UNESCO.
  • Dole pod mestom stojí barokový pútnický kostol Santa Maria degli Angeli založený v roku 1569 a po zemetrasení v roku 1832 obnovený a rozšírený v rokoch 1836 – 1840. Vnútri kostola je stará kaplnka Porciunkula, kde svätý František v roku 1208 založil františkánske hnutie a kde tiež v roku 1226 zomrel. V tomto kostole sa v roku 1986 a 2002 konali svetové modlitebné zhromaždenia za účasti mnohých náboženských predstaviteľov z celého sveta.
  • Na hornom konci mesta je románska katedrála San Rufino vybudovaná v rokoch 1140 – 1253, s mohutnou vežou a pôvodnou kamennou fasádou. Interiér bol prestavaný po roku 1571.
  • Na námestí Piazza delle Commune, bývalom rímskom fóre, stojí kostol Santa Maria sopra Minerva. Z pôvodného chrámu Minervy sa zachovalo priečelie so šiestimi stĺpmi.
  • Na námestí pri biskupskom paláci stojí kostol Santa Maria Maggiore, postavený na základoch rímskeho chrámu, s barokovou prestavbou.
  • Kostol svätého Petra s románskou kamennou fasádou.
  • Veľa stredovekých palácov a meštianskych domov, často neskôr prestavovaných.

Osobnosti[upraviť | upraviť zdroj]

Partnerské mestá[upraviť | upraviť zdroj]

Panoramatická fotografia mesta Assisi

Pozri aj[upraviť | upraviť zdroj]

Iné projekty[upraviť | upraviť zdroj]

  • Spolupracuj na Commons Commons ponúka multimediálne súbory na tému Assisi

Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]

Zdroj[upraviť | upraviť zdroj]

Tento článok je čiastočný alebo úplný preklad článku Assisi na českej Wikipédii.