Atatürkovo medzinárodné letisko

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Atatürkovo medzinárodné letisko
Atatürk Uluslararasi Havalimani
IATA: ISL · ICAO: LTBA
Základné informácie
Typ letiskaMedzinárodné verejné
MajiteľGenerálne riaditeľstvo štátnych letísk
PrevádzkovateľTAV letiskový manažment
MestoIstanbul, Turecko
Nadmorská výška50 m n. m.
Poloha40°58′34″S 28°48′51″V / 40,976111°S 28,814167°V / 40.976111; 28.814167Súradnice: 40°58′34″S 28°48′51″V / 40,976111°S 28,814167°V / 40.976111; 28.814167
Vzletové a pristávacie dráhy
Smer Dĺžka Povrch
18L/36R 3 000 m betón
18R/36L 3 000 m betón
05/23 2 600 m betón
Štatistika (2017)
Cestujúcich63 727 448
www.ataturkairport.com

Atatürkovo medzinárodné letisko (predtým Medzinárodné letisko Yeşilköy), IATA: ISL, ICAO: LTBA, po turecky: Atatürk Uluslararasi Havalimani bolo medzinárodné letisko v Istanbule, v Turecku. Nachádza sa v štvrti Yeşilköy, na európskej strane centra, vzdialené 15 kilometrov (9 míľ) juhozápadne od mestského centra. Letisko bolo pomenované ako pocta Mustafovi Kemalovi Atatürkovi, zakladateľovi a prvému prezidentovi Tureckej republiky. Letisko sa nachádza v prvej pätnástke najväčších svetových letísk, čo sa týka celkovej prepravy pasažierov. V roku 2015 letisko odbavilo viac ako 61,3 milióna cestujúcich, z toho boli 2/3 zo zahraničia.

Terminály[upraviť | upraviť zdroj]

Nachádzajú sa tu dva terminály pre pasažierov, jeden medzinárodný a jeden domáci (Terminál A a Terminál B), a nákladný terminál (Terminál C). Medzinárodný terminál bol otvorený v roku 2001 a je moderný a výkonný. Pred otvorením nového terminálu sa uskutočňovali domáca aj zahraničná preprava na jedinom termináli a ten bol veľmi preplnený. Domáci terminál, teraz odľahčený od medzinárodnej prepravy je priestranný a má dizajn zo 70. rokov 20. storočia.

Letiskové terminály fungujú pod spoločnosťou TAV (Tepe-Akfen-Ventures) od januára 2000. Spoločnosť tam už od roku 1998 preinvestovala 600 miliónov USD. V roku 2005 vyhrala spoločnosť TAV súťaž na prevádzkovanie Atatürka na 15 a pol roka za rekordnú sumu presahujúcu 3 miliardy dolárov, čím sa stala najdrahšou privatizačnou transakciou v histórii Turecka, Východnej Európy, Stredného východu, Spoločenstva nezávislých štátov a Severnej Afriky.

Doprava[upraviť | upraviť zdroj]

Letisko Atatürk stále poskytuje dostatok voľnej kapacity; umiestňuje sa niekde medzi tridsiatym piatym a štyridsiatym na svete, čo sa týka nákladnej aj osobnej prepravy. V roku 2007 sa ním prepravilo viac ako 730 000 ton nákladu (nákladu, tovaru a pošty) a viac ako 25 miliónov pasažierov.Ak vieme, že za posledných päť rokov sa preprava pasažierov zdvojnásobila (domáca preprava sa takmer zoštvornásobila!) a dáme to dohromady s boomom tureckej ekonomiky a turizmu, je nesporné, že mesto potrebuje ďalšie letisko v metropolitnom areáli v najbližších 3-5 rokoch. Kapacita 14 miliónov medzinárodných pasažierov a 10 miliónov domácich pasažierov za rok sotva postačila na potrebu v roku 2007. Pre rok 2015 sa očakávalo, že potreba prepravy v metropolitnom areáli Istanbulu bude 25 miliónov zahraničných pasažierov a 25 miliónov domácich pasažierov. Začiatok výstavby rýchlodráhy medzi Ankarou a Istanbulom a dokončenie konštrukcie diaľnic, ktoré spájajú mesto s ostatnými mestami (do Bursy, Izmiru, Antalye a čiernomorskej diaľnice) malo tento počet znížiť. V skutočnosti prešlo letiskom až 61 322 729 cestujúcich, z toho bolo 41 947 327 zahraničných.

Atatürk sa podieľa na doprave s Medzinárodným letiskom Sabiha Gökçen, ktoré malo počet prepravených pasažierov v roku 2007 3,7 milióna. Tieto dve letiská uskutočňujú domáci aj medzinárodný servis v Istanbule a okolí, ale nárast pasažierov (spolu s fyzickou nemožnosťou zväčšenia letiska Atatürk) núti na výstavbu 4. letiska požadovanú už v roku 2007, keďže Letisko Hezarfen nie je dosť veľké na to , aby uskutočňovalo medzinárodné lety. Priestor na nové letisko je plánovaný na severe Istanbulu v Kemerburgaze, ktorý sa nachádza blízko obchodnej štvrti Levent.

Expanzia Medzinárodného letiska Sabiha Gökçen a dokončenie tunela Marmaray-Bosphorus, v ktorom bude aj metro, by malo taktiež spojiť dve letiská na opačných stranách Istanbulu a zlepšiť dopravu.

Štatistiky[upraviť | upraviť zdroj]

  • Letiskom prešlo v roku 2009 dokopy 29 812 888 pasažierov, v roku 2015 to bolo už 61,3 miliónov.
  • IST dosiahlo v apríli roku 2007 30. priečku medzi svetovými letiskami (podľa Medzinárodného združenia letísk), v roku 2014 to bola už 13. priečka.

Služby[upraviť | upraviť zdroj]

Na letisku je dostupná LAN v príletovom termináli (po colnej kontrole) a v odletovom termináli (po pasovej kontrole). Nachádza sa tu letiskový hotel, [1], spojený s terminálom. Vo vzdialenosti 3 km od hotelu sa tu taktiež nachádzajú hotely Radisson SAS, Marriott Renaissance, Holiday Inn Airport North, Four Points a Sheraton.

Na letisku sa nachádzajú dva outlety Starbucks (jeden v príletovej hale a ďalší v odletovom salóne po pasovej kontrole, pri bráne 218) a medzi inými aj kaviarne Gloria Jeans v odletovej aj príletovej časti. V odletovej časti sú kaviarne umiestnené po pasovej kontrole. Nachádzajú sa tu 3 predajne Burger King. Tiež je tu milé kaderníctvo a holičstvo v odletovej časti pred pasovou kontrolou, na medziposchodí. Na príletovom poschodí sú lekáreň a pošta. Taktiež je na príletovom podlaží úschovná plocha. Všetky hlavné požičovne áut sa nachádzajú v príletovej hale. Hertz ponúka zlatú službu. Sú tu kníhkupectvá, predajné stánky novín, ktoré sa nachádzajú v odletoch pred aj po pasovej kontrole. Vo všetkých sú dostupné medzinárodné noviny. Anglické knihy sa dajú kúpiť po pasovej kontrole.

Prístup[upraviť | upraviť zdroj]

Je tu množstvo spôsobov, ako cestovať medzi medzinárodným letiskom Atatürk a centrom mesta.

  • Úzkokoľajná železnica: úzkokoľajná železnica existuje medzi štvrťou Aksaray a letiskom. Trať vedie cez niektoré hlavné časti európskej časti Istanbulu, napríklad vnútromestský autobusový terminál. Cesta do Aksaray trvá železnicou 30-35 minút. Hafif raylı sistem Približná cena sa pohybuje okolo 0,75 eura za jednu cestu.
  • Letisková kyvadlová doprava: kyvadlové služby sú prevádzkované firmou Havaş, ktorá je jednou z hlavných handlingových spoločností v Turecku. Autobusy jazdia za pol hodinu do častí Bakırköy, Yenikapı, Aksaray a na námestie Taksim, za hodinu do Kozyatağı (na anatólskej strane), a za dve hodiny do Etiler a Akmerkez. Tiež sa tu nachádza rýchly trajektový terminál v časti Bakırköy, ktorý spája terminál s časťami Bostancı a Kadıköy. Autobusy Havaş jazdia medzi letiskom a rýchlym trajektovým terminálom od podľa príchodov a odchodov trajektov.
  • Mestský autobus: autobus jazdí tiež do Taksimu, Etileru a do Kozyatağı. Je to pomalšia ale lacnejšia alternatíva Havaşu.
  • Auto: Na letisko sa dá dostať cez pobrežnú cestu, medzinárodnú cestu D-100 a po TEM diaľnici.


Aerolínie a destinácie[upraviť | upraviť zdroj]

Stále aerolínie[upraviť | upraviť zdroj]

Nasledujúce letecké spoločnosti majú stále plánované operácie do a z letiskového medzinárodného terminálu:

Letisko Istanbul Atatürk - medzinárodný príletový/odletový terminál

Charterové Aerolínie[upraviť | upraviť zdroj]

  • Bestair (Brusel, Londýn, Paríž, Zurich)
  • Blue Wings (Berlín-Tegel, Brémy, Kolín/Bonn, Dusseldorf, Frankfurt, Hamburg, Hanover, Mníchov, Norimberg, Stuttgart)
  • Inter Airlines (Antalya, Bodrum, Dalaman, Izmir, Kayseri, Konya)
  • Kuzu Airlines Cargo (Amsterdam, Dubaj, Kuvajt, Londýn-Gatwick)
  • Saga Airlines (Manchester)
  • Tarhan Tower Airlines (Adana, Amsterdam, Ankara, Antalya, Bari, Brusel, Erbil, İzmir, Kayseri, Miláno-Malpensa, Neapol, Paríž-Charles de Gaulle, Stuttgart, Teherán-Mehrabad, Jerevan)
  • Jupiter Airlines (Bagdad)

Iné projekty[upraviť | upraviť zdroj]