Atika (kraj)

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie

Atika alebo Attiki (po grécky Attiki) je kraj (perifereia), decentralizovaná správa a oficiálny geografický región v Grécku (do roku 2010 aj okres-nomos) ležiaci prevažne na rovnomennom polostrove. Hlavným mestom sú Atény. Počet obyvateľov v roku 2005 bol: 3 841 408.

Dejiny[upraviť | upraviť zdroj]

Bližšie informácie v hlavnom článku: Atika (polostrov)

Kultúra a mestá[upraviť | upraviť zdroj]

V roku 1976 sa zistilo, že v Atike a v Boiótií žije dokopy okolo 140 000 Arvanitov. Arvaniti dnes žijú predovšetkým v malých mestách východnej Atiky. Dnes si Arvaniti v Atike udržujú svoj jazyk v atických dedinách, mnoho sa však vysťahovalo do Atén, kde sa helenizovali či pomiešali s Grékmi, ktorí Atiku osídlili z rôznych regiónov Grécka a Anatólie. Starí obyvatelia Atén, Ејiny a južnej Atiky (Gréci) ešte poznajú grécky dialekt tohto regiónu.

Vďaka Aténam a Pireu patrí dnes Atika k vyspelým gréckym krajom. Atika je aj centrom maloázijských a pontských Grékov. V Atike dnes žije viac ako 3,5 milióna obyvateľov, pričom väčšina sa sústreďuje v okolí Atén. Územie Atiky je aj turistickým centrom, pretože sa tu nachádza mnoho starogréckych pamiatok.

Známe mestá sú tu okrem Atén (Athina) aj mestá ako Nea Ionia a Nea Syrni, kde žije dokopy okolo 130 000 obyvateľov, najmä Maloázijských Grékov. Iné mestá sú Peristeri, Pireus, Zografu, Ajios Dimitrios, Acharnes, Kesariani, Kallithea, Ajos Stefanos, Dionysos, Elefsina, Nea Makri, Nea Palatia, Megara, Palea Fokea, Pendeli, Rafina, Spata, Markopulo, Sunio.

Mestom utečencov je určite v Atike mesto Kallithea, kde boli spočiatku v dvadsiatych rokoch usadení Maloázijskí Gréci, neskôr v tridsiatych rokoch Pontskí Gréci z Krymskej oblasti a nakoniec v deväťdesiatych rokoch Gréci z Arménska, Gruzínska a Ruska. Mestská časť Tzitzifies bola v dvadsiatych rokoch známa hlavne kvôli hudobnému štýlu anatólskych Grékov, rembetiko, ktorý sa odtiaľto rozširoval do celého Grécka. Pôsobili tu slávni speváci ako Markos Vamvakaris, Jorgos Zambetas či Manolis Chiotis. V Aténach žije aj židovské obyvateľstvo.